OCMW Gent stapte in september 2019 in op de raamovereenkomst van het VVSG betreffende het verwerken van de uitgaande post met de firma bpost. Dit contract verloopt op 26 september 2023.
Op dit moment is een overheidsopdrachtenprocedure binnen de Stad Gent lopende voor de postverwerkingsdiensten. De huidige opdracht rond de postverwerkingsdiensten met de firma Mirto loopt af op 1 december 2023. De Stad nam het deel postbedeling (fysiek aangeleverde post) mee op in deze overheidsopdracht als apart perceel. OCMW Gent zal instappen op deze overheidsopdracht.
Er dient bijgevolg een periode overbrugd te worden van september tot december 2023.
Om niet zelf een nieuwe procedure te moeten opstarten voor deze beperkte periode zou de Stad willen instappen op de raamovereenkomst van Creat. Aankoopcentrale Creat gunde begin dit jaar een raamovereenkomst voor de fysiek aangeleverde post aan Postalia Belgium NV – Drève Gustave Fache 1, 7700 Moeskroen, onder de merknaam EasyPost. Er is geen bijdrage in de werking van Creat van toepassing.
Er is ook geen opzegperiode van toepassing bij bpost, waardoor er al gestart zou kunnen worden op 1 juni 2023. De prijzen van de verzending liggen lager bij Easypost waardoor de Stad en het OCMW een besparing op de verzendkosten kunnen bekomen. Hoe vroeger er gestart wordt, hoe sneller de Stad en het OCMW van de lagere tarieven kunnen genieten.
OCMW Gent stelt voor om toe te treden tot de door Creat afgesloten overeenkomst met de firma Easypost voor Raamovereenkomst voor de fysiek aangeleverde uitgaande post .
Volgende bepalingen zijn van toepassing op de raamovereenkomst:
Aanbestedende overheid: Creat
Duur van de overeenkomst: 48 maanden; de Stad/het OCMW zou afnemen van de overeenkomst voor 6 maanden (van 1 juni 2023 tot 1 december 2023)
Wijze van prijsbepaling: volgens prijslijst
Er wordt goedkeuring gevraagd om gedurende 6 maanden af te nemen op de raamovereenkomst voor de fysiek aangeleverde uitgaande post waarvan de dienstverlening zal uitgevoerd worden door Postalia Belgium NV – Drève Gustave Fache 1, 7700 Moeskroen, onder de merknaam EasyPost, en een overeenkomst wordt gesloten met Creat aankoopcentrale, Farys, Stropstraat 1 te 9000 Gent, tegen de prijzen van de goedgekeurde offerte.
De bedragen in deze tabel zijn incl. btw
Dienst* | Stad Gent | OCMW Gent |
Budgetplaats | 347380000 |
U10110000 |
Categorie* | E | E |
2023 | 260.000 euro | 100.000 euro |
Totaal | 260.000 euro | 100.000 euro |
Keurt goed de toetreding tot de door Creat afgesloten raamovereenkomst voor Raamovereenkomst voor de fysiek aangeleverde uitgaande post.
Volgende bepalingen zijn van toepassing op de raamovereenkomst:
Aanbestedende overheid: Creat
Duur van de overeenkomst: 48 maanden (OCMW Gent wenst af te nemen gedurende 6 maanden)
Wijze van prijsbepaling: tegen prijslijst
Toreke vzw is een Gentse organisatie die laagdrempelige buurtvoorzieningen in Gentse wijken inricht in het Rabot en in Muide-Meuleste. De vzw beheert twee sociale restaurants waar het opleidings- en tewerkstellingskansen biedt aan mensen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt.
In 2016 verkreeg vzw Buurtdiensten Gent Noord een erkenning als sociaal restaurant voor het restaurant Oud Postje, gelegen op de Meulesteedsesteenweg 455. Op 1 januari 2018 fusioneerde 't Oud Postje met Toreke vzw. Toreke vzw vormt sindsdien één juridische entiteit met twee vestigingen: vestiging 't Oud Postje in Muide Meulestede en vestiging Eétcafé Toreke in het Rabot.
Het restaurant 't Oud Postje in de Meulesteedsesteenweg 455, sloot in februari 2023 de deuren en verhuisde naar een nieuwe vestiging gelegen in het Cultureel Centrum Meulestede, Meulesteedsesteenweg 515.
Vanaf 18 april zal de werking van het sociale restaurant gecontinueerd worden op deze nieuwe locatie onder de naam Café M.
keurt goed de overdracht van de erkenning van het sociaal restaurant 't Oud Postje, gelegen in de Meulesteedsesteenweg 455, naar de vestigingseenheid gelegen in de Meulesteedsesteenweg 515 onder de naam Café M
OCMW Gent ontving een subsidie (koninklijk besluit 30 november 2022) vanuit de Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding en Sociale Economie voor initiatieven ter bevordering van het psychisch welzijn van jongeren in financiële behoeftigheid.
In overleg met verschillende stakeholders kwam het voorstel om onder andere extra in te zetten op oplossingsgerichte psychosociale begeleiding van jongeren. De coronapandemie maakte nogmaals duidelijk dat mentaal welzijn bij jongeren in hoge mate onder druk staat. De zoektocht naar een eigen identiteit, een plek onder vrienden, de ontdekking van wat ze willen in het leven, maar soms ook de hoge verwachtingen en dergelijke meer. Heel wat dynamieken die hen mentaal uit balans brengen en hen het gevoel geven dat ze er alleen voor staan en niemand hen begrijpt. Dit zorgt vaak voor spanning, frustraties die negatief tot uiting worden gebracht. Woede-uitbarstingen, boosheid, agressie, enz. Bij kwetsbare jongeren/jongeren die opgroeien in een situatie met financiële moeilijkheden komt daarenboven nog een extra bagage aan gevoeligheden, uitsluiting, bijkomende problemen, enz. Die geuite woede, boosheid en agressie zorgt vaak voor een escalatie aan problemen die soms moeilijk te doorbreken is.
Net die kwaadheid en agressie is een kracht van waaruit ze bij Touché vzw vertrekken. Met een divers aanbod gaan ze met jongeren aan het werk om daar een positieve kracht van te maken. Samen met de jongere wordt uitgezocht hoe ze hun ‘colère’ kunnen omdraaien in een positieve dynamiek. Bij aanmelding wordt samen gezocht naar wat helpend kan zijn. Het aanbod bestaat uit 4 blokken:
Elk onderdeel van dit aanbod kan collectief, individueel, in duo of met het gezin gevolgd worden; online of fysiek. Veel hangt af van wat lukt en werkt voor de jongere in kwestie. In samenspraak met een begeleider bepaalt de jongere zelf de intensiteit, duur en samenstelling van zijn/haar traject.
De impact van het aanbod blijkt uit onderzoek zeer hoog te liggen: deelnemers ervaren meer (zelf)respect, positieve emoties en betere conflictoplossende vaardigheden. Quasi elke deelnemer voelt zich beter na een traject (96 %) en ervaart meer keuzevrijheid in situaties met kwaadheid (87 %). Op relationeel vlak ervaart 37 % van de deelnemers minder breuklijnen op school, werk en 96 % ervaart minder breuklijnen in relaties met anderen. 79 % van de deelnemers geeft aan nadien minder breuklijnen te ervaren in begeleidingscontext (bv. uitsluiting uit een voorziening). Daarnaast zijn er ook positieve effecten op sociaal vlak, zoals succesvollere (re-)integratie, minder schadelijk geweld, enz.
