Terug
Gepubliceerd op 24/05/2022

2022_MV_00332 - Mondelinge vraag van raadslid Caroline Persyn: Floraliën

vragenuurtje
ma 23/05/2022 - 18:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 23/05/2022 - 18:47
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Rudy Coddens, schepen; Karin Temmerman; Zeneb Bensafia; Stephanie D'Hose; Veli Yüksel; Jef Van Pee; Gert Robert; Bert Misplon; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Stijn De Roo; Caroline Persyn; Ronny Rysermans; Alana Herman; Els Roegiers; Emilie Peeters

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2022_MV_00332 - Mondelinge vraag van raadslid Caroline Persyn: Floraliën 2022_MV_00332 - Mondelinge vraag van raadslid Caroline Persyn: Floraliën

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

De ‘Floraliën' hebben een eerbiedwaardige en boeiende Gentse voorgeschiedenis. Deze tentoonstelling raakt het hart van velen. Niet alleen van de Gentenaars, maar van allen die Gent de titel van ‘bloemenstad’ van harte gunnen. Dit kan je lezen op de website van de Gentse Floraliën en ik zou het zelf niet beter hebben kunnen zeggen. Overal waar ik kwam, had iedereen had er mond vol van de 'Floraliën'. Het is dan ook iets waar we terecht trots mogen op zijn. 

Daarom was ik ook verwonderd toen ik tijdens de 'Floraliën' daar niets van kon terugvinden aan de buitenkant van ons stadhuis. De bloembakken aan en op de pui bleken akelig leeg. 

Indiener(s)

Caroline Persyn

Gericht aan

Astrid De Bruycker

Tijdstip van indienen

wo 18/05/2022 - 20:07

Toelichting

Hoe komt het dat tijdens deze schitterende bloemententoonstelling Floraliën de bloembakken aan het stadhuis niet worden mee geïntegreerd werden in dit verhaal?

Zal daar in de toekomst verandering in komen?

Heeft de stad Gent daar zelf geen inspraak in?

Bespreking

Antwoord

1. Hoe komt het dat tijdens deze schitterende bloemententoonstelling Floraliën de  bloembakken aan het stadhuis niet worden mee geïntegreerd werden in dit verhaal? Vooreerst: het was inderdaad een fantastische editie. Veel dank en respect aan de organisatoren en alle deelnemende kwekers en floristen. De Floraliën zijn echt iets om als Gentenaar heel trots op te zijn!

De plantenbakken aan het stadshuis worden door de Groendienst twee keer per jaar vernieuwd/geplaatst. In de late lente met zomerplanten, in het najaar met chrysanten. De vernieuwing met zomerplanten is nu lopende.

Die timing loopt dus niet helemaal gelijk met de timing van de Floraliën. Voor de Floraliën van dit jaar is vanuit de organisatie geen vraag gekomen om locaties zoals het Stadhuis met bloemen te versieren.

Wel zijn de bloemen van het Citadelpark op punt gesteld en hebben we de beplanting rond het MSK en tussen MSK en SMAK vernieuwd deze winter. Eerder werd de toegang tot het Citadelpark ter hoogte van de Kortrijksesteenweg al beplant met een bloemrijke vaste beplanting.

  1. Zal daar in de toekomst verandering in komen? 
  2. Heeft de stad Gent daar zelf geen inspraak in? 

Bij een volgende editie (in 2026) vind ik dat we dat zeker moeten bespreken met de organisatie. Ik zou dat alleszins een heel goed en passend idee vinden.

di 24/05/2022 - 10:11