In de Gentse binnenstad en het gebied binnen de R40 geldt een lage-emissiezone (LEZ). Voertuigen die niet aan de toelatingseisen rond uitstoot voldoen, mogen de zone niet langer inrijden.
Sommige voertuigen die niet voldoen aan de vereiste euronorm mogen de lage-emissiezone (LEZ) tijdelijk inrijden tegen betaling. Dankzij die overgangsmaatregel hebben bestuurders nog tijd tot 2025 om uit te kijken naar een alternatief. Je kunt een toelating aanvragen voor 1 week, 1 maand, 4 maanden of 1 jaar.
Momenteel kan een goedgekeurde toelating van 1 jaar die op het moment van de aanvraag nog minstens 6 maanden geldig is voor 50% terugbetaald worden. LEZ-toelatingen van kortere duur (4 maanden, 1 maand, 1 week) kunnen niet terug betaald worden. Toelatingen zijn momenteel ook niet overdraagbaar.
Deze werkwijze verschilt van deze van de Vlaamse verkeersbelasting (BIV), die bijvoorbeeld bij een ongeval met uitverkeersstelling een ontheffing geeft van de betaalde verkeersbelasting die ingaat vanaf de maand dat het auto-ongeval gebeurd is. De huidige werkwijze geeft ook een nadeel voor bestuurders die beslissen om hun wagen in te leveren vooraleer hun vergunning afloopt of onverwacht sneller in te ruilen voor een exemplaar dat minder vervuilend is.
Het klopt dat voorlopig enkel vergunningshouders die over een jaartoelating beschikken gebruik kunnen maken van de terugbetaling als zij hun wagen vroegtijdig van de hand doen. We vragen geen redenen van stopzetting. Elke reden is goed.
Maar ik heb goed nieuws: er lopen al voorbereidingen – los van deze vraag – om in de volgende LEZ-reglementswijziging een uitbreiding van de terugbetalingen te voorzien.
Het gemeentebestuur heeft de ambitie om dit vernieuwde reglement voor te leggen op de gemeenteraad van maart of april.
Kortom het is een terechte bekommernis die wij ook horen. En wij willen hieraan tegemoetkomen. wo 16/02/2022 - 11:09