Sinds 3 april 2017 lopen de verkeersstromen in en uit de stad op een andere manier, als gevolg van het circulatieplan.
Bij de invoer werden de 3 knips / verkeersfilters (Ottogracht, Bargiebrug en het Hippoliet Lippensplein) en andere locaties in de stad (Koophandelsplein, Kortedagsteeg, Sint-Pietersnieuwstraat en Verlorenkost) voorzien van een tijdelijke herinrichting en/of elementen op het openbaar domein om de nieuwe situatie te verduidelijken.
Het gaat onder meer over de wegmarkeringen, de betonnen legoblokken en de reuzebloempotten:
Ik had van de schepen graag een antwoord gekregen op volgende vragen.
Bedankt voor uw vragen naar het circulatieplan. De invoering van het circulatieplan is inderdaad al 6 jaar geleden en intussen een gevestigde waarde in onze stad. Met ons mobiliteitsbeleid bouwen we aan een stad voor mensen. Het circulatieplan is ook in vele Europese steden opgemerkt.
De tijdelijke inrichtingen van het openbaar domein (TIOD) werden voorzien op plekken waar de verkeerssituatie ingrijpend werd gewijzigd en om het karakter van verblijfsruimte te accentueren. In de jaren volgend op de invoering van het circulatieplan kwamen er ook elementen in een rode kleur bij aan de belangrijkste toegangswegen tot de autovrije gebieden. Deze elementen zouden 5 à 10 jaar blijven staan. Deze herkenbare elementen vind je aan een toegangspoort tot een autovrij gebied (bv. Gouvernementstraat), een verkeersfilter (bv. Bargiebrug) of op plaatsen waar een meer autoluwe situatie ontstond door in te grijpen op de verkeerscirculatie (bv. Sint-Pietersnieuwstraat). De rode elementen benadrukken dat de verkeerssituatie bijzonder is, maar kunnen niet bepalen wat het toegangsregime is. Daarvoor blijven weggebruikers vanzelfsprekend aangewezen op de officiële signalisatie.
Voor de definitieve inrichting van deze verkeerfilters zijn vaak ingrijpende aanpassingen nodig: boordstenen verplaatsen, voetpaden en rijwegen opnieuw aanleggen, extra ruimte voor zitbanken, bijkomende vergroening of voor de actieve weggebruiker. De definitieve heraanleg wordt daarom zoveel mogelijk gekoppeld aan heraanlegdossiers voor de ruimere omgeving, straat of as.
Er werden verschillende projecten opgestart die zorgen dat de tijdelijke inrichting wordt vervangen door een definitieve aanleg. Ik som de lopende projecten even op: