De gemeenteraad stelde in zitting van 22 mei 2018 het ruimtelijk structuurplan 'Ruimte voor Gent' definitief vast.
De structuurvisie Ruimte voor Gent stelt in de bindende bepalingen als taakstelling tot 2030 het volgende:
"Voor de stadsvernieuwing in de 19de-eeuwse gordel zetten we in op verluchting, kwaliteitsverbetering van het woningbestand en leveren we inspanningen voor sociaal en betaalbaar wonen. (...) We onderzoeken de mogelijkheden om die criteria bij woonprojecten én gemengde projecten op een uniforme wijze afdwingbaar te maken en te verankeren. Om ervoor te zorgen dat (maak)bedrijven een verweven plaats krijgen in het stedelijk weefsel en om de bestaande economische ruimten te behouden zetten we in op sturende instrumenten. We ontwikkelen een sturend instrument waarbij in projecten vanaf een bepaalde omvang en op basis van een gebiedspecifieke afweging een minimumaandeel voor economische activiteiten of voorzieningen wordt gereserveerd en dit op die manier afdwingbaar wordt gemaakt. Tevens onderzoeken we de opmaak van een sturend instrument om de bestaande economische ruimten te behouden."
Ruimte voor Gent stelt verder op p. 198:
"In het verluchten en ontpitten van de kernstad spelen de binnengebieden een belangrijke rol. We werken een ruimtelijk kader voor optimalisering en ontpitting van deze binnengebieden uit. We willen een proactief beleid voeren op basis van drie strategieën:
Het ruimtelijk kader voor optimalisatie en ontpitting van de binnengebieden ontwikkelt ten slotte de nodige methodologieën en instrumenten voor de uitvoering van deze strategieën. Elk van deze methodologieën of instrumenten betrekt de bewoners en/of gebruikers van het binnengebied en de wijk van bij het begin bij het proces van optimalisatie."
Stad Gent wil inzetten op het vergroenen en verweven van dichtbevolkte wijken. Hiertoe werd de Bouwblokvisie opgesteld als beleidsmatig gewenste ontwikkeling. Deze ‘Bouwblokvisie voor verweven en vergroenen’ biedt een coherente visie op binnengebieden en legt ook de relatie tussen de schil van het bouwblok en het binnengebied. Deze ontwerp-bouwblokvisie werd op 11 maart 2021 goedgekeurd door het college.
Na de voorlopige goedkeuring door het college werd het kader voorgelegd aan verschillende adviesinstanties, en werd ook een focusgroep georganiseerd met bewoners en professionals (vastgoedactoren, architecten). Op basis van de input van deze consultatieronde, en de ervaring met concrete projecten, werd het kader waar nodig aangepast.
Consultatie
Volgende toelichtingen werden gegeven:
We hielden een stadsbreed lunchgesprek voor de stadsdiensten op 10 juni 2021 en gaven verschillende toelichtingen bij diensten afzonderlijk (sogent, Beleidsparticipatie, …).
We organiseerden ook een focusgroep op 19 mei 2021. Omwille van de covid-pandemie gebeurde dit online. De focusgroep was evenwichtig samengesteld met bewoners uit verschillende wijken, architecten met ervaring met projecten in binnengebieden, ontwikkelaars (zowel kmo-ontwikkelaars als woonontwikkelaars), deelnemers ruimtepiloten binnengebieden, vertegenwoordigers uit de maakeconomie en vertegenwoordigers uit het onderwijsveld. Na een plenaire presentatie werd in twee groepen aan de hand van vier tekeningen en vier vragen input gevraagd bij de verschillende aspecten van de Bouwblokvisie.
De ontwerp-Bouwblokvisie werd ook op een aantal studiedagen toegelicht, en ontving intussen de tweejaarlijkse Planningsprijs van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) eind 2021. De prijs lauwert innovatieve en stimulerende initiatieven die bijdragen aan een duurzame, kwaliteitsvolle ruimtelijke ontwikkeling. De Stad Gent kreeg de prijs in de categorie ‘beloftevol opgestart planningsproces of vernieuwend planningsconcept’. De jury looft de Bouwblokvisie als ‘een duidelijk kader voor ontwikkelaars en bewoners, wat nog wordt ondersteund door een inspiratiegids/handleiding en de verweefcoach die initiatiefnemers begeleidt’.
Er werden schriftelijke opmerkingen ontvangen van de Gecoro en de woonraad. Van de focusgroep werd een verslag gemaakt. De opmerkingen die tot aanpassingen hebben geleid, worden hieronder uiteengezet.
Aanpassingen
Er waren geen grote inhoudelijke aanpassingen aan de ontwerp-bouwblokvisie nodig. De bouwblokvisie blijkt een goed hanteerbare visie te zijn die ontwikkelingen mogelijk maakt, rekening houdend met de beleidslijnen die de stad wenst uit te zetten in dichtbevolkte wijken, namelijk vergroenen en verweven.
De ontwikkelingen zijn niet stil gevallen, getuige de verschillende projecten die verder gezet werden. Zowel in kleine, middelgrote als grote projectgebieden gingen ontwikkelingen voort, rekening houdend met de principes van de bouwblokvisie. Het gevolg daarvan is dat er meer ruimte vrij komt voor buurtvoorzieningen en maakeconomie, of dat er – indien een invulling met wonen wordt voorzien –veel meer openbaar park wordt bij gecreëerd dan voorheen.
De aanpassingen in de bouwblokvisie vallen uiteen in wijzigingen, herformuleringen, duidingen en herschikkingen.
Tijdens de periode tussen de ontwerp-bouwblokvisie en de definitieve bouwblokvisie werden ook een aantal elementen onderzocht, waarna bleek dat we deze op dit moment niet expliciet in de tekst kunnen verduidelijken of opnemen. Het gaat om volgende elementen:
Communicatieplan
Het communicatieplan is in bijlage gevoegd.
De webpagina www.stad.gent/bouwblokvisie omvat verschillende rubrieken:
De definitieve goedkeuring van de bouwblokvisie zal via verschillende interne en externe kanalen gecommuniceerd worden: nieuwbrieven, stadsmagazine, website, … . Daarnaast organiseren we ook een bedankingsmoment voor de deelnemers uit de focusgroep.
Keurt goed de 'Bouwblokvisie voor verweven en vergroenen - Meer leefkwaliteit creëren in dichtbevolkte wijken', zoals gevoegd in bijlage.