Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, §1
Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikel 3.2
De Stad Gent heeft een grote huurmarkt. Ongeveer 50% van alle huishoudens in Gent huurt een woning. Al vele jaren heeft de Stad Gent een sterk woonbeleid met als doel een betere woningkwaliteit van (huur)woningen in de stad te bekomen.
Er werden reeds verschillende initiatieven genomen om op basis van vrijwilligheid mensen te bereiken, onder andere met het aanbod van renovatietrajecten bij het Verhuurderspunt, met voortrajecten via Kotatgent of via aanmeldingen voor onderzoek via DBSE en/of het OCMW of proactieve projectwerking.
Het blijft echter een enorme uitdaging om voldoende proactieve controles op woningkwaliteit uit te kunnen voeren.
De Vlaamse wetgeving voorziet dat een verplicht conformiteitsattest in de zin van artikel 3.2 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 als preventief instrument door een lokaal bestuur kan worden ingezet om te trachten de vooropgestelde doelstelling te bereiken. Middels het invoeren van een verplicht conformiteitsattest zal de verhuurder moeten kunnen aantonen dat de woning die hij wenst te verhuren of ter beschikking stellen, voldoet aan de woningkwaliteitsnormen zoals deze zijn vastgesteld in de Vlaamse Codex Wonen van 2021. Zolang niet aan deze verplichting is voldaan, kan de gemeenteraad bepalen dat deze verplichting om het attest aan te vragen/ te hebben jaarlijks terugkeert.
Vanuit een actief woonbeleid willen we nu overgaan tot de invoering van het verplicht conformiteitsattest om de woonkwaliteit systematisch te verbeteren.
We willen bij de toepassing hiervan volgende uitgangspunten waarborgen:
Op basis van inspraakmomenten met verschillende partijen (CIB Vlaanderen, VERENIGDE EIGENAARS, Huurdersbond, woonbegeleiders van het OCMW, middenveldorganisaties, de Energiecentrale van de Stad Gent, de dienst Wonen (team Betaalbare en Diverse woningen) en de dienst Toezicht van de Stad Gent) en uitwisseling van best practices met andere steden en gemeenten werd het scenario van de uitrol van de verplichting bij elke nieuwe verhuring naar voor geschoven (zolang er nog geen geldig CA is). Teneinde een realistische en klantvriendelijke dienstverlening te kunnen verzekeren werd dit scenario gekoppeld aan de leeftijd van de woning (pand dient ouder te zijn dan 30 jaar). Zo wordt de instroom van dossiers wat beperkt én gespreid in de tijd.
Bij de invoering van het verplicht conformiteitsattest willen we het aantal ongeschikt- en onbewoonbaarverklaringen zoveel mogelijk vermijden. We willen net de woningkwaliteit van huurwoningen structureel verbeteren en dus zo maximaal mogelijk conformiteitsattesten uitreiken. Daarom voorzien we in onze trajecten ook extra tijd (in principe 3 maanden, verlengbaar met 3 maanden en met uitzonderingen in geval van noodzakelijke omgevingsvergunning of voor appartementsgebouwen met meerdere eigenaars…) voor eigenaars die met bepaalde gebreken worden geconfronteerd na een onderzoek door een woningcontroleur.
Naast de eigenaars die worden gevat door het verplicht conformiteitsattest zullen ook de eigenaars die spontaan het conformiteitsattest aanvragen vanaf nu die extra tijd krijgen om eventuele gebreken te remediëren. Zo willen we alle eigenaars maximaal stimuleren en faciliteren om conformiteit voor hun pand te behalen.
Voorstel reglementering:
Voor elke zelfstandige woning, ouder dan 30 jaar, die verhuurd of ter beschikking gesteld wordt als hoofdverblijfplaats, moet een geldig conformiteitsattest kunnen worden voorgelegd bij elke nieuwe verhuring of terbeschikkingstelling vanaf 1 oktober 2023.
Voor woningen waarvoor reeds een geldig conformiteitsattest beschikbaar is, geldt de verplichting pas op het moment dat het conformiteitsattest vervalt en bij een volgende nieuwe verhuring of ter beschikkingstelling.
Om te kunnen garanderen dat de ingevoerde verplichting zal worden nageleefd, is er ook een gemeentelijke administratieve sanctie (boete) opgenomen als handhavingsinstrument. Indien de eigenaar blijft nalaten om het conformiteitsattest aan te vragen, kan zelfs jaarlijks een GAS-boete worden opgelegd ten bedrage van maximaal 350 euro.
Daarnaast zijn er ook nog steeds de instrumenten zoals voorzien in de Vlaamse Codex Wonen, met name het ambtshalve opstarten van een procedure tot ongeschikt en/of onbewoonbaarheid van de woning of het inschakelen van de Vlaamse wooninspectie voor het strafbaar (her)verhuur van een niet-conforme woning.
De inwerkingtreding van de volledige verordening wordt bepaald op 1 oktober 2023, onder voorbehoud van voorafgaande goedkeuring van de verordening door de Vlaamse Regering (in uitvoering van artikel 3.2 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021).
De Stedelijke Woonraad (WORA), de door de Gemeenteraad georganiseerde lokale adviesraad, heeft op 27 april 2023 een positief advies zonder voorwaarden verleend voor de voorliggende versie van de verordening.
Keurt goed de verordening Verplicht Conformiteitsattest, zoals opgenomen in bijlage, met inwerkingtreding op 1 oktober 2023 onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Regering. Indien de Vlaamse Regering het reglement goedkeurt na 1 oktober 2023, treedt het reglement in werking op de datum van goedkeuring door de Vlaamse Regering.
Legt de verordening Verplicht Conformiteitsattest, zoals opgenomen in bijlage, voor ter goedkeuring aan de Vlaamse Regering in uitvoering van artikel 3.2. van de Vlaamse Codex Wonen.