Touché vzw werkt zonder wachtlijsten, criteria, intakeprocedures, financiële barrières of dergelijke meer. Iedereen die iets wil doen met zijn of haar kwaadheid, is welkom. Bij aanvang wordt uitgelegd dat het aanbod verloopt via het ‘pay-what-you-can’-principe. Een groot deel van het bereikte publiek kan het aanbod echter niet betalen of de omgeving/donateurs bekostigen een stuk mee het traject van de jongere.
Met de ondersteuning van dit aanbod wil OCMW Gent de psychosociale ondersteuning en begeleiding voor jongeren die hun kwaadheid en agressie willen omzetten in een positieve kracht en die in een financieel kwetsbare situatie leven, mee mogelijk maken samen met Touché vzw, Kortrijksesteenweg 391 te Gent, periode 1/06/2023 tot 31/12/2023.
Hiertoe werd een subsidieovereenkomst opgemaakt.
Dienst* | Lokaal Sociaal Beleid |
Budgetplaats | B121000 |
Categorie* | 6491000 |
Subsidiecode | POD.PSY |
2023 | 30.000 euro |
Totaal | 30.000 euro |
Jaarlijks ontvangt het OCMW Gent een subsidie van het Federaal Energiefonds om energie-armoede te bestrijden.
Deze steun dient voor de doelgroep waarbij het OCMW, na sociaal onderzoek en individuele motivatie via een verslag aan het BCSD, begeleiding en financiële maatschappelijke steunverlening opzet, zodat energielevering (gas en elektriciteit) gegarandeerd kan zijn.
Dit besluit gaat over de besteding van deze subsidiemaatregelen voor het jaar 2023.
Voor dit voorstel vertrekken we vanuit een aantal basisvoorwaarden en uitgangspunten:
Dit voorstel om de middelen van het federaal energiefonds in 2023 te besteden, bestaat uit 4 luiken:
1. herhaling van reeds bestaande maatregelen, zonder inhoudelijke wijzigingen:
1.1 winterpremie minimale levering budgetmeter aardgas
1.2 winterpremie minimale levering budgetmeter elektriciteit
1.3 ten laste name energieschulden (commerciële en sociale energieleverancier)
1.4 toekennen energiezuinige maatregel
1.5 tussenkomst budgetmeter aardgas
1.6 ten laste name van (andere) schulden (bv. medische kosten) in dossiers waarin een energieschuld werd ten laste genomen
1.7 vormingskosten (opleiding energie-armoede)
1.8 loonkost MW energiecel preventieproject
1.9 tussenkomst 61 euro per maand (nov en dec 2022 voor bewoners assistentiewoningen collectieve verwarming (geen recht op federaal basispakket): jan, feb en maart 2023
2. herhaling van reeds bestaande maatregelen, met verhoging van de tussenkomst
De afgelopen 3 jaar kenden we een winterpremie van 100 euro toe aan deze doelgroepen:
2.1 cliënten in een goedlopend budgetbeheer
2.2 burgers die de winterpremie of de verwarmingstoelage ontvangen en de cliënten in het spaarplan stookolie
We stellen voor deze premie te verhogen van 100 euro naar 200 euro, omwille van deze redenen:
3. herhaling van reeds bestaande maatregelen met toevoeging van 2 doelgroepen
3.1 tussenkomst van 1.1 ook toekennen aan doelgroep gebruikers warmtenetten
3.2 tussenkomst van 2.1 ook toekennen aan doelgroep goedlopende budgetbegeleidingen en dossiers collectieve schuldenregeling
3.1 tussenkomst van 1.1 ook toekennen aan doelgroep gebruikers warmtenetten voor dezelfde winterperiode (november tot en met maart)
Verwarming via het stadsverwarmingsnet is een nieuwe verwarmingsbron, die onder andere in sociale huiswoningbouw (bv. aan Rabot) wordt toegepast. Het energieverbruik wordt per maand gefactureerd, wat resulteert in hogere facturen in de wintermaanden. Dit brengt een nieuwe vorm van energie-armoede met zich mee, waardoor er nood is aan een financiële steunmaatregel voor deze kwetsbare huurders.
Gezien we maximaal streven naar gelijke behandeling en gelijke ondersteuning, willen we de bewoners van de stadsverwarming dezelfde premie toekennen als de winterpremie (minimale levering) aardgas en elektriciteit voor burgers die hun woning verwarmen via een digitale prepaid-meter (1.1). We hanteren dus hetzelfde bedrag en dezelfde periode (nov en dec 2023 en jan, feb en maart 2024).
Qua toekenningsvoorwaarden stellen we dit voor:
De werking is volledig identiek aan de werking van de minimale levering budgetmeter. De premie rechtstreeks wordt betaald aan de beheerder van de stadsverwarming (Luminus) die het bedrag in mindering brengt op de voorschotfactuur.
3.2 dossiers goedlopende budgetbegeleidingen (mèt contract schuldhulpverlening) en dossiers collectieve schuldenregeling bij onze juridische dienst
Om ook dossiers met goedlopende budgetbegeleidingen (mèt contract schuldhulpverlening) en ook dossiers collectieve schuldenregeling bij onze juridische dienst (zonder hulpverlening OCMW Gent) dezelfde ondersteuning te geven zoals de dossiers budgetbeheer (2.1), voorzien we ook voor deze doelgroepen een eenmalige energiepremie van 200 euro.
Deze gezinnen verkeren immers d’office in schuldenlast en kunnen ondersteuning gebruiken (op voorwaarde dat de begeleiding en de collectieve schuldenregeling constructief en goed verlopen)
4. invoering van nieuwe maatregelen
4.1 tussenkomst afvallers Gent Knapt op: financieel ondersteunen van een renovatieklus bij eigenaars die niet kunnen instappen in GKO en niet in aanmerking komen voor de Mijnverbouwlening.
We komen in contact met burgers die niet in aanmerking komen voor GKO (bijvoorbeeld omdat de renovatiekost lager is dan het minimum renovatiebudget of omdat de eigenaar moeilijk begeleidbaar is waardoor een renovatietraject van 2 jaar niet haalbaar is, of omdat er een complexe eigendomsstructuur is, enz.).
Om voor deze afvallers toch een constructief aanbod te voorzien, stellen we een renovatiebudget voor van maximum 6.000 euro per woning. We volgen hierbij de maatregelen die geadviseerd worden vanuit de energiescan (uitgevoerd door de energiecentrale). De maatregel moet gericht zijn op een verlaging van het energieverbruik en op duurzaamheid (bv. dak- of muurisolatie). De begeleiding gebeurt door de energiecentrale. Deze maatregel geldt voor de afvallers van GKO die in 2023 worden toegeleid/aangemeld.
4.2 tussenkomst deelnemers Gent Knapt op: extra ondersteunen van deelnemers bij wie het maximale renovatiebudget van GKO te krap is en bij wie een mijnverbouwlening geen optie is wegens geen afbetalingscapaciteit.
