-
De geschiedenis van het Pand in Onderbergen, één van de mooiste en oudste historische sites van onze stad, gaat terug tot het begin van de dertiende eeuw. Sinds 1991 functioneert het als congrescentrum van onze Gentse universiteit, maar een recente huurprijsverhoging door de Regie der Gebouwen deed de UGent besluiten om de site te verlaten tegen eind dit jaar.
De Regie der Gebouwen is als eigenaar ondertussen een procedure gestart om een toekomstige invulling voor de site te zoeken, via een erfpacht- of concessie-overeenkomst; een verkoop zou niet aan de orde zijn. Tegelijk gaat men ervan uit dat de gebouwen tijdelijk minstens gedeeltelijk leeg zullen staan.
Het Pand is een beeldbepalende site in het hart van onze stad. Hoewel het stadsbestuur geen rechtstreeks betrokken partij is, lijkt het toch raadzaam dat dit dossier van nabij opgevolgd wordt. De toekomstige inhoudelijke invulling van de site zal immers mee de impact ervan op de omliggende buurt bepalen, bijvoorbeeld op vlak van mobiliteit of leefbaarheid.
Vandaar mijn vragen:
Collega Deene, uw ongerustheid en vragen over dit iconisch gebouw zijn absoluut terecht. Het Pand is inderdaad een belangrijk en iconisch gebouw in ons stadscentrum. Het gebouw valt natuurlijk onder het vastgoedbeheer van De Regie der gebouwen. Dit valt onder de bevoegdheid van staatssecretaris Mathieu Michel. Als schepen kan ik de verhoging van de huurprijs wel betreuren, maar niet beletten.
Over deze site hebben de stedelijke diensten nog geen formeel overleg met de Regie der Gebouwen gehad. De Regie heeft hiervoor recent wel zo’n overlegmoment aangevraagd. Dit wordt binnenkort ingepland. Ik ben daar ook blij om dat dit overlegmoment er komt.
Als stad nemen we deze site mee in het proces voor de opmaak van het Masterplan voor het historisch patrimonium in de Kuip. De dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg trekt dit proces. Het proces is opgestart in het najaar van 2022 en loopt nog gans het jaar 2023.
De functionele relatie van dit voormalig Dominicanenklooster met de site van de Sint-Michielskerk is heel erg beeldbepalend. Daarom houden we beide sites voor dit Masterplan vanzelfsprekend in scope. Vandaag is het nog te vroeg in dit traject voor opmaak van het masterplan om al een zicht te hebben op mogelijke toekomstige invullingen voor beide sites. In het onderzoek naar deze invullingen zal uiteraard de impact op de omgeving en op de erfgoedwaarden van dit patrimonium in beeld worden gebracht.
Wij zullen de Regie der Gebouwen uitdrukkelijk vragen zich als betrokken actor mee te engageren in het proces van het Masterplan om samen aan een gepaste invulling te werken. Collega Deene, ik denk dat we het er allebei over eens zijn, dat de invulling cruciaal is voor het voortbestaan van een dergelijk historisch gebouw. Daar gaan we ons absoluut mee voor engageren.
vr 17/03/2023 - 13:47