Terug
Gepubliceerd op 27/09/2022

2022_GR_00863 - Subsidieovereenkomst voor de organisatie van 'The Big Score 2022' - Goedkeuring

commissie mobiliteit, economie en openbaar domein (MEO)
di 04/10/2022 - 19:00 Hybride vergadering

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Sofie Bracke
2022_GR_00863 - Subsidieovereenkomst voor de organisatie van 'The Big Score 2022' - Goedkeuring 2022_GR_00863 - Subsidieovereenkomst voor de organisatie van 'The Big Score 2022' - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 1.

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2.

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

Scaleups.eu, Clemenceaustraat 177 bus A, 2860 Sint-Katelijne-Waver, is, in het bijzonder na de fusie met startups.be in 2018, uitgegroeid tot het centrale aanspreekpunt voor groeiende technologiebedrijven in België. De organisatie heeft de ambitie om ook een vooraanstaand platform te worden in het Europese digitale ecosysteem. Scaleups.eu was in 2018 mede-organisator van het technologiefestival SuperNova in Antwerpen, waar het onder andere een internationale venture capital conferentie organiseerde. Europese technologiebedrijven werden in contact gebracht met internationale durfkapitaalverstrekkers. In 2019 organiseerde scale-up.eu een nieuw, afzonderlijk concept 'The Big Score'. Stad Gent fungeerde in 2019 en 2021 als gaststad (gemeenteraad 23 september 2019) en in 2020 voor de digitale editie digitale editie.

The Big Score mikt op het faciliteren van investeringen in en het aankopen van state-of-the-art producten en services aangeboden door lokale en Europese snelgroeiende tech scale-ups. Hiervoor activeert Scale-Ups.eu haar netwerk om 250 investeerders, corporate buyers, partners en relevante founders te linken via een afwisselend format van presentaties, netwerkmomenten, netwerktool, duidelijke informatie over de aanwezige bedrijven, profielen en aangename zij-evenementen in Gent. De aanwezige bedrijven en profielen worden uitvoerig bekendgemaakt. 

The Big Score 2022 vindt plaats op 15, 16 en 17 november 2022.
Veelbelovende technologische groeibedrijven zullen zich voorstellen aan een doelgroep van beslissingsnemers uit zowel grote bedrijven (zoals TOs (Technology Officers)/CIOs (Chief Information Officers)/aankoopverantwoordelijken) als (internationale) investeringsfondsen, waarbij het de bedoeling is investerings- en samenwerkingsdeals te faciliteren. The Big Score is 100 % "business to business" en op uitnodiging om het juiste doelpubliek te vatten. The Big Score geldt als referentie-event inzake het matchen van start-ups met investeringsfondsen.

Twee van de belangrijkste uitdagingen voor Gentse en Belgische scale-ups om door te groeien zijn: verkoop aan grote klanten en financiering door de juiste partner voor doorgroeikapitaal. Hiervoor concurreren ze vaak met andere Europese groeiers. Zichtbaarheid bij internationale/grote bedrijven en durfkapitaalfondsen maakt het verschil. Toegang tot deze beide doelgroepen faciliteren én hen deals laten sluiten is net de essentie van het event. De Stad kan hiermee de groei van het ecosysteem ondersteunen, zoals voorzien in de Beleidsnota Economie.

Bovendien biedt de aanwezigheid van verschillende Europese scale-ups, bedrijven en investeerders voor de Stad Gent een unieke kans om gerichte, economische stadspromotie te brengen.

The Big Score 2022 valt uiteen in 2 programmadelen:

1. Gesloten deel  op 15 en 16 november: een door partners-genomineerde groep van 50 snelgroeiende scale-ups pitchen hun oplossingen voor/stellen hun oplossingen voor aan 250 investeerders & corporate sourcing profielen. 

2. Open deel op 2 december: 40 Belgische “(pre)seed” stage startups in 6 snelgroeiende technologietracks (clusters), in gesloten (cluster)groep kunnen pitchen aan investeerders en prospecten, en ernaast toegang tot andere (niet pitchende) founders die 300+  internships, young potentials en jobseekers kunnen ontmoeten die via toonaangevende alumni-werkingen, studenten-groepen en talent-pools erbij kunnen zijn.   


Waarom wordt deze beslissing genomen?

Zoals overeengekomen in de subsidieovereenkomst zorgt Stad Gent er voor dat minstens 5 Gentse scale-ups mogen pitchen op de eerste 2 dagen. Daarnaast zullen ook minstens tien Gentse start-ups de kans krijgen om op de derde dag hun pitch te brengen.Er worden tickets voorzien waarbij de stad Gent de mogelijkheid heeft om interne deelnemers te voorzien, maar ook Gentse bedrijven en young potentials verder aan de stad te binden.

In de communicatie wordt de Stad Gent telkens zichtbaar gemaakt als partner. Dit wil zeggen dat de Stad Gent haar troeven ten opzicht van internationale investeerders en andere bedrijven in de kijker kan zetten. Op deze wijze positioneert Gent zich verder als Technologiehoofdstad.

Overzicht van de uitgaven

Dienst*Economie 
Budgetplaats343330000 
Categorie*E.subs.
SubsidiecodeNIET_RELEVANT 
202240.000 
Totaal40.000 


Voorgestelde uitgaven

€ 40.000,00

Verwachte ontvangsten

€ 0,00

Activiteit

AC34333 Uitwerken van een proactieve acquisitiestrategie om toekomstgerichte investeringen aan te trekken

Besluit

Artikel 1

De gemeenteraad keurt goed de subsidieovereenkomst met Scale-Ups.eu nv, Clemenceaustraat 177/A, 2860 Sint-Katelijne-Waver, voor de organisatie van The Big Score 2022, zoals gevoegd in bijlage.


Bijlagen

  • Subsidieovereenkomst The Big Score