We komen in contact met burgers bij wie het maximale renovatiebudget (47.250€) net iets ontoereikend is om de woning maximaal energiezuinig te maken. Om deze burgers in staat te stellen hun woning nog méér energiezuinig te kunnen maken en/of af te werken, stellen we een renovatiebudget voor van maximum 6.000 euro per woning. We volgen hierbij de maatregelen geadviseerd worden vanuit de energiescan (uitgevoerd door de energiecentrale) of Domus Mundi. De maatregel moet gericht zijn op een verlaging van het energieverbruik en op duurzaamheid (bv. dak- of muurisolatie). De begeleiding gebeurt door Domus Mundi. Deze maatregel geldt voor de deelnemers aan GKO die hier in 2023 nood aan hebben. Deze middelen aanzien we niet als een deel van het rollend fonds: het bedrag moet niet terugbetaald worden. We houden met deze middelen geen rekening bepalen van de meerwaarde op moment van ontvreemding van de woning.
SAMENVATTING MET RAMING VAN DE BEDRAGEN
| MAATREGEL | uitgaven 2022 | raming 2023 |
1 | HERHALING VAN REEDS BESTAANDE MAATREGELEN, ZONDER INHOUDELIJKE WIJZIGINGEN |
| |
1.1 | winterpremie (minimale levering) gebruikers budgetmeter aardgas | 106.682,14 € | 55.000,00 € |
1.2 | winterpremie (minimale levering) gebruikers budgetmeter elektriciteit | 22.479,56 € | 20.000,00 € |
1.3 | ten laste name energieschulden | 154.777,62 € | 320.000,00 € |
1.4 | energiezuinige maatregel | 320.552,76 € | 320.552,76 € |
1.5 | tussenkomst budgetmeter gas (met resultaatsverbintenis) | 1.628,33 € | 1.628,33 € |
1.6 | ten laste names van (anderen) schulden bij ten laste name energie | 79.381,90 € | 130.000,00 € |
1.7 | vormingskosten | 381,15 € | 381,15 € |
1.8 | loonkost preventieproject | 1.528,04 € | 9.168,24 € |
1.9 | tussenkomsten assistentiewoningen (coll. verw.) | 6.222,00 € | 9.516,00 € |
2 | HERHALING VAN REEDS BESTAANDE MAATREGELEN, MET VERHOGING VAN DE TUSSENKOMST |
|
|
2.1 | extra energiepremie budgetbeheerdossiers | 119.668,00 € | 239.336,00 € |
2.2 | extra energiepremie (winterpremie + verwarmingstoelage + stookoliespaarplan) | 101.700,00 € | 203.400,00 € |
3 | HERHALING VAN REEDS BESTAANDE MAATREGELEN, MET TOEVOEGING VAN 2 DOELGROEPEN |
|
|
3.1 | winterpremie (minimale levering) gebruikers warmetenetten | 0,00 € | 45.600,00 € |
3.2 | extra winterpremie dossiers budgetbegeleidingen en dossiers collectieve | 0,00 € | 100.000,00 € |
4 | INVOERING VAN NIEUWE MAATREGELEN |
|
|
4.1 | tussenkomst afvallers Gent Knapt Op | 0,00 € | 60.000,00 € |
4.2 | tussenkomst deelnemers Gent Knapt Op | 0,00 € | 60.000,00 € |
| totaal kosten | 915.001,50 € | 1.574.582,48 € |
| te verantwoorden bedrag (exact bedrag 2023: mei 2023) | 1.056.683,80 € | 1.535.929,60 € |
| tekort aan kosten voor volledige verantwoording | 141.682,30 € |
|
Dienst* | C99 Decentraal maatschappelijk werk |
Budgetplaats | C99000000 |
Categorie* | Exploitatie - steun |
Subsidiecode | CRG.SES |
2023 | 1.535.929,60 |
Totaal | 1.535.929,60 |
Dienst* | C99 Decentraal maatschappelijk werk |
Budgetplaats | C99000000 |
Categorie* | exploitatie - subsidies |
Subsidiecode | CRG.SES |
2023 | 1.535.929,60 |
Totaal | 1.535.929,60 |
Keurt de toekenning goed van steun aan cliënten met middelen uit het federaal energiefonds 2023 zoals voorzien in dit besluit. De uitvoering kan starten na goedkeuring door het vast bureau.
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 78, 11°.
Burgerlijk Wetboek, artikel 1582 en volgende en Titel XVIII.
Decreet betreffende de landinrichting d.d. 28/03/2014, art. 7.1.5.
Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door de besturen van de erkende erediensten.
Nota beheer en verkoop patrimonium OCMW Gent in beheer van sogent voor de periode 2020-2025, vastgesteld door de OCMW-Raad op 27 april 2021.
Het OCMW van Gent is eigenaar van 15 ha 33 a 31 ca landbouwgrond te Tielt. Kadastraal zijn deze percelen gekend als Tielt, 6de afdeling Aarsele, sectie B, nummers 587, 652, 652/02, 653, 655, 656, 657, 658A, 659A, 660F, 679B, 684A, 693, 694A02, 694D, 697D, 710, 711, 736, 740A, 741A en sectie C, nummers 260B, 270A, 317B en 343. Volgens het gewestplan zijn deze gronden gelegen in (landschappelijk waardevol) agrarisch gebied. Deze percelen werden pachtvrij gegeven vanaf 11 maart 2019 door de pachter, er werd een prijzij betaald van 2.728,90 euro.
In 2018 werd door sogent een verkoopdossier opgestart. Op 15 november 2018 werd de totale venale waarde van deze landbouwgronden door landmeter-expert Veronique Van Quaethem geschat op 1.196.108,00 euro met een eenheidswaarde tussen 5,50 en 9,00 euro/m². Het Overlegcomité OCMW Gent – sogent van 14 februari 2019 en het Strategisch Overlegcomité van 2 april 2019 gaven positief advies om alle pachtvrije landbouwgronden te Tielt (15 ha 33 a 31 ca in 11 verschillende kopen) in 2019 openbaar te koop aan te bieden.
De gronden moesten eerst worden aangeboden aan de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) conform het voorkeurrecht. Indien het OCMW van Gent de intentie heeft om gronden met een zachte bestemming (recreatie, landbouw, bos, overig groen, reservaat en natuur, gemeenschaps- en nutsvoorzieningen of ontginning en waterwinning) te verkopen dan moet zij voorafgaand aan de verkoop een aanbod tot verkoop doen aan de VLM (art. 7.1.5. van het Decreet betreffende de landinrichting d.d. 28/03/2014). De vraagprijs mag niet hoger zijn dan de venale waarde zoals geschat door een beëdigde schatter. De VLM moet binnen de 2 maanden meedelen of zij dit recht van voorkeur wensen uit te oefenen. Indien de VLM het recht van voorkeur niet uitoefent dan is het OCMW van Gent vrij om deze gronden te verkopen binnen een periode van 1 jaar aan minimum de voorwaarden aangeboden aan de VLM.
Op 3 april 2019 werd door sogent het recht van voorkeur aangeboden aan de VLM (op basis van de schatting en een bod (= 1.204.860,00 euro) conform afspraken gemaakt met de VLM op 1 februari 2018 dat als het OCMW van Gent een bod ontvangen had dat hoger ligt dan de schattingswaarde dat het recht van voorkeur wordt aangeboden op basis van dit bod). Met schrijven van 6 juni 2019 deelde de VLM mee dat zij dit aanbod aanvaarden (op basis van de schatting = 1.196.108,00 euro).
