In februari 2020 stelde ik voor om trajectcontroles te installeren op wegen die in beheer zijn van de stad. Want ook op stadswegen is overdreven snelheid een bron van overlast en onveiligheid. Trajectcontroles hebben hun nut bewezen als effectief instrument om overdreven snelheid tegen te gaan. In eerste instantie werd aangekondigd dat dit voorstel onderzocht zou worden, in december 2021 werd aangekondigd dat er trajectcontroles 'tegen eind volgend jaar' ( = eind 2022) operationeel zouden zijn op de Sint-Denijslaan en in Sint-Kruis-Winkeldorp.
Volgens mijn informatie is dat alvast op de Sint-Denijslaan niet het geval.
- Zijn er trajectcontroles geïnstalleerd op stadswegen?
- Zo ja, waar?
- Zo neen, waarom niet?
- Wanneer en op welke locatie mogen we ze dan wel verwachten?
Voorlopig zijn er nog geen trajectcontroles ingevoerd, en ook de locaties en timings kan ik nu helaas nog niet bevestigen. Er is immers bij steden en gemeenten, en dus ook in Gent, nog veel onduidelijkheid over of en hoe GAS5 juridisch correct kan ingevoerd worden, wie de boetes zal verwerken, wat er met de boetegelden zal gebeuren, etcetera.
We zijn hiervoor allemaal afhankelijk van andere partners en overheden.
Het advies van de MORA, de Mobiliteitsraad Vlaanderen, is om het GAS5 verhaal in zijn huidige vorm te verlaten en in te zetten op het zogenaande “doorstortscenario”. Daarbij verloopt de verwerking via het gewestelijk verwerkingscentrum, maar komt er een verdeelsleutel om de inkomsten lokaal te kunnen inzetten voor het verhogen van de verkeersveiligheid. De inkomsten gaan in dit verhaal niet rechtstreeks naar de stad.
Het andere grote probleem met de trajectcontroles is genoegzaam bekend. We moeten werken met een quotum van 80.000 boetes dat we niet mogen overschrijden van de gewestelijke verwerkingscentrale. Dat maakt dat we goed moeten afwegen waar er wanneer ingezet wordt op snelheidshandhaving, omdat het aantal boetes dat we mogen geven beperkt is. En dat is wel een probleem, ik denk dat dat meer zou moeten zijn want er wordt nog vele te snel gereden.
Praktisch is er ook vertraging omdat we een raamcontract van de federale politie moeten gebruiken om de ANPR-camera’s aan te kopen. Dat contract is sinds eind dit jaar afgelopen en wordt vernieuwd. De modaliteiten van dit nieuwe contract zijn nog niet duidelijk en er kan op dit moment ook hiervoor nog geen timing gegeven worden.
Het project zit dus in beetje moerassig gebied, drie grote problemen: GAS5, quotum, en raamcontract. Ik betreur het ook dat dit zo moeilijk loopt.
wo 08/02/2023 - 15:02