Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, §1.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2.
Met de Gentse voedselstrategie Gent en Garde is de Stad Gent al jarenlang koploper in het uitwerken en realiseren van een stedelijke voedselstrategie. Een volgende logische stap is om hier ook een stadsgericht landbouwbeleid aan te koppelen. Lokale en duurzame voedselproductie is immers een van de cruciale bouwstenen voor een stedelijk voedselbeleid.
In Gent zijn elke dag zo’n 100 landbouwers in de weer om voedsel te produceren. Bijna 20% van het Gentse grondgebied bestaat uit weilanden en akkers. Er zijn ook potentiële starters, op zoek naar grond en bedrijfsgebouwen, met het oog op de uitbouw van nieuwe landbouw- en verdienmodellen. Dit biedt kansen om actief in te zetten op een Gents landbouwbeleid.
Met de "Visie op landbouw in en rond Gent" willen we een visie op het voortbestaan en de ontwikkeling van landbouw op Gents grondgebied voorleggen. Om de Gentse visie op landbouw te concretiseren werd een participatief proces doorlopen met betrokken stadsdiensten en externe stakeholders (o.a. landbouwers). Als laatste stap in dit proces werd een draft tekst van de 'Visie op landbouw in en rond Gent' aan de stakeholders bezorgd. De grote lijnen van de feedback van de stakeholders op deze tekst en de reactie van Stad Gent zijn toegevoegd als bijlage.
Landbouw is een beleidsdomein dat veel raakpunten heeft met andere beleidsdomeinen: bijvoorbeeld de Gentse voedselstrategie Gent en Garde, het Gentse Klimaatplan, Ruimte voor Gent, het Groenstructuurplan of de missie van OCMW Gent. Door de visie op landbouw te concretiseren versterken en stroomlijnen we het bestaande Gentse landbouwbeleid. Door aspecten van landbouw, die reeds aanwezig waren in verschillende beleidskaders, te concretiseren en samen te brengen, geven we landbouw een explicietere plaats in het beleid en kunnen we dit ook meer en beter koppelen aan concrete acties en realisaties op het terrein.
Door een stedelijke visie te concretiseren over landbouw in Gent zorgen we ervoor dat er een expliciet beleidskader is om duurzame stadsgerichte landbouw op een volwaardige manier mee te nemen in de afweging ten opzichte van andere beleidsopties. Door in Gent ruimte voor professionele, duurzame en stadsgerichte voedselproductie te vrijwaren en tegelijkertijd een stimulerend beleid uit te werken, dragen we zelf bij aan de transitie van het voedselsysteem en van onze landbouw richting duurzame en stadsgerichte landbouw.
Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling: De landbouwvisie geeft een wensbeeld voor de transitie naar een duurzame stadsgerichte landbouw, rekening houdend met de beleidslijnen die werden uitgezet in de structuurvisie Ruimte voor Gent. De inhoud van deze visienota is door zijn aard en opbouw niet op te vatten als dwingende stedenbouwkundige rechtsregels of toetsingscriteria die eerder thuishoren in een gemeentelijk RUP of verordenend plan. De landbouwvisie is dan ook niet te aanzien als een plan dat een kader vormt voor de toekenning van vergunningen voor projecten. Wel is de visienota opgemaakt als Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling (BGO) conform de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), waarbij de inhoud ervan één van de afwegingen is die een vergunningverlenende overheid mag meenemen in het kader van de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening bij een concrete aanvraag voor een project en dit aanvullend op de in de omgeving bestaande toestand (artikel 4.3.1.§2 VCRO). De landbouwvisie hoort aldus bij de ”opportuniteitsbeoordeling” van de goede ruimtelijke ordening bij projecten en nieuwe ontwikkelingen. Concreet laat de inhoud van dit document aan de vergunningverlenende overheid voldoende vrijheid om bij ieder project of ontwikkeling een concrete beoordeling van de goede ruimtelijke ordening te maken.
Keurt goed het document 'Visie op landbouw in en rond Gent', zoals toegevoegd in de bijlage.
Keurt goed het document 'Operationeel plan acties 2023-2025', dat wordt gekoppeld aan de 'Visie op landbouw in en rond Gent' en zoals toegevoegd in de bijlage.
Keurt goed het document met feedback van de stakeholders en reactie van de Stad Gent, zoals toegevoegd in de bijlage.