Omdat er discussie was over de verkoopprijs (1.204.860,00 euro >< 1.196.108,00 euro) en er intussen door het OCMW van Gent een moratorium op de verkoop van landbouwgronden werd ingesteld, is de verkoop van deze landbouwgronden nooit formeel ter goedkeuring voorgelegd aan de OCMW-Raad en heeft bijgevolg de OCMW-Raad tot op heden niet beslist om deze gronden te verkopen.
Door de akte pachtruil d.d. 23/03/2022 (goedgekeurd op OCMW-Raad van 20/12/2021) in functie van RUP Groen werd 2 ha 79 a 10 ca (Tielt, 6de afdeling Aarsele, sectie B, nummers 652, 652/02, 653, 655, 656, 657, 658A, 659A en 660F) opnieuw verpacht, dus momenteel is nog 12 ha 54 a 21 ca landbouwgrond te Tielt pachtvrij.
De VLM heeft geen interesse in verpachte landbouwgronden, maar wenst wel de 12,5 ha pachtvrije landbouwgronden te Tielt aan te kopen tegen de schattingswaarde van 2018, op basis waarvan haar recht van voorkeur werd uitgeoefend.
De verkoopwaarde van de 12,5 ha waarin de VLM haar interesse behoudt, werd in 2018 geschat op 1.023.853,00 euro. Op 23 oktober 2022 werd door landmeter-expert Veronique Van Quaethem een nieuwe schatting opgemaakt die resulteerde in een totale geschatte waarde van 1.219.361,00 euro (tussen 6,50 en 10,50 euro/m²), een stijging van 195.508,00 euro (+ 19,10 %). Zowel de omzendbrief KB/ABB 2019/3 als de vorige omzendbrief BB 2010/02 schrijven een recent (niet ouder dan twee jaar) schattingsverslag voor bij de vervreemding van onroerende goederen. Bij de verkoop van een onroerend goed door het bestuur is de schattingsprijs de minimumprijs die betaald moet worden. Als wordt afgeweken van de schattingsprijs, moet het bestuur motiveren aan de hand van objectieve redenen die daarvoor worden ingeroepen.
De OCMW-Raad van 28 november 2022 besliste om het moratorium op de verkoop van landbouwgronden te verlengen tot 31 december 2024, mits een aantal uitzonderingen waaronder de verkoop aan andere overheden voor zover pachtvrij of mits akkoord van de pachter. Er werd ook opgenomen dat elke verkoopdossier dat afwijkt van het principieel moratorium op de verkoop van landbouwgronden grondig gemotiveerd moet worden.
Volgens de VLM zullen deze pachtvrije landbouwgronden te Tielt na aankoop ingezet worden als ruilgrond voor de realisatie van het project Rivierherstel Leie, voor bosuitbreiding in samenwerking met stad Tielt, voor de realisatie van het landinrichtingsproject Veldgebied Brugge en mogelijk nog voor andere toekomstige projecten en valt hiermee als verkoop aan andere (lokale) overheden, overheidsinstanties of andere (semi-)openbare instanties met een maatschappelijk doel onder de uitzondering van het actuele moratrium.
Dienst* | O15 Vastgoed |
Budgetplaats | Z20000002 |
Categorie* | 2600100 |
2023 | 1.023.853,00 euro |
Totaal | 1.023.853,00 euro |
Keurt goed de verkoop van de kadastrale percelen Tielt, 6de afdeling Aarsele, sectie B, nummers 587, 679B, 684A, 693, 694A02, 694D, 697D, 710, 711, 736, 740A, 741A en sectie C, nummers 260B, 270A, 317B en 343 met een kadastrale oppervlakte van 12 ha 54 a 21 ca aan de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) aan de geschatte waarde van 15 november 2018 en zoals op 3 april 2019 aangeboden aan de VLM in het kader van het voorkeurrecht, zijnde een bedrag van 1.023.853,00 euro. De leveringskosten zijn ten laste van de VLM.
De vier ziekenhuizen van het Ziekenhuisnetwerk Gent hebben samen een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met als doel samen te werken in het kader van het pilootproject Hospital Outbreak Support Team (verder “pilootproject HOST” genoemd). Het pilootproject HOST beoogt om een Hospital Outbreak Support Team (verder “HOST-team” genoemd) in te voeren. Het HOST-team heeft als doel bij te dragen aan de versterking van de infectiepreventie en –controle (infection prevention & control, IPC), een beter gebruik van infectiewerende middelen (antimicrobial stewardship, AMS) en de klinische farmacie in verband met infectiologie. Eén van de taken van het HOST-team is om haar kennis ter beschikking te stellen van residentiële instellingen waaronder woonzorgcentra. Het HOST-team wenst het WZC De Liberteyt (vertegenwoordigd door OCMW Gent) te ondersteunen in het kader van “Anti Microbial Stewardship (AMS) project: Antibioticabeleid in de woonzorgcentra”. Het HOST-team wenst in eerste instantie het WZC De Liberteyt te ondersteunen in het kader van “Anti Microbial Stewardship (AMS) project: Antibioticabeleid in de woonzorgcentra”. Ook andere woonzorgcentra van OCMW Gent kunnen deelnemen. Het HOST-team is volledig samengesteld uit medewerkers van UZ Gent. Om die reden wensen UZ Gent en OCMW Gent een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten.
In het kader van de samenwerkingsovereenkomst zullen UZ Gent en OCMW Gent ook de nodige persoonsgegevens uitwisselen. Aangezien beide partijen gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken zijn, moet ook een overeenkomst ‘gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken’ worden afgesloten.
Keurt goed de Samenwerkingsovereenkomst met Universitair ziekenhuis Gent, Sint-Pietersnieuwsstraat 25, 9000 Gent voor Anti Microbial Stewardship (AMS)-project: Antibioticabeleid bij urineweginfecties in de woonzorgcentra zoals gevoegd in bijlage.
Keurt goed de overeenkomst tussen de gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken OCMW Gent en UZ Gent in het kader van het Anti Microbial Stewardship (AMS)- project: Antibioticabeleid bij urineweginfecties in de woonzorgcentra
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 74 en artikel 83, 5de lid.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de notulen door de algemeen directeur worden opgesteld en dat die notulen in de eerstvolgende vergadering ter goedkeuring moeten worden voorgelegd.
Elk lid van de vergadering heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
De notulen zijn te vinden in de interne toepassing eBesluitvorming bij de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 maart 2023 onder 'Publicaties' (link: https://ebesluitvorming.gentgrp.gent.be/agenda/view?id=11247).
Keurt de notulen goed van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 april 2023.
In april 2021 kocht het stadsbestuur voor de som van 1,19 miljoen euro een pand in de Blekerijstraat aan voor het proefproject ‘Blekerij’, gericht op de opvang en begeleiding van dakloze mensen zonder verblijfsrecht (‘Opvang & Oriëntatie mensen zonder wettig verblijf’). De capaciteit van de opvang bedraagt 20 personen.
Daarnaast wordt voor de opvang van de personen in kwestie een jaarlijks werkingsbudget voorzien voor de juridische en administratieve begeleiding van de mensen in kwestie en voor het algemene beheer van de locatie, wat gebeurt in samenwerking met het CAW Oost-Vlaanderen.
