Sommige OCMW-cliënten die recht hebben op leefloon of andere financiële tussenkomsten beschikken niet over een bankrekening. Enerzijds kan het gaan om mensen die hun paspoort verloren hebben waardoor ze geen bankrekening kunnen openen. Anderzijds zijn ook nieuwkomers in het begin van de hulpverlening vaak in de onmogelijkheid om direct over een bankrekening te beschikken. De financiële steun wordt aan hen dan ook cash uitbetaald. Dit houdt echter een veiligheidsrisico in voor de cliënten (diefstal, verlies, ...) maar ook voor de werknemers van het OCMW is dit niet zonder risico's.
Cashbetalingen worden bij OCMW Gent zoveel als mogelijk vermeden. We stellen dan ook alles in het werk om de cliënt te ondersteunen bij het openen van een bankrekening en indien nodig een sociale bijstandsrekening. Maar soms is een cashbetaling de enige mogelijkheid om de cliënt te voorzien van geld, bijvoorbeeld omwille van verlies identiteitskaart en bankkaart.
De sluiting van vele bankloketten bemoeilijkt trouwens de doelstelling om minder cashbetalingen te doen. Daar kunnen burgers immers cashafhalingen doen door middel van het voorleggen van een identiteitsbewijs.
Door de Oekraïnecrisis is deze problematiek rond toegang tot banken nog actueler geworden. De basisbankdienst werd extra onder de aandacht gebracht bij de maatschappelijk werkers en duidelijker opgenomen op het informatieplatform.
Het systeem dat ons werd voorgesteld door Belfius als alternatief voor de debours (cash noodbetalingen aan cliënt) zijn prepaidkaarten en geen herlaadbare debetkaarten.
Dit zijn bankkaarten die je als instelling in bulk aankoopt en kan geven aan cliënten in nood:
Dit systeem is voor ons niet zo aantrekkelijk wegens het eenmalig gebruik, de vooraf bepaalde pincode, beperkte opnamemogelijkheden, … Daarom hebben we beslist dit niet te implementeren in onze werking.
di 24/05/2022 - 11:35