/
Ik kreeg recent enkele vragen zowel van Gentenaren als bewoners van De Pinte over het aan te leggen fietspad in het gebied Rijvissche aan de achterkant van het Don Bosco College. Er zou de laatste tijd redelijk wat verkeerscongestie zijn aan de ovonde aan het Don Bosco college waardoor de bus regelmatig te laat is.
Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:
Bedankt voor uw vraag. Vooreerst is deze ovonde in beheer bij het Agentschap Wegen en Verkeer van het Vlaams Gewest. Ik ben ook niet bevoegd voor de lijnbus. Deze valt onder de Vlaamse Vervoermaatschappij, De Lijn.
We zijn op de hoogte van het voorkomen van vertragingen ter hoogte van de ovonde N60. De N60 vanaf de Tramstraat richting Gent staat gecategoriseerd als secundaire weg type III. De hoofdfunctie van deze wegen is het verbinden en/of verzamelen op (boven)lokaal niveau. De ovonde verwerkt zeer veel verkeer (telling 24/09/2019 in de ochtendspits +/- 1500 wagens en 600 fietsers). Door de structuur van de ovonde is er dagelijks congestie waarbij ook het openbaar vervoer soms opgehouden wordt.
Door het vele verkeer en de onveilige situaties voor fietsers en voetgangers vormt de N60 een belangrijke barrière tussen het dorpscentrum van Zwijnaarde, het Parkbos en het Don Boscocollege. Er is op dit moment een globale studie lopende van AWV die de herinrichting van de ovonde bekijkt, en de bouw van een fiets- en voetgangersbrug naar het Technologiepark. Die laatste zal ook de doorstroming voor het gemotoriseerd verkeer verbeteren door het verminderen van de conflicten tussen auto's en fietsers thv de op- en afritten van de R4.
Wat betreft uw vraag naar de stand van zaken van het fietspad Rijvissche kan ik het volgende meedelen. De fietsverbinding tussen de fietssnelweg F7 en de N60 moet een aantrekkelijke, directe en vooral veilige voetgangers- en fietsverbinding zijn tussen de fietssnelweg, Don Bosco Zwijnaarde en het wetenschapspark Ardoyen. Dit is nodig voor de al aanwezige grote aantallen (jonge) voetgangers en fietsers. Die aantallen zullen in de nabije toekomst nog sterk toenemen door de geplande ruimtelijke ontwikkelingen in de buurt én door de effecten van de duurzame modal shift.
De verbinding door het groengebied Rijvissche is in 2018 door het college van Burgemeester en Schepenen bevestigd als onderdeel van het aangepaste stadsregionaal fietsroutewerk en werd tevens opgenomen in het BFF-netwerk. Op 17 november 2022 verleende de Deputatie Oost-Vlaanderen de vergunning voor het Rijvisschepad aan de Vlaamse Landmaatschappij. Daarna werden er – helaas én zeer jammer - nog 2 beroepen ingesteld t.a.v. de verleende vergunning aan de Vlaamse Landmaatschappij. Om nog enkele percelen voor dit pad te verwerven werd een voorlopig onteigeningsbesluit goedgekeurd door het ruilverkavelingscomité Schelde-Leie.
De uitvoering op het terrein hangt af van het verkrijgen van de omgevingsvergunning na behandeling van de beroepsschriften en het verwerven van de nodige gronden. Bij een gunstige uitkomst van de procedures verwacht ik dat dit ten vroegste zomer 2024 zal zijn.
Zijn we nog in gesprek met de natuurbeweging: ja, maar het is natuurlijk hun autonoom recht om bezwaar in te dienen.
wo 08/02/2023 - 14:41