Uit het antwoord op een recente schriftelijke vraag blijkt dat aan het project, afgezien van de 1,19 miljoen euro voor de aankoop van de locatie, in 2020 50.000 euro werd uitgegeven bij wijze van opstartkosten, in 2021 227.000 aan werkingskosten en circa 130.000 euro aan inrichtingskosten, en in 2022 450.000 euro aan werkingskosten (waarvan 140.000 federaal gesubsidieerd). Voor het lopende jaar 2023 en de komende jaren 2024-25 wordt telkens 490.000 euro per jaar voorzien; mogelijk blijft de federale tussenkomst gehandhaafd en daarnaast is er ook een subsidie van 73.000 euro via de Nationale Loterij voor 2023.
Begin januari 2022 maakte schepen Coddens, na anderhalve maand, al snel een eerste positieve balans op: het samenleven verliep vlot en er waren geen problemen met de buurt. Nu, in mei 2023 en anderhalf jaar na de start, ogen de concrete resultaten echter niet overtuigend: voor 5 van de 20 opgevangen personen werd er wettig verblijf bekomen; 6 personen zitten richting ‘terugkeerloket’, maar er werd nog geen enkele terugkeer gerealiseerd; 1 vrouw verhuisde naar een andere opvang. Voor 2 van 8 extra (niet-opgevangen) begeleide personen op de zogeheten ‘werklijst’ werd ook wettig verblijf bekomen. In totaal stroomden amper 2 mensen uit, waaronder de voornoemde vrouw en ook iemand die doorging naar het opvangproject Leeuwenhof.
Wanneer we de totaalkost vergelijken met het aantal opgevangen mensen dan is het resultaat dat er tot nog toe 102.850 euro per persoon werd uitgegeven. Indien abstractie gemaakt wordt van de aankoopsom voor het gebouw dan bedraagt de kost per persoon nog altijd 42.850 euro. Gezien de beperkte uitstroom tot nog toe en de voor de periode 2023-25 nog voorziene budgetten is het waarschijnlijk dat dit bedrag de komende jaren nog verder oploopt.
Dit O&O-project is bovendien niet het enige Gentse opvangproject waarbij de kostprijs niet in verhouding staat tot het beperkte aantal opgevangen personen. De Stad Gent investeert deze legislatuur ook meer dan 3 miljoen euro in de opvang en begeleiding van enkele tientallen gezinnen in het Post-mobiel-wonen-project op de Lübecksite. Ook daar zijn de resultaten nog altijd veeleer bescheiden te noemen.
Rekening houdend ook met de chronisch penibele situatie van de Gentse stadskas (cf. o.a. de verhoging van de tarieven van zowat alle belastingen en retributies die op de agenda staan, na ook al eerdere belastingverhogingen gecombineerd met een schuldenberg van meer dan 1 miljard euro) is het niet verantwoord om nog langer op deze schaal financiële middelen te besteden aan een project waarvan de resultaten zoals aangetoond beperkt zijn. Dit is geen efficiënte inzet van overheidsmiddelen en belastinggeld.
Daarom, op voorstel van de N-VA-fractie,
De raad voor maatschappelijk welzijn draagt het vast bureau op om het proefproject ‘Blekerij/Opvang & oriëntatie mensen zonder wettig verblijf’ stop te zetten.
De gemeenteraad keurde het reglement 'Retributie en tarief voor het verstrekken van administratieve gegevens en publicaties goed in de gemeenteraad van december 2019. Het reglement werd ook goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van februari 2020, gezien het een dienstverlening betreft die wordt verleend door zowel stad als ocmw.
De meeste belasting- retributie- en tariefreglementen voorzien voor de hele legislatuur in een geleidelijke stijging van de tarieven aan een percentage van 1,7%, dit als voorafname op de inflatie. Gezien de sterk gestegen inflatie in vooral kalenderjaar 2022 zijn de tarieven voor de retributies en andere dienstverlening niet meer in verhouding tot de kostprijs van de dienstverlening. Het bestuur gaf daarom de opdracht om de tarieven in de loop 2023 met in totaal 6,9% te laten stijgen, gevolgd door een aanpassing van het jaarlijks percentage naar 2%. Daarmee wordt de gestegen kostprijs gedeeltelijk gecompenseerd, zonder dat de volledige inflatie nochtans aan de burger moet worden doorgerekend.
Wat betreft het tarief voor inlichtingen met betrekking tot handelingen door politiezone Gent, werd inmiddels vastgesteld dat deze dienstverlening in de praktijk niet meer aangeboden wordt. Het betreffnde tarief (in artikel 2, §3) kan dan ook worden opgeheven.
De diverse diensten die opzoekingen en publicaties aanbieden zijn gelast met de toepassing van dit reglement.
De financiële impact betreft uitsluitend de tariefwijziging die reeds werd verrekend bij BO2023.
Wijzigt de tarieven in artikel 2 van reglement 'Retributie en tarief voor het verstrekken van administratieve gegevens en publicaties', goedgekeurd in de gemeenteraad van 18 december 2019 en laatst gewijzigd door de gemeenteraad van 17 februari februari 2020; en goedgekeurd in de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 februari 2020 als volgt:
Tarief in euro | 2023 | 2024 | 2025 en volgende |
Per begonnen half uur | 16,90 | 17,20 | 17,50 |
Tarief in euro | 2023 | 2024 | 2025 en volgende |
Lijst van inwoners (op papier) per blad, minimum 40 bladen | 0,70 | 0,80 | 0,80 |
Lijst van inwoners (op etiket) per blad van 24 etiketten, minimum 13 bladen | 3,00 | 3,00 | 3,10 |
Statistieken per statistiek, minimum 3 statistieken | 9,00 | 9,20 | 9,40 |
Inwonersbestand (digitaal) * | 372,00 | 380,00 | 387,00 |
Demografische gegevens per boek | 9,00 | 9,20 | 9,40 |
Stratenbestand (digitaal) per bestand | 14,60 | 14,90 | 15,20 |
Tarief in euro | 2023 | 2024 | 2025 en volgende |
Tot 50 bladzijden A4 | Gratis | Gratis | Gratis |
Vanaf 50 bladzijden A4, per dossier | 28,10 | 28,70 | 29,20 |
Per bijkomende bladzijde A4 boven 50 | 0,30 | 0,30 | 0,30 |
Per bladzijde A4 in kleur, vanaf de eerste bladzijde | 0,80 | 0,90 | 0,90 |
Forfait verzendingskosten | 5,60 | 5,70 | 5,80 |
Tarief in euro | 2023 | 2024 | 2025 en volgende |
Tot 50 bladzijden A4 | Gratis | Gratis | Gratis |
Vanaf 50 bladzijden A4, per dossier | 28,10 | 28,70 | 29,20 |
Per bijkomende bladzijde A4 boven 50 | 0,30 | 0,30 | 0,30 |
Per bladzijde A4 in kleur, vanaf de eerste bladzijde | 0,80 | 0,90 | 0,90 |
Plannen zwart-wit, per m² | 2,70 | 2,80 | 2,80 |
Plannen in kleur, per m² | 5,40 | 5,60 | 5,70 |
Plots van plannen, per m² | 28,10 | 28,70 | 29,20 |
Forfait verzendingskosten | 11,20 | 11,50 | 11,70 |
Tarief in euro | 2023 | 2024 | 2025 en volgende |
Per CD-ROM | 13,50 | 13,80 | 14,00 |
Forfait verzendingskosten* | 5,60 | 5,70 | 5,80 |
De wijzigingen gaan in op 1 juli 2023
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 77, eerste lid, en artikel 432, eerste lid.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, derde lid en artikel 454;
De statuten van TMVS.
