De actualiteit rond Gentbrugge-brug legt ook nog eens de nadruk op het belang van goede, veilige ‘Scheldekruisingen’ voor fietsers en voetgangers tussen beide grote Gentse deelgemeenten Sint-Amandsberg en Gentbrugge. Op dit moment zijn er op een afstand van ca. 1,3km, met de Schelde als grens tussen beide deelgemeenten, 2 Scheldekruisingen, die eigenlijk hetzij te beperkt in capaciteit is (sluispad Gentbrugge), hetzij in gemengd verkeer functioneert (Gentbrugge-brug). In september ‘22 informeerde ik nog dmv een mondelinge vraag naar een verbeterde oversteek van Gentbrugge-sluis. Toen werd geantwoord dat dit momenteel niet aan de orde is, vanwege ontbrekend budget.
Hieronder 2 concrete voorstellen om, telkens met ca 650m tussenafstand, tot 3 (!) Scheldekruisingen te komen voor fietsers en voetgangers in deze stedelijke omgeving.
2. ‘Paul De Ryck-fietsbrug’ thv scouts FOS De Wouw :
Het klopt dat het aantal fiets- en voetgangersverbindingen tussen Gentbrugge en Sint-Amandsberg beperkt is. Een brug over de Schelde is dan ook geen geringe investering. Bruggen bouwen is echter iets dat ik graag doe. Ik realiseerde dan ook al heel wat bruggen en onderdoorgangen met onze diensten.
Wat betreft uw vragen. Ten westen van Gentbruggebrug valt het aantal verbindingen wel nog mee: de passage over de “saskes” (Gentbruggesluis) én de fiets-wandelverbinding doorheen het Keizerpark. De passage over de Gentbruggesluis is qua tussenafstand goed gelegen. De oversteek zelf is echter ondermaats ingericht.
Ten oosten van Gentbruggebrug is er tot Heusdenbrug geen enkele oversteek. Daarom kwamen we met De Vlaamse Waterweg overeen om 2 nieuwe bruggen voor fietsers en voetgangers over de Zeeschelde te realiseren: één ter hoogte van de Scheldelaan (brug Scheldemeander Noord) en één aan het pompgemaal net ten zuiden van het E17-viaduct (brug Scheldemeander Zuid).
Deze laatste brug zou de groenpolen Gentbrugsemeersen en Damvallei rechtstreeks met elkaar verbinden. Deze brug zou voor de helft op grondgebied Destelbergen komen te liggen en is voorlopig nog in bespreking met Destelbergen.
De brug ‘Scheldemeander Noord’ wordt wel voorzien volledig op Gents grondgebied. Deze brug is één van de “meerwaardeprojecten” die de Stad Gent en De Vlaamse Waterweg samen willen realiseren in het kader van het Sigmaplan. Het ontwerp voor de brug “Scheldemeander Noord” staat al ver en binnenkort wordt gestart met de opmaak van het omgevingsvergunningsdossier. Er wordt gestreefd naar een startdatum van de werken in de tweede helft van 2024 (onder voorbehoud).
De aanpassing/vernieuwing van de sluisovergang over de Gentbruggesluis (de “Saskes”) is een ander meerwaardeproject. Ook hier heeft De Vlaamse Waterweg zich geëngageerd om een nieuwe en vlottere Scheldeoversteek voor voetgangers én fietsers te realiseren. De kosten voor deze oversteek worden integraal door De Vlaamse Waterweg gedragen omdat het om een vervanging van een bestaande Scheldekruising gaat.
De studie voor deze aangepaste oversteek aan de Gentbruggesluis wordt deze maand opgestart. Stadsintern bekijken we eerst de exacte ligging van de oversteek. Daarbij moeten de verschillende randvoorwaarden bekeken worden: de geplande realisatie van een derde spoor, een vlot tracé voor de fietssnelweg F400, de oversteekbaarheid van de R40 en de Delvinlaan en de toekomstige bestemming van de sluiskom en het “eiland”.
De definitieve oplossing zal door De Vlaamse Waterweg gefinancierd worden. DVW voorzag om het ontwerp dit jaar op te starten. Er is momenteel binnen de stad ook geen budget voorzien. Ik betwijfel dus of het geniaal is om momenteel veel energie te steken in een tijdelijke ‘Geniebrug’.
wo 08/02/2023 - 14:36