In de stedelijke basisscholen wordt er ochtend-, middag- en avondtoezicht ingericht. Dit toezicht is één van de sociale voordelen binnen het Decreet betreffende het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau (FLOB Decreet). Dat decreet stelt dat een lokaal bestuur een sociaal voordeel verplicht kenbaar moet maken aan de andere schoolbesturen op zijn grondgebied. Die hebben de keuze om er aanspraak op te maken of niet. De scholen van andere besturen moeten voldoen aan een aantal gelijke voorwaarden als het stedelijk onderwijs en er moeten tevens bewijsstukken worden voorgelegd.
Het FLOB Decreet voorziet in sociale voordelen en andere voordelen. In het verleden heeft Stad Gent ingezet op de uitbouw van de zogenaamde ‘andere' voordelen met een brede dienstverlening voor alle onderwijsnetten in Gent, onder andere via de verschillende werkingen van het Onderwijscentrum. Er werden reeds heel wat inspanningen gedaan om de gelijkheid van elke leerling in Gent te garanderen.
Sinds 2020 werd er ook een subsidiereglement uitgewerkt waarbij niet-stedelijke scholen een subsidie kunnen aanvragen voor de organisatie van hun buitenschoolse opvang. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de regelgeving m.b.t. het sociaal voordeel toezicht; dit in samenspraak met de andere schoolbesturen.
Om de sociale voordelen voor toezicht vast te stellen voor het stedelijk onderwijs werden de bepalingen toegepast uit het Besluit van de Vlaamse Regering houdende bepaling van de begrippen gezondheidstoezicht en sociale voordelen van 24 juli 1991. Volgens deze berekeningen wordt er bij toepassing van de geldende tarieven uit het retributiereglement een sociaal voordeel gecreëerd voor de stedelijke scholen voor wat het ochtend- en avondtoezicht betreft van kleuters en leerlingen lagere school. Voor wat het middagtoezicht betreft, geldt er enkel een sociaal voordeel voor kleuters; voor lagere schoolkinderen is dat niet het geval. In deze berekeningen is rekening gehouden met het kortingstarief (“sociale korting”) dat conform het retributiereglement wordt toegepast voor een deel van de kinderen; dat is het geval voor 29,94 % van de kleuters en 27,00 % van de lagere schoolkinderen.
Dit besluit stelt de bedragen van de sociale voordelen vast voor kleuters en leerlingen in het stedelijk onderwijs en de bijhorende normen en modaliteiten waaronder het stedelijk onderwijs ochtend-, middag- en avondtoezicht organiseert en waaraan bijgevolg ook de andere netten die aanspraak willen maken op een sociaal voordeel moeten voldoen.
Dit besluit is gebaseerd op de leerlingenaantallen van februari 2023 en facturatie van de maanden september, oktober en november 2022 en geldt als rapportage over het schooljaar 2022-2023.
Stelt vast dat er per jaar een sociaal voordeel is in het stedelijk onderwijs van:
Stelt vast dat er géén sociaal voordeel wordt gecreëerd voor het middagtoezicht in de lagere scholen binnen het stedelijk onderwijs.
Neemt kennis van het normenstelsel dat wordt gehanteerd:
Neemt kennis van het minimum bruto-uurloon dat wordt gehanteerd voor het personeel dat wordt ingezet voor ochtend-, middag- en avondtoezicht:
*zonder patronale bijdrage, maaltijdcheques, vakantiegeld, eindejaartoelage, woon-werkverkeer, enz.
Neemt kennis van de duurtijden van de toezichten:
Zoals wettelijk bepaald in het Uitvoeringsbesluit en het Decreet Basisonderwijs (art 3, 43°) zijn de leerkrachten gehouden zelf in te staan voor de opvang van de leerlingen in de periode van normale aanwezigheid. Deze periode loopt vanaf 15 minuten vóór de eerste les 's morgens tot 15 minuten na de laatste les 's middags en vanaf 15 minuten vóór de eerste les 's namiddags tot 15 minuten na de laatste les; deze periodes zijn aldus niet inbegrepen in bovenstaande duurtijden.
Stelt vast dat de remgelden (ouderbijdragen) worden toegepast zoals ze zijn vastgelegd in het Retributiereglement voor prestaties geleverd door de Dienst Kinderopvang en het Stedelijk Onderwijs Gent.