De dienstverlenende vereniging TMVS heeft op 6 april 2023 een aangetekende brief gestuurd met de agenda voor de algemene vergadering die plaatsvindt op dinsdag 20 juni 2023 om 17u30 te Flanders Expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent.
De vergadering zal hybride doorgaan: de deelnemers kunnen hetzij aan de fysieke vergadering deelnemen, of de vergadering digitaal via ZOOM volgen.
De agenda luidt als volgt:
1. Wijziging van vermogen
2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
3. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2022
4. Verslag van de commissaris
5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2022 afgesloten per 31 december 2022
b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2022
6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
7. Actualisering presentievergoeding
8. Statutaire benoemingen
Varia
Voor elke algemene vergadering moet het mandaat van de vertegenwoordiger van OCMW Gent worden vastgesteld.
Keurt goed, de dagorde en de punten op de agenda van de dagorde van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging TMVS die fysiek zal doorgaan, met de mogelijkheid digitaal deel te nemen via ZOOM, op dinsdag 20 juni 2023 om 17u30 in Flanders Expo, Maaltekouter 1, te 9051 Gent, met name:
1. Wijziging van vermogen
2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
3. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2022
4. Verslag van de commissaris
5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2022 afgesloten per 31 december 2022
b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2022
6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
7. Actualisering presentievergoeding
8. Statutaire benoemingen
Varia
Keurt goed, het mandaat aan de vertegenwoordiger van OCMW Gent die zal deelnemen aan de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging TMVS die plaatsvindt op dinsdag 20 juni 2023 om 17u30, om:
Het vast bureau te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan geven aan TMVS dv, hetzij per post TMVS dv p/a Intercommunaal Beheer Farys, Stropstraat 1 te 9000 Gent, hetzij per elektronische post, 20230620AVTMVS@farys.be
Binnen het armoedebeleidsplan en vanuit het lokaal onderwijsbeleid wordt via innovatieve projecten en wetenschappelijk onderzoek gezocht naar nieuwe manieren om de onderwijs- en ontplooiingskansen van kwetsbare kinderen te verhogen. In het kader van de bestrijding van kinderarmoede is het cruciaal dat kinderen en jongeren voldoende toegang hebben tot een gezonde en volwaardige maaltijd. In het pilootproject Lekker(s) Op School wil Stad Gent onderzoeken hoe binnen de Gentse context scholen gezonde, betaalbare en duurzame maaltijden kunnen aanbieden, wat ze daarvoor nodig hebben en welke positieve effecten op ontwikkelingskansen van kleuters deze maaltijden kunnen hebben. Hierbij wordt rekening gehouden met de noden en mogelijkheden van scholen en wordt ervoor gezorgd dat zoveel mogelijk kleuters die opgroeien in kwetsbare situaties maximaal positieve effecten ervaren op vlak van gezondheid en ontplooiing.
Stad Gent wil binnen het beschikbare budget en in overleg tussen de scholen, onderzoekers en projectleiders maximaal onderstaande randvoorwaarden vervuld zien:
In kader van het project Lekker(s) op School werden voor het schooljaar 2021-2022 en schooljaar 2022-2023 subsidieovereenkomsten afgesloten met:
De onderzoeksfase van het pilootproject Lekker(s) op School duurt 2 jaar (schooljaar 2021-2022 en 2022-2023). De subsidieovereenkomsten met de scholen werden initieel voor 1 schooljaar afgesloten en verlengd voor schooljaar 2022-2023. Op die manier kon na het eerste jaar bijgestuurd worden waar nodig, zo werd een prestatie toegevoegd om het aanbod van Lekker(s) op School nog beter bekend te maken bij de ouders en er wordt eveneens rekening gehouden met de feedback van de scholen. De huidige overeenkomsten verlopen vlot. Om de continuïteit van het project te garanderen worden onderstaande subsidieovereenkomsten met de scholen hernieuwd. De bedragen in de subsidieovereenkomsten zijn berekend op basis van gegevens van huidig schooljaar, maar gezien de sterke stijging in voedingsprijzen werd gerekend met een marge van 15% op de prijzen van de maaltijden van schooljaar 2022-2023 om eventuele prijsstijgingen op te vangen. Op dit moment zijn immers nog niet alle maaltijdprijzen voor komend schooljaar bekend. Gezien de noodzaak van deze marge, werd besloten om komend schooljaar geen extra budget meer te voorzien voor een actie rond de bekendmaking van het aanbod. In bijlage zijn volgende overeenkomsten toegevoegd:
Dienst* | Lokaal Sociaal Beleid |
Budgetplaats | B10130000 |
Categorie* | 6495000 |
Subsidiecode | / |
2023 | 42.508 euro |
2024 | 18.218 euro |
Totaal | 60.725 euro |
Dienst* | Lokaal Sociaal Beleid |
Budgetplaats | B10130000 |
Categorie* | 6495000 |
Subsidiecode | / |
2023 | 17.759 euro |
2024 | 7.611 euro |
Totaal | 25.370 euro |
Dienst* | Lokaal Sociaal Beleid |
Budgetplaats | B10130000 |
Categorie* | 6495000 |
Subsidiecode | / |
2023 | 58.251 euro |
2024 | 24.965 euro |
Totaal | 83.215 euro |
Dienst* | Lokaal Sociaal Beleid |
Budgetplaats | B10130000 |
Categorie* | 6495000 |
Subsidiecode | / |
2023 | 9.799 euro |
2024 | 4.199 euro |
Totaal | 13. 998 euro |
Dienst* | Lokaal Sociaal Beleid |
Budgetplaats | B10130000 |
Categorie* | 6495000 |
Subsidiecode | / |
2023 | 8.738 euro |
2024 | 3.745 euro |
Totaal | 12.482
euro |
Keurt goed de subsidieovereenkomst voor Lekker(s) Op School - periode 1 september 2023 tot en met 30 juni 2024 met basisschool Sint-Lievenscollege, Keizer Karelstraat 12, 9000 Gent, van vzw Scholengroep van het Katholiek Onderwijs in Gent (SKOG), met zetel te Tentoonstellingslaan 2, 9000 Gent, zoals gevoegd in bijlage.
Keurt goed de subsidieovereenkomst voor Lekker(s) Op School - periode 1 september 2023 tot en met 30 juni 2024, met Katholieke Scholen Regio Gent-West vzw (basisschool Het Klimrek), Reinaertstraat 26 te 9000 Gent, zoals gevoegd in bijlage.
Keurt goed de subsidieovereenkomst voor Lekker(s) Op School - periode 1 september 2023 tot en met 30 juni 2024, met MPI De Oase, Voskenslaan 362 te 9000 Gent, zoals gevoegd in bijlage.
Keurt goed de subsidieovereenkomst voor Lekker(s) Op School - periode 1 september 2023 tot en met 30 juni 2024 met GO! basisschool De Kleine Icarus van GO! Scholengroep Gent, Schoonmeerstraat 26 te 9000 Gent, zoals gevoegd in bijlage.
