Situering
Op vrijdag 21/01/22 werd in de Zavelput, een woonstraat tussen de Heiveldstraat en de Antwerpsesteenweg afgesloten met groene plastic paaltjes. Dit kadert in het nemen van minder hinder maatregelen tav sluipverkeer als gevolg van de noodzakelijke omleidingen tbv de werken aan het knooppunt Gent-Dampoort. Dit zorgt echter voor een hele polemiek in Sint-Amandsberg. Vele chauffeurs waren verrast, de buurt kan daarentegen terug ademhalen nu het sluipverkeer eruit is. Maar de polemiek is er wel. Normaal gezien wordt voor dgl. beslissingen naar een lokaal draagvlak gezocht, door in dialoog te gaan met de buurt. Het zijn maatregelen die ook eerder passen in een Wijkmobiliteitsplan, dat er voor alle duidelijkheid nog niet is. Het zou jammer zijn dat draagvlak aangetast wordt door gebrek aan communicatie.
Vragen
De tijdelijke filter met plooibakens is een bijkomende flankerende maatregel voor de werken aan Dampoort. Sinds de huidige fase van de werf Dampoort in november is gestart, werd er zwaar sluipverkeer vastgesteld ter hoogte van Zavelput. Zwaar sluipverkeer, meer dan 1000 voertuigen op een dag, waarvan 150 vrachtwagens, die ter hoogte van de Heiveldstraat ook allemaal een belangrijke schoolfietsroute kruisen. Ik en het stadsbestuur kiezen ervoor om de stad veilig te maken en zeker schoolomgevingen.
De paaltjes werden geplaatst op vraag van de buurtbewoners en de argumenten die deze maatregel verantwoorden zijn zeer goed gedocumenteerd, onder andere met cijfers uit Telraam. Het is een veiligheidsmaatregel en een tijdelijke minder hinder maatregel.
Ik denk dat u het met mij eens bent, mijnheer Taeldeman, dat we in een woonwijk tijdens een werf voldoende veiligheidsmaatregelen moeten nemen. En ook op een fietsroute. Deze straat is beide!
De maatregel werd bekend gemaakt met een bewonersbrief en staat ook op de website van AWV.
De verontwaardigde chauffeurs die klagen op facebook gaan waarschijnlijk voorbij aan het feit dat hier al langer enkel “plaatselijk verkeer” was toegestaan. De sluiproute mocht dus al langer niet, maar de borden werden massaal genegeerd.
Voor ik schepen was ging geen enkel bord naar het college en de gemeenteraad. Die werden geplaatst zonder dat er enige vorm van democratische controle was. Nu wordt elk bord met een aanvullend reglement geregeld. De politiek van de voldongen feiten ligt al even achter ons.
En, mijnheer Peeters, zoals ik in het Nieuwsblad gezegd heb, en daar ben ik correct gequote, kunnen de paaltjes als minder hinder maatregel worden weggenomen als de gevaarlijke situatie door de werf aan Dampoort verdwenen is. Ik blijf momenteel 100% achter deze maatregel staan.