Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 1.
Het Decreet betreffende de Brownfieldconvenanten van 30 maart 2007, artikel 10, § 1.
Het Vlaams Parlement keurde op 30 maart 2007 het Decreet betreffende de brownfieldconvenanten goed. Dit decreet trad op 19 juni 2007 in werking. Met dit decreet wordt een kader gecreëerd voor het sluiten van brownfieldconvenanten tussen de Vlaamse Regering en de actoren en regisseurs bij een brownfieldproject. Het decreet beoogt een faciliterend kader aan te reiken voor de duurzame herontwikkeling van een geheel van verwaarloosde of onderbenutte gronden die zodanig zijn aangetast dat zij (her)gebruikt kunnen worden door middel van structurele maatregelen.
Op 12 maart 2021 publiceerde de Vlaamse minister bevoegd voor Economie in het Belgisch Staatsblad de 11de oproep voor het indienen van aanvragen tot onderhandelingen over de totstandkoming van een brownfieldconvenant (zoals voorzien in artikel 8 §1 van het Decreet).
De Actoren hebben vervolgens dergelijke aanvraag ingediend voor het project “Sint-Kruis-Winkel : Rodenhuize Noord”. Het project draagt intussen de naam ‘Gent-Rodenhuize Noord - North-C Circular’.
Op 17/01/2022 besliste de Vlaamse minister bevoegd voor Economie de aanvraag voor het bovenvermelde project ontvankelijk en gegrond te verklaren en onderhandelingen op te starten met de betrokken actoren.
De site van het project North-C Circular (ongeveer 150 ha) betreft een nog niet ontwikkeld braakliggend terrein, met bestemming ‘gebied voor zeehaven en watergebonden bedrijven’, gelegen in het havengebied van North Sea Port, ten noorden van het Rodenhuizedok. Op circa 40 ha hiervan liggen oude baggerdepots “Lange Akkers”, aangelegd in de periode 1970-1980 door de Belgische Staat en de Stad Gent. De Vlaamse Overheid (Maritieme Toegang) & North Sea Port Flanders zijn de respectievelijke rechtsopvolgers. Deze depots verhinderen in de huidige toestand verdere ontwikkeling en ingebruikname van het terrein.
Onder het project North-C Circular wensen ArcelorMittal Belgium & North Sea Port op de locatie Rodenhuize Noord een aaneensluitend industriegebied bouwrijp te maken om de klimaatambities van ArcelorMittal Belgium & North Sea Port te helpen realiseren. Op het terrein zullen bedrijven verwelkomd worden die de klimaatambities van ArcelorMittal Belgium & North Sea Port mee helpen realiseren.
ArcelorMittal Belgium is volop bezig met de uitvoering van een roadmap om de jaarlijkse CO2-emissie met 35% te verminderen tegen 2030 t.o.v. 2018 en om klimaatneutraal te worden tegen 2050.
De klimaatambities - en circulariteitsdoelstelling van North Sea Port zijn neergeschreven in het Strategisch Plan Connect 2025. Een aantal belangrijke pijlers hiervan zijn :
Momenteel ligt een ontwerp van brownfieldconvenant voor tussen de Vlaamse Regering en de actoren (North Sea Port Flanders nv van publiek recht, John Kennedylaan 32, 9042 Gent; ArcelorMittal Belgium nv, Keizerinlaan 66, 1000 Brussel; Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Afdeling Maritieme Toegang, Thonetlaan 102 bus 2, 2050 Antwerpen).
ArcelorMittal en North Sea Port maken momenteel gezamenlijk een Masterplan op voor het terrein. Dit Masterplan omvat de basisinfrastructuur zoals wegenis en fietsvoorzieningen, afwatering, spooruitbreiding en nutsvoorzieningen (waarbij ook warmtenetwerk, H2- en CO2-leidingen en hoogspanningslijnen van 380kV bekeken worden). Het Masterplan geeft eveneens een mogelijke indeling voor verschillende beoogde bedrijvigheden weer. Ook de nautische afwikkeling wordt binnen dit Masterplan uitgewerkt met de bijhorende inrichting van het Rodenhuizedok. Binnen het project zal worden gewerkt met oog voor zorgvuldig ruimtegebruik, landschappelijke inpassing, buffering, doordachte afwerking van de randen en integratie van groenblauwe netwerken waar mogelijk.
Verder procedureverloop van het ontwerpconvenant:
Het ontwerpconvenant wordt door de Vlaamse overheid voorgelegd aan de Brownfieldcel, ter advisering van de Vlaamse Regering, en aan de Inspectie van Financiën, waarna het voor principiële goedkeuring zal worden voorgelegd aan de Vlaamse Regering.
Na de principiële goedkeuring door de Vlaamse Regering wordt door VLAIO i.s.m. de actoren een informatie- en inspraakmoment georganiseerd voor de buurtbewoners.
Vervolgens wordt het convenant, eventueel na aanpassing door opmerkingen uit de inspraakronde, definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering en wordt het convenant ondertekend door alle partijen (actoren en regisseurs), waarna het van kracht wordt.
In navolging van het informatie- en inspraakmoment kunnen er zich dus nog wijzigingen aan het ontwerpconvenant opdringen. Indien de definitieve versie van het convenant afwijkt van het ontwerpconvenant dat nu ter goedkeuring voorligt, zullen de wijzigingen aan de gemeenteraad worden voorgelegd voor goedkeuring.
Keurt goed het ontwerp van brownfieldconvenant met betrekking tot het Brownfieldproject '242. Gent – Rodenhuize-Noord’ tussen de Vlaamse Regering, de actoren (North Sea Port Flanders nv van publiek recht, John Kennedylaan 32, 9042 Gent; ArcelorMittal Belgium nv, Keizerinlaan 66, 1000 Brussel; Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Afdeling Maritieme Toegang, Thonetlaan 102 bus 2, 2050 Antwerpen) en de regisseurs (Stad Gent; OVAM, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen; Provincie Oost-Vlaanderen, Gouvernemenstraat 1, 9000 Gent; Departement Omgeving, Koning Albert II laan 20 bus 8, 1000 Brussel; VLAIO, Koning Albert II laan 35 bus 12, 1030 Schaarbeek; AWV, Koning Albert II-laan 20 bus 4, 1000 Brussel; Agentschap Natuur en Bos, Havenlaan 88 bus 45, 1000 Brussel; De Werkvennootschap, NV van publiek recht, Sint-Lazaruslaan 4-10, 1000 Brussel) zoals gevoegd in bijlage.