Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 1.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2.
Stad Gent was in 2017 één van de 5 centrumsteden in Vlaanderen die de kans kreeg in te stappen in het pilootproject Warme Steden. Doel van een Warme Stad is een integrale, onderbouwde aanpak op te zetten om het mentaal welbevinden en de veerkracht van kinderen en jongeren (0 - 24 jaar) te versterken. Het project “Warme Steden” is een initiatief van het Fonds ‘GavoorGeluk’ en is ondertussen uitgegroeid tot het project Warme Steden en Gemeenten. Tot en met 2018 ontvingen de Stad Gent en Logo Gezond Plus subsidies voor de coördinatie van dit project. Enkele acties die in die periode werden gerealiseerd vanuit Warme Stad Gent werden ook gesubsidieerd door Fonds GavoorGeluk en door het toenmalige Rode Neuzenfonds. Ook de stad zelf investeerde mee in deze acties of projecten. Zo werden in 2017-2018 o.m. het Overkop-huis opgericht, het HOTSPOT-spel ontwikkeld, gevoelsplekken ontwikkeld en educatieve koffers voor scholen uitgewerkt. Alle acties werden gekozen en uitgewerkt via een participatief proces met jongeren en op basis van een brede bevraging van Gentse jongeren.
Eén van de signalen die uit deze bevraging in 2017 kwam was dat ook studenten vaak te kampen hadden met psychische klachten en zich vaak eenzaam voelden. Als antwoord hierop werd in 2017 het consortium Student in Warme Stad opgericht. Dit is een samenwerkingsverband tussen alle studentenvoorzieningen van de 5 hogere onderwijsinstellingen in Gent, Logo Gezond+ vzw, Fonds GavoorGeluk en de Stad Gent (jeugddienst en dienst regie gezondheid en zorg). Op 7 december keurde het college van burgemeester en schepenen het 'Samenwerkingsprotocol Student in Warme Stad' goed. Het samenwerkingsverband Student in Warme Stad heeft als doel gezamenlijk in te zetten op veerkrachtbevordering en mentaal welzijn bij studenten in Gent en beoogt dit te doen via het bundelen van krachten, expertise en competenties van de verschillende hogere onderwijsinstellingen. Zo werd de afgelopen jaren een gezamenlijk aanbod psycho-educatieve cursussen ontwikkeld en verder uitgebreid, werd de website Content In Gent ontwikkeld en werd de KLIK-app gelanceerd.
Anno 2023 is Student in Warme Stad geëvolueerd naar een samenwerkingsverband dat op verschillende vlakken zijn meerwaarde aantoonde, werd het meermaals naar voor geschoven als good practice voor andere studentensteden en werd ook de KLIK-app een vaste waarde bij de studenten. Bovendien zijn de noden van studenten op vlak van mentaal welzijn, sociaal isolement en toeleiding naar psychologische zorg nog groter geworden sedert de Corona-epidemie. O.m. tijdens die epidemie toonde Student in Warme Stad haar meerwaarde aan, door het snel inspelen op signalen van studenten die het moeilijk hadden, door online sessies en gesprekken te organiseren en door preventieve campagnes op te zetten.
Student in Warme Stad wordt aangestuurd door een halftijdse projectcoördinator die wordt tewerkgesteld door Logo Gezond+ en die deels wordt bekostigd via een financiële bijdrage van Fonds GavoorGeluk. Daarnaast hebben alle hogere onderwijsinstellingen een financiële inbreng die wordt berekend op basis van een verdeelsleutel en worden hiermee deels de loonkost van de projectcoördinator en deels de andere projectkosten gefinancierd. De Stad Gent heeft geen rechtstreekse financiële inbreng, maar stelt personeel ter beschikking voor de inhoudelijke begeleiding en voor de opmaak en de opvolging van de webpagina Student in Warme Stad. In 2022 werd namelijk beslist om de website Content in Gent te integreren in de webpagina Student in Gent, die wordt beheerd door de jeugddienst.
Het samenwerkingsprotocol werd geactualiseerd en wordt hierbij ter goedkeuring voorgelegd. Deze overeenkomst heeft een looptijd van onbepaalde duur, en dit vanaf de ondertekening ervan door alle partijen.
Keurt goed de hier bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst Student in Warme Stad Gent met Logo Gezond+ vzw, Fonds GavoorGeluk, Universiteit Gent, Hogeschool Gent,
Arteveldehogeschool, Odisee en Luca School of Arts vzw.