De gemeenteraad heeft op 28 november 2022 een omgevingsvergunning afgegeven voor het vervangen van de brug Kloosterstraat over A10/E40 - met openbaar onderzoek - Baarleveldestraat, Halewijnstationstraat, Industriepark-Drongen, Kloosterstraat en Noordhoutstraat, 9031 Drongen - De wijziging en de opheffing van een gemeenteweg.
De gewestelijk omgevingsambtenaar van de Vlaamse overheid heeft op 16/01/2023 een omgevingsvergunning verleend voor het vervangen van de brug over de E40 te Drongen/Gent, Kloosterstraat met ontbossing en vegetatiewijziging. Dit project voorziet onder meer in de aanleg van een nieuw fiets- en wandelpad.
Voor een efficiënte werking van bijvoorbeeld de hulp- en veiligheidsdiensten is het noodzakelijk dat een nieuwe weg een naam krijgt.
De wijziging op het kruispunt Kloosterstraat met Industriepark-Drongen heeft impact op de aanrijroutes voor de hulpdiensten. Concreet is de Kloosterstraat niet meer in 1 beweging volledig door te rijden. Bijgevolg adviseert de Brandweerzone Centrum om het straatdeel Kloosterstraat vanaf ‘Industriepark-Drongen’ tot aan de Baarleveldestraat te herbenoemen en de bestaande straatnaam Industriepark-Drongen door te trekken tot aan de Baarleveldestraat te Drongen. Dan zijn er geen geïmpacteerden.
Volgens artikel 1 van het Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen is alleen de gemeenteraad bevoegd om namen van openbare wegen en pleinen vast te stellen.
Het Archief vond op de locatie van het nieuwe pad geen beschikbare toponiemen maar stelde wel 4 bruikbare namen voor uit de lokale geschiedenis: Gouden Appelpad, Rootgrachtpad, Tamboerpad & Stoomtrampad. Aangezien er slechts één nieuwe naam nodig is, wordt de naam ‘Rootgrachtpad’ voorgesteld. Er was in Baarle een rootgracht (een gracht voor het roten van het vlas). Die is echter verdwenen door de aanleg van de autostrade.
Over deze plaatsnaamgeving zal het advies van de Cultuurraad worden ingewonnen.
Conform het Decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977, zal na de principiële vaststelling door de gemeenteraad een openbaar onderzoek worden georganiseerd.
Stelt de naam 'Rootgrachtpad' principieel vast voor het nieuwe fiets- en wandelpad tussen Industriepark-Drongen en Noordhoutstraat te Drongen, zoals aangeduid met blauwe kleur op bijgevoegd plan nieuwe toestand.
Stelt de naam 'Industriepark-Drongen' principieel vast voor de gedeeltelijke straatnaamwijziging van Kloosterstraat voor het straatdeel tussen Industriepark-Drongen en Baarleveldestraat te Drongen, zoals aangeduid met rode kleur op bijgevoegd plan nieuwe toestand.