Op 17/6/2021 nam het college kennis van de Mobiliteitsstudie Zuidelijke mozaïek. In de studie werden talrijke quick wins voorgesteld om het comfort en de verkeersveiligheid van fietsers te verhogen.
Eén van de grotere infrastructuurprojecten is de “Magnel”-fietsbrug. Vlaanderen heeft voor dit project op de investeringsmiddelen 2023 een budget voorzien. Toch kon er in mei 2022 nog geen keuze gemaakt worden voor een definitief tracé van de fietsverbinding.
Ik had van de schepen graag een antwoord gekregen op volgende vragen.
Heel interessante vragen, ik vind dat ze een beetje naar een schriftelijke vraag neigen, ik ga u toch proberen antwoorden maar het is wel nogal wat.
De studie “zuidelijke mozaïek” wilde in de eerste plaats korte termijnmaatregelen voorstellen, die geen grote budgetten vergden. De studie leidde tot een reeks van relatief kleinschalige maatregelen, die konden worden opgenomen als er mensen en middelen beschikbaar waren.
Toen de studie ongeveer af was, werd bekend gemaakt dat er een nieuwe studie zou gelanceerd worden voor de omgeving van het Technologiepark, met volgende drie deelaspecten:
Het nieuws dat er een fietsbrug komt, had tot gevolg dat de kleine verbeteringsmaatregelen voor de fiets op de N60 nu eigenlijk niet nodig meer waren, omdat er grootschaliger ingrepen op til zijn.
Tegelijk zal de corridorstudie N60 en de studie over de aansluiting N60 met het Technologiepark elementen meenemen van maatregelen die voorgesteld werden voor het openbaar vervoer op de N60 (o.a. een vrije busbaan). Dit betekent dat de maatregel op zich niet meer apart zal worden bekeken, maar ingebed wordt in een groter geheel.
Een aantal voorstellen voor een betere bediening van Eiland Zwijnaarde met collectief vervoer zullen worden meegenomen in het lange termijn Openbaar vervoerplan van de Vervoersregio. Maar ook hier werd aangekondigd dat er een grote multimodale ontsluitingsstudie komt voor het Eiland Zwijnaarde. Deze studie zal zeker het OV-aspect nog verder uitdiepen.
De actietabel van de studie zuidelijke mozaïek is zoals gezegd opgevat als een staalkaart van mogelijke acties die kunnen worden uitgevoerd naarmate er middelen en mensen beschikbaar zijn om de maatregelen voor te bereiden en uit te voeren. Ik ga er even heel snel door:
De volgende maatregelen zitten momenteel in een traject dat zou moeten leiden tot uitvoering:
Wat de “Magnel”-fietsbrug betreft.
In mei 2022 werd er consensus bereikt over de locatie van de brug, maar nog niet over het tracé van de aantakkende fietspaden.
Gezien de ernstige impact van de twee overgebleven mogelijke alternatieven op het RUP Groen (t.h.v. de De Deynecampus), werd daaropvolgend nog een extra optie, door de stad voorgesteld, onderzocht.
Dit extra onderzocht alternatief, waarbij het fietspad aanliggend aan de rijweg zal worden aangelegd, impacteert het RUP Groen veel minder en werd inmiddels als definitief vastgelegd. Dit wordt nu technisch verder uitgewerkt.
Het budget is bij Vlaanderen nog steeds ingeschreven op de investeringsmiddelen 2023.
De timing voor de vastlegging van het budget (2023) blijft ook nog steeds behouden.
wo 05/10/2022 - 13:21