Binnen het armoedebeleidsplan en vanuit het lokaal onderwijsbeleid wordt via innovatieve projecten en wetenschappelijk onderzoek gezocht naar nieuwe manieren om de onderwijs- en ontplooiingskansen van kwetsbare kinderen te verhogen. In het kader van de bestrijding van kinderarmoede is het cruciaal dat kinderen en jongeren voldoende toegang hebben tot een gezonde en volwaardige maaltijd. In het pilootproject Lekker(s) Op School wil Stad Gent onderzoeken hoe binnen de Gentse context scholen gezonde, betaalbare en duurzame maaltijden kunnen aanbieden, wat ze daarvoor nodig hebben en welke positieve effecten op ontwikkelingskansen van kleuters deze maaltijden kunnen hebben. Hierbij wordt rekening gehouden met de noden en mogelijkheden van scholen en wordt ervoor gezorgd dat zoveel mogelijk kleuters die opgroeien in kwetsbare situaties maximaal positieve effecten ervaren op vlak van gezondheid en ontplooiing.
Stad Gent wil binnen het beschikbare budget en in overleg tussen de scholen, onderzoekers en projectleiders maximaal onderstaande randvoorwaarden vervuld zien:
In kader van het project Lekker(s) op School werden voor het schooljaar 2021-2022 en schooljaar 2022-2023 subsidieovereenkomsten afgesloten met:
De onderzoeksfase van het pilootproject Lekker(s) op School duurt 2 jaar (schooljaar 2021-2022 en 2022-2023). De subsidieovereenkomsten met de scholen werden initieel voor 1 schooljaar afgesloten en verlengd voor schooljaar 2022-2023. Op die manier kon na het eerste jaar bijgestuurd worden waar nodig, zo werd een prestatie toegevoegd om het aanbod van Lekker(s) Op School nog beter bekend te maken bij de ouders en wordt eveneens rekening gehouden met de feedback van scholen. De huidige overeenkomsten verlopen vlot. Om de continuïteit van het project te garanderen, worden onderstaande subsidieovereenkomsten met basisschool De Mozaïek, Sint-Margrietstraat 33 te 9000 Gent en Scholengroep van het Katholiek Onderwijs (basisschool Onze-Lieve-Vrouwcollege), Tentoonstellingslaan 2 te 9000 Gent hernieuwd voor de periode 1 september 2023 tot en met 30 juni 2024.
De bedragen in de subsidieovereenkomsten zijn berekend op basis van gegevens van huidig schooljaar, maar gezien de sterke stijging in de voedingsprijzen werd gerekend met een marge van 15% op de prijzen van de maaltijden van schooljaar 2022-2023 om eventuele prijsstijgingen op te vangen. Op dit moment zijn immers nog niet alle maaltijdprijzen voor komend schooljaar bekend. Gezien de noodzaak van deze marge, werd besloten om komend schooljaar geen extra budget meer te voorzien voor een actie rond de bekendmaking van het aanbod. Gedurende schooljaar 2021-2022 werd de gezonde maaltijd bij beide scholen aangeboden via raamcontracten van Stad Gent. Bij de nieuwe subsidieovereenkomsten voor schooljaar 2022-2023 wordt gewerkt met een combinatie van het aanbod via raamcontract (2 dagen per week) en de inzet van een leverancier/cateraar uit de sociale sector (2 dagen per week). Bij levering via de raamcontracten moeten de scholen zelf alle praktische handelingen voorzien (zoals snijden van fruit, inschatten hoeveelheden en verdeling in porties, afwas,...). Dit vraagt een grote inspanning van het personeel en brengt een extra kost met zich mee. Door een deel van de tijd te werken via een leverancier/cateraar wordt de werklast voor de school beperkt.
Scholengroep van het Katholiek Onderwijs (basisschool Onze-Lieve-Vrouwcollege), Tentoonstellingslaan 2 te 9000 Gent
Dienst* | Lokaal Sociaal Beleid Team Beleidsondersteuning | Lokaal Sociaal Beleid Team Beleidsondersteuning |
Budgetplaats | B10130000 | B10130000 |
Categorie* | 6495000 | 6132901 |
Subsidiecode | / | / |
2023 | 16.313 euro | 5.069 euro |
2024 | 6.991 euro | 7.360 euro |
Totaal | 23.305 euro | 12.429 euro |
basisschool De Mozaïek, Sint-Margrietstraat 33 te 9000 Gent
Dienst* | Lokaal Sociaal Beleid Team Beleidsondersteuning | Lokaal Sociaal Beleid Team Beleidsondersteuning |
Budgetplaats | B10130000 | B10130000 |
Categorie* | 6495000 | 6132901 |
Subsidiecode | / | / |
2023 | 8.584 euro | 1.879 euro |
2024 | 3.679 euro | 3.237 euro |
Totaal | 12.262 euro | 5.115 euro |
Keurt goed de overeenkomst voor Lekker(s) Op School in basisschool Onze-Lieve-Vrouwcollege - periode 1/9/2023 - 30/6/2024 met Scholengroep van het Katholiek Onderwijs, Tentoonstellingslaan 2 te 9000 Gent, zoals gevoegd in bijlage.
In 2021 werden voor de eerste keer alle subsidies van Stad en OCMW Gent aan CAW Oost-Vlaanderen vzw gebundeld in 1 masterconvenant. De masterconvenant die hieruit voortvloeide werd goedgekeurd op de raden van 22 juni 2020. Deze masterconvenant werd hernieuwd en goedgekeurd op de raden van 19 december 2022 voor werkingsjaar 2023.Binnen deze masterconvenant wordt ingezet op Mind Spring: psycho-educatief groepsaanbod voor vluchtelingen en personen met een migratieachtergrond.
Daarnaast keurde De raad voor maatschappelijk welzijn op 27/09/2021 een bijkomende subsidieovereenkomst goed voor opvang en oriëntatie De Blekerij. Deze overeenkomst loopt tot en met 31/12/2023.
De uitvoeringen van deze deelwerkingen werden steeds positief beoordeeld en bijgestuurd indien nodig.
OCMW Gent ontving een subsidie (koninklijk besluit 30 november 2022) vanuit de Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding en Sociale Economie aan OCMW Gent voor initiatieven ter bevordering van het psychisch welzijn van jongeren in financiële behoeftigheid. In overleg met verschillende stakeholders kwam het voorstel om onder andere extra in te zetten op psycho-sociale ondersteuning van niet-begeleide-minderjarige vluchtelingen tijdens de periode van aanvraag voor gezinshereniging en de begeleiding van het gezin na de gezinshereniging.
Minderjarige vluchtelingen die pas in België zijn aangekomen leven hier vaak in sociaal isolement, hebben te kampen met de verwerking van een trauma, rouw en verlies en ervaren vaak druk en stress. Tijdens en na de periode van de aanvraag tot gezinshereniging is er weinig tot geen begeleiding voorzien. Deze hele situatie heeft vaak een negatieve impact op het mentaal welzijn van de jongere en hypothekeert hun toekomst.
