OCMW Gent ontving een subsidie (koninklijk besluit 30 november 2022) vanuit de Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding en Sociale Economie voor initiatieven ter bevordering van het psychisch welzijn van jongeren in financiële behoeftigheid.
In overleg met verschillende stakeholders kwam het voorstel om onder andere extra in te zetten op oplossingsgerichte psychosociale begeleiding van jongeren. De coronapandemie maakte nogmaals duidelijk dat mentaal welzijn bij jongeren in hoge mate onder druk staat. De zoektocht naar een eigen identiteit, een plek onder vrienden, de ontdekking van wat ze willen in het leven, maar soms ook de hoge verwachtingen en dergelijke meer. Heel wat dynamieken die hen mentaal uit balans brengen en hen het gevoel geven dat ze er alleen voor staan en niemand hen begrijpt. Dit zorgt vaak voor spanning, frustraties die negatief tot uiting worden gebracht. Woede-uitbarstingen, boosheid, agressie, enz. Bij kwetsbare jongeren/jongeren die opgroeien in een situatie met financiële moeilijkheden komt daarenboven nog een extra bagage aan gevoeligheden, uitsluiting, bijkomende problemen, enz. Die geuite woede, boosheid en agressie zorgt vaak voor een escalatie aan problemen die soms moeilijk te doorbreken is.
Net die kwaadheid en agressie is een kracht van waaruit ze bij Touché vzw vertrekken. Met een divers aanbod gaan ze met jongeren aan het werk om daar een positieve kracht van te maken. Samen met de jongere wordt uitgezocht hoe ze hun ‘colère’ kunnen omdraaien in een positieve dynamiek. Bij aanmelding wordt samen gezocht naar wat helpend kan zijn. Het aanbod bestaat uit 4 blokken:
Elk onderdeel van dit aanbod kan collectief, individueel, in duo of met het gezin gevolgd worden; online of fysiek. Veel hangt af van wat lukt en werkt voor de jongere in kwestie. In samenspraak met een begeleider bepaalt de jongere zelf de intensiteit, duur en samenstelling van zijn/haar traject.
De impact van het aanbod blijkt uit onderzoek zeer hoog te liggen: deelnemers ervaren meer (zelf)respect, positieve emoties en betere conflictoplossende vaardigheden. Quasi elke deelnemer voelt zich beter na een traject (96 %) en ervaart meer keuzevrijheid in situaties met kwaadheid (87 %). Op relationeel vlak ervaart 37 % van de deelnemers minder breuklijnen op school, werk en 96 % ervaart minder breuklijnen in relaties met anderen. 79 % van de deelnemers geeft aan nadien minder breuklijnen te ervaren in begeleidingscontext (bv. uitsluiting uit een voorziening). Daarnaast zijn er ook positieve effecten op sociaal vlak, zoals succesvollere (re-)integratie, minder schadelijk geweld, enz.
Touché vzw werkt zonder wachtlijsten, criteria, intakeprocedures, financiële barrières of dergelijke meer. Iedereen die iets wil doen met zijn of haar kwaadheid, is welkom. Bij aanvang wordt uitgelegd dat het aanbod verloopt via het ‘pay-what-you-can’-principe. Een groot deel van het bereikte publiek kan het aanbod echter niet betalen of de omgeving/donateurs bekostigen een stuk mee het traject van de jongere.
Met de ondersteuning van dit aanbod wil OCMW Gent de psychosociale ondersteuning en begeleiding voor jongeren die hun kwaadheid en agressie willen omzetten in een positieve kracht en die in een financieel kwetsbare situatie leven, mee mogelijk maken samen met Touché vzw, Kortrijksesteenweg 391 te Gent, periode 1/06/2023 tot 31/12/2023.
Hiertoe werd een subsidieovereenkomst opgemaakt.
Dienst* | Lokaal Sociaal Beleid |
Budgetplaats | B121000 |
Categorie* | 6491000 |
Subsidiecode | POD.PSY |
2023 | 30.000 euro |
Totaal | 30.000 euro |