Terug
Gepubliceerd op 30/09/2022

2022_MV_00509 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Eindejaarsverlichting in onze stad en deelgemeenten

vragenuurtje
ma 26/09/2022 - 18:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 26/09/2022 - 18:20
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Tine Heyse, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Rudy Coddens, schepen; Karin Temmerman; Zeneb Bensafia; Cengiz Cetinkaya; Anneleen Van Bossuyt; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Stijn De Roo; Caroline Persyn; Alana Herman; Els Roegiers; Jeroen Van Lysebettens; Emilie Peeters

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2022_MV_00509 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Eindejaarsverlichting in onze stad en deelgemeenten 2022_MV_00509 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Eindejaarsverlichting in onze stad en deelgemeenten

Motivering

Gekoppelde initiatiefrechten

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Dit najaar wordt een periode van soberheid. Nog meer dan andere jaren zullen vele mensen uitkijken naar de kerstperiode en de sfeer die errond hangt.

In onze stad zorgt PuurGent voor de eindejaarsverlichting die is gelinkt aan de middenstand, horeca en handel. Het vervangt het lappendeken en de vaak onveilige situaties van de verschillende dekenijen in het verleden. De keuze om dit te centraliseren, zorgde ervoor dat er kon geïnvesteerd worden: zowel in eyecatchers als in de verledding van deze verlichting. Dat laatste zorgt ervoor dat de verlichting kan aangestoken worden met een minimaal verbruik aan energie.

Vorig jaar stelde ik u een vraag (2021_MV_00618) om in alle deelgemeenten - ook in de jaren waar geen eyecatcher is voorzien - toch een aanbod aan kerstversiering te voorzien dat deze naam waardig is. U gaf toen aan te onderzoeken of het budgettair mogelijk is om nog een aantal eyecatchers bij te bestellen die dan jaarlijks in een andere deelgemeente kunnen gezet worden.

 

Indiener(s)

Stijn De Roo

Gericht aan

Sofie Bracke

Tijdstip van indienen

do 22/09/2022 - 12:22

Toelichting

1) Komen er nieuwe eyecatchers of sfeerbrengers doorheen onze stad en haar deelgemeenten? Welk budget werd hiervoor gevonden? Graag meer uitleg. 

2) In tijden van energiebesparing rijst de vraag hoe we het aanbod en de duur dat de kerstverlichting brandt, moeten zien in relatie tot de huidige energiecrisis. Was is de visie van de schepen hieromtrent? Welke maatregelen worden genomen?

Bespreking

Antwoord

Geachte raadslid, 

Een groot deel van Puur Gent haar jaarbudget gaat naar eindejaarsverlichting. In 2022 wordt de eindejaarsverlichting na indexatie geschat op € 316.303 (Dat is 27,5% van de jaardotatie van PuurGent) en wordt er bijkomend € 37.280 vrijgemaakt om de overspanningen boven het tramnet tegen 2023 te verhogen en te vernieuwen. 

De verdeling van dit budget en de lichtjes tussen 9000 Gent en de respectievelijke deelgemeentes gebeurt met behulp van een verdeelsleutel gebaseerd op het aantal handels- en horecazaken per deelgemeente. Dit zorgt ervoor dat in deelgemeenten 1/4de  van de totale eindejaarsverlichting hangt, wat overeenkomt met het percentage handel en horeca daar. Deze verhouding wordt ook in 2022 gerespecteerd.

In de deelgemeentes hebben we in het algemeen ervoor gekozen om de sober verlichte natuurbomen te vervangen door sfeervol verlichte 3D kerstbomen die meer impact, veel meer licht en sfeer brengen. Het gaat in de deelgemeentes over 9 3D bomen met een diameter van 3 meter en 5 meter hoog komen in de plaats.

 

Naast de 3D bomen worden ook volgende aanpassingen en upgrades in de deelgemeenten doorgevoerd:

  • De kiosken in Zwijnaarde en Oostakker zullen met veel meer aandacht en lichtjes versierd worden zodat ze echte eyecatchers op zich vormen.
  • Op Drongenplein wordt een extra 3D boom geplaatst naast de 10 verlichte bomen.
  • Het kerkplein in Gentbrugge krijgt nieuwe en meer opvallende verlichting in de bomen.
  • In Sint-Amandsberg wordt een extra 3D boom geplaatst.

 

We zijn ervan overtuigd dat we hiermee extra sfeer en gezelligheid brengen in de winkelkernen van onze deelgemeentes.

Energiebesparing:

Wat betreft de tijdsduur dat de verlichting brandt is het belangrijk om te weten dat Puur Gent al sinds 2018 gebruik maakt van energiezuinige LED-verlichting. De elektriciteitskost was dus steeds relatief laag in vergelijking met de kost van de verlichting zelf (enkele duizenden euro’s). Met de huidige prijzen ligt dit bedrag uiteraard hoger.

Daarom heeft de Raad van bestuur van Puur Gent beslist om de eindejaarsverlichting enkel nog te laten branden van 16u tot middernacht.  In 2021 brandde de eindejaarsverlichting van 16 tot 9 uur ‘s ochtends. Ondanks de vermindering van de branduren, blijft onze Stad nog steeds sfeervol verlicht tijdens de eindejaarshopping. De eyecatchers die op de grond of op het water staan worden wel 24/7 verlicht. Dit omwille van de openbare veiligheid.

Kortom: we blijven in Gent gaan voor een warme en gezellige eindejaarshopping en we blijven dus investeren in onze eindejaarsverlichting, op het volledige Gentse grondgebied. Maar deze winter gaan we ook, meer dan ooit, bewust omgaan met energie. 

‚Äč do 29/09/2022 - 14:33