Terug
Gepubliceerd op 24/05/2022

2022_MV_00347 - Mondelinge vraag van raadslid Christophe Peeters: Eerbetoon Belleman

vragenuurtje
ma 23/05/2022 - 18:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: di 24/05/2022 - 09:16
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Rudy Coddens, schepen; Karin Temmerman; Zeneb Bensafia; Stephanie D'Hose; Veli Yüksel; Jef Van Pee; Gert Robert; Bert Misplon; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Stijn De Roo; Caroline Persyn; Ronny Rysermans; Alana Herman; Els Roegiers; Emilie Peeters

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2022_MV_00347 - Mondelinge vraag van raadslid Christophe Peeters: Eerbetoon Belleman 2022_MV_00347 - Mondelinge vraag van raadslid Christophe Peeters: Eerbetoon Belleman

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

We hebben de traditie om tijdens de Gentse Feesten een eerbetoon te voorzien aan de steunpilaren van de Gentse Feesten die er jammer genoeg niet meer bij zijn. In het verleden bijvoorbeeld voor Luc De Vos of Walter De Buck, recenter nog voor Korenmarkt-icoon Eli De Rijck. 

In mei 2021 overleed Jean-Pierre Van de Perre, als Belleman jarenlang een van de gezichten van de Gentse Feesten. Alleen al de officiële opening is moeilijk voor te stellen zonder hem.

Indiener(s)

Christophe Peeters

Gericht aan

Bram Van Braeckevelt

Tijdstip van indienen

do 19/05/2022 - 14:28

Toelichting

Wordt er tijdens de Gentse Feesten een passend eerbetoon voorzien aan Belleman Jean-Pierre Van de Perre?

Bespreking

Antwoord

Deze vraag werd niet ter zitting behandeld en werd schriftelijk beantwoord.

Het is moeilijk te geloven dat het al net meer dan een jaar geleden is dat we afscheid hebben moeten nemen van Jean-Pierre Van de Perre, Jempi voor de vrienden. Jean-Pierre wordt gemist, zeker nu de Gentse Feesten voor de deur staan. De laatste jaren konden we spijtig genoeg niet genieten van de luide stem van Jempi, die de Feesten officieel voor geopend verklaarde. Ook dit jaar zullen we zijn stem niet horen.

Hij was absoluut een icoon van de Gentse Feesten en heeft de laatste jaren mee de Gentse Feesten vorm gegeven. Zijn bijdrage aan de sfeer rond de Gentse Feesten valt niet te onderschatten. Hij heeft de Gentse Feesten mee een smoel en kop gegeven en daar zijn wij hem als stad dankbaar voor. 

We organiseren dan ook een rouwhulde voor Jean-Pierre tijdens de Gentse Feesten om hem te eren in het bijzijn van zijn familie en van de Orde van de Belleman. Op dit moment zijn we met de naasten en nabestaanden van Jean-Pierre dit moment en de timing verder af te stemmen. Het wordt een moment van terugblikken op een mooi gevulde carrière. 

Bij de opening van de Gentse Feesten, zal Jean-Pierre in zijn eigen woorden 'vanuit de hemel kijken naar Gent en zien dat het goed is.' Maar dat neemt niet weg dat we ook dan aan zullen denken. 

Ook ten ere van hem, laat ons van Gent een stukje hemel maken gedurende die 10 dagen Gentse Feesten.

di 24/05/2022 - 10:26