Sinds 1 april is er een zwerfvuilbrigade actief in onze stad. De controleurs zijn in dienst van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, kortweg OVAM. De bevoegde Vlaamse minister, Zuhal Demir, liet een team van dertig ‘GAS-vaststellers’ opleiden. Die kunnen dan in heel Vlaanderen ingezet worden.
Gent kreeg dit jaar 7 controleurs toegewezen. Die zouden op gezette tijdstippen opduiken op plekken zoals de Graslei, de Zuid of andere hotspots die Stad Gent zelf aanwijst. De boetes moeten wel nog door een GAS-ambtenaar bevestigd worden. De effectieve boetes vallen dus pas nadien in de bus.
Zwerfvuil blijft een hardnekkig probleem waar we maximaal op inzetten.
Met de inzet van de zwerfvuilhandhavers trachten we de pakkans op het achterlaten van zwerfvuil te verhogen. Van de 30 aangekondigde vaststellers door minister Demir zijn er 14 die een vaststellingsbevoegdheid hebben, nog eens 10 worden deze maand aangesteld tijdens de gemeenteraad.
Onze juridische dienst ontving tot op heden 186 vaststellingen voor zwerfvuil op basis van artikel 1 bis van het politiereglement op de reinheid). Daarvan werden er reeds 147 boetes opgelegd. Het overgrote deel is toe te kennen aan het weggooien van sigarettenpeuken.
Daarnaast waren er op basis van artikel 2 van het politiereglement 1 vaststelling voor het niet opruimen van hondenpoep en 7 voor het niet bijhebben van hondenpoepzakjes. Hiervan werden reeds 6 boetes opgelegd.
Het is opvallend dat uit de vaststellingen blijkt dat vooral sigarettenpeuken worden weggegooid. Uit het ingezamelde stuks zwerfvuil uit Vlaanderen blijkt dat ongeveer de helft bestaat uit peuken. Een sigarettenfilter heeft 10 tot 15 jaar nodig om af te breken, en dan nog blijven microplastics in het milieu aanwezig. Ook voor dieren is dit gevaarlijk, als bijvoorbeeld vogels of honden dit opeten, kan dit hen erg ziek maken. Daarom belangrijk dat we hier ook sterk op blijven handhaven, met de nodige resultaten.
do 01/12/2022 - 13:28