In Vlaanderen is men opnieuw gestart met de covid-vaccinatie op grote schaal, ook wel de herfstbooster genoemd. In Gent wordt hiervoor de volledige volwassen bevolking uitgenodigd naar Flanders Expo.
Is iedereen al uitgenodigd voor de herfstbooster en kan men effectief een vernieuwd vaccin aanbieden?
Is de eerste vaccinatieweek vlot verlopen? Zijn er specifieke knelpunten?
Wat is de respons tot op heden en is die verschillend naar leeftijdsgroep?
De eerste uitnodigingen voor deze herfstcampagne werden eind augustus uitgestuurd. Intussen is iedere Gentenaar, die op dit moment in aanmerking komt voor een herfstprik, uitgenodigd. De teller staat hiervoor op 187.700 verstuurde uitnodigingen.
Sinds de start van het vaccinatiecentrum in Hal 3 van Flanders Expo wordt gevaccineerd met het Pfizer Adapted-vaccin. Ook in de woonzorgcentra wordt het Pfizer Adapted-vaccin aangeboden. Het Agentschap Zorg en Gezondheid maakt zich hard dat er tijdens deze campagne zeker voldoende aangepaste vaccins zijn voor iedereen.
In ziekenhuizen en zorgcollectiviteiten wordt het Moderna Adapted-vaccin aangeboden.
De campagne in Gent heeft zeker zijn start niet gemist. De Gentenaars blijven afspraken boeken, we moesten nu al data ‘open zetten’ tot 19 oktober. Het vaccinatiecentrum in Flanders Expo blijft geopend tot eind oktober, daarna gaan de vaccinatiecentra opnieuw in de waakvlamfase.
In tegenstelling tot eerdere campagnes wordt nu gevaccineerd in Hal 3. Dit zorgt voor wat verwarring bij de burger en er werden veel bijkomende inspanningen geleverd op het vlakvan signalisatie op en rond de site. Zoals voorheen wordt er gewerkt met tal van vrijwilligers die de bezoeker wegwijs maken en ondersteunen wanneer zij zelf minder mobiel zijn.
Een ander, groter knelpunt, is de onderbreking van tramlijn 1. De Lijn voorziet een pendelbus tussen het Sint-Pietersstation en Flanders Expo. Andere buslijnen stoppen aan halte Maria Middelares, als eindhalte, waardoor bezoekers het laatste eind te voet verder moeten. Veel burgers hebben hun vervoerswijze of traject hierop aangepast maar voor anderen is het een minder aangename vaststelling als ze zich naar het vaccinatiecentrum begeven.
We blijven inzetten op informatie en houden vinger aan de pols over deze mobiliteitssituatie.
Toch zien we dat na 2 volledige vaccinatieweken al bijna 35.000 Gentenaars werden gevaccineerd. Procentueel is dat 18% van de volwassen Gentenaars die werden uitgenodigd. In de groep van 65-plussers is de vaccinatiegraad 52% op dit moment.
Wanneer ook de ingeplande afspraken worden meegeteld, komen we vandaag op een responsgraad van 46% bij alle 18-plussers. Dit betekent dat er meer dan 86.000 prikken zullen gezet worden. Maar dit aantal zal nog verder toenemen.
Bij personen met een verzwakte immuniteit zien we een responsgraad van 85%.
In de groep van 65-plussers zien we een responsgraad van meer dan 90%.
In de categorie 50-64 jaar is er een responsgraad van 55%.
In de leeftijdscategorie 18-49-jarigen halen we voorlopig een responsgraad van 23%.
We zien dus wel een zeer hoge vaccinatierespons bij de prioritaire groepen met de laagste weerstand voor ernstige ziekte.
We kunnen dus stellen dat de vaccinatie met de herfstbooster goed gestart is en op volle toeren verder draait.
wo 28/09/2022 - 10:21