Eens een minderjarige erkend wordt als vluchteling of subsidiair beschermde, dient hij de procedure gezinshereniging op te starten voor zijn 18de verjaardag. Dit heeft tot gevolg dat de periode van uitstroom uit het opvangcentrum, het wegvallen van de voogd en de professionele begeleiding meestal samenvalt met het autonoom wonen en de aankomst van de familie. De jongeren worden hierin zo goed als niet begeleid. Dit wil zeggen dat ze vaak al jaren gescheiden zijn van familie en vrienden. Deze scheiding heeft vaak een erg negatieve impact op het mentaal welzijn van de jongeren. Ze voelen zich bovendien vaak erg eenzaam en sociaal geïsoleerd. Tegelijk ervaren deze jongeren een enorme druk, om hun familie financieel te ondersteunen, maar ook om de familie via gezinshereniging naar België te brengen.
Eens het gezin is herenigd, zijn er heel wat nieuwe uitdagingen die hen te wachten staan: het leren van een nieuwe taal, het vinden van een nieuwe woning (vaak veel te klein voor een groot gezin), heel wat administratief werk, opnieuw een plaats vinden in de nieuwe familiestructuur en rollen herdefiniëren na jaren gescheiden leven, ...
Via deze subsidie kan het CAW extra inzetten op de begeleiding van deze jongeren en hun gezin, vanuit de methodiek Mind Spring. Er wordt een specifiek aangepast Mind Spring aanbod voorzien voor de jongeren en hun gezin en er wordt voorzien in individuele begeleiding voor en na de procedure van gezinshereniging. Bovendien worden door de intensieve samenwerking, de bestaande reguliere werkingen t.b.v. niet-begeleide-minderjarige vluchtelingen en hun gezinnen beter op elkaar afgestemd en wordt hierdoor meer expertise opgebouwd en gedeeld. De expertise die tijdens dit project wordt opgebouwd, zal na afloop van het project gedeeld worden met andere partners die aan de slag zijn met vluchtelingengezinnen. De tot stand gekomen samenwerking zal na afloop van het project structureel verankerd worden.
Naast de meer intensieve begeleiding van de vluchtelingengezinnen, willen we ook aan de slag gaan met de hulpverleners die deze gezinnen op heden al begeleiden. Dit willen we doen via vormingsmodules.
Met dit project voorziet OCMW Gent gratis ondersteuning en begeleiding voor niet-begeleide-minderjarige vluchtelingen en hun gezinnen tijdens en na de procedure voor gezinshereniging, en hiertoe werd een addendum opgemaakt bij de ‘Masterconvenant voor verschillende deelwerkingen voor het werkingsjaar 2023’ met het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Oost-Vlaanderen vzw, Visserij 153 te Gent, periode 1/05/2023 tot 31/12/2023.
Mind-Spring
Dienst* | Lokaal Sociaal Beleid |
Budgetplaats | B121000 |
Categorie* | 6491000 |
Subsidiecode | POD.PSY |
2023 | 57.000 euro |
Totaal | 57.000 euro |
Keurt goed dat de nodige kredieten bij BW23 worden voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 voor een totaalbedrag van 57.000 euro in jaar 2023
OCMW Gent ontving een subsidie (koninklijk besluit 30 november 2022) vanuit de Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding en Sociale Economie aan OCMW Gent voor initiatieven ter bevordering van het psychisch welzijn van jongeren in financiële behoeftigheid. In overleg met verschillende stakeholders kwam het voorstel om onder andere extra middelen toe te kennen aan het Gentse Overkophuis, waarmee zij kunnen inzetten op de toeleiding van jongeren met een financiële behoeftigheid en een extra en specifiek aanbod voor deze doelgroep ontwikkelen. Overkop bestaat dit jaar 5 jaar. De werking van Overkop breidde de afgelopen 5 jaar zeer snel uit, van een basisonthaal en enkele activiteiten per week, naar meer openingsuren, een veel groter en diverser bereik van jongeren, bijkomende projecten rond participatie, extra-muros-activiteiten, competentieverhoging en consults voor jeugdwerkers, samenwerkingen met partners uit het brede Gentse middenveld (gezondheid, welzijn, jeugd, sport, cultuur, jeugdhulp, VAPH-sector, enz.).
Echter, het toeleiden van jongeren die opgroeien in kansarmoede vergt een intensieve en specifieke aanpak. Hiervoor is vindplaatsgericht werken, drempels verlagen, warme toeleiding, samenwerkingen met organisaties die de jongeren bereiken én samenwerking met vertrouwensfiguren essentieel. Via het creëren van een veilig en laagdrempelig klimaat binnen de werking willen we jongeren bij Overkop verder in het vizier houden. Overkop bereikt op vandaag reeds heel wat financieel behoeftige jongeren, maar omdat net die jongeren extra kwetsbaar zijn op vlak van mentale gezondheid, wil de vzw extra inspanningen doen om de weg naar hun werking laagdrempeliger te maken en het aanbod van activiteiten nog verder uit te breiden. Zo kan Overkop o.m. voorzien in een aanbod van activiteiten dat specifiek bedoeld is voor jongeren en/of studenten met een leefloon, of voor jongeren die opgroeien in een kansarm gezin. Via extra middelen kan Overkop deze jongeren nog meer activiteiten aanbieden waartoe ze anders geen kans krijgen, leren ze de mogelijkheden van de UIT-pas met kansentarief kennen en worden ze toegeleid naar ander vrijetijdsaanbod. Deelname aan een vrijetijdsaanbod en het doorbreken van een sociaal isolement heeft reeds een positieve impact op het mentaal welzijn van deze jongeren. Daarnaast maken deze jongeren tijdens de activiteiten en onthaalmomenten ook kennis met de daar aanwezige hulpverlening en kunnen ze, net als de andere jongeren, begeleid worden via individuele gesprekken. Bovendien kunnen ze deelnemen aan het psycho-educatief aanbod van Overkop.
Hiertoe werd een subsidieovereenkomst opgesteld met de vzw ‘Huis voor jongeren’, Visserij 153, 9000 Gent, voor de periode van 1/06/2023 tot en met 31/12/2023.
Dienst* | Lokaal Sociaal Beleid |
Budgetplaats | B121000 |
Categorie* | 6491000 |
Subsidiecode | POD.PSY |
2023 | 26.500 euro |
Totaal | 26.500 euro |
EVA vzw Wijk-werken nodigt haar leden uit voor de algemene vergadering die plaatsvindt op 5 juni 2023, vanaf 18u00. Deze vergadering verloopt digitaal via Microsoft teams.
De agendapunten zijn
Voor elke algemene vergadering moet het mandaat van de vertegenwoordigers van het OCMW Gent worden goedgekeurd, meer bepaald:
om aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen; om deel te nemen aan elke latere algemene vergadering met dezelfde dagorde in geval de eerste algemene vergadering niet rechtsgeldig zou kunnen beraadslagen.
Neemt kennis van de dagorde en elke van de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van EVA vzw Wijk-werken op 5 juni 2023 om 18u00u, deze vergadering verloopt digitaal via MS teams:
Het mandaat aan de vertegenwoordigers van het OCMW Gent die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van EVA Wijk-werken vzw die plaatsvindt op 5 juni 2023 om 18u00 via MS teams,
- er aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen;
- deel te nemen aan elke latere vergadering met dezelfde dagorde in geval de eerste algemene vergadering niet rechtsgeldig zou kunnen beraadslagen.
Het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 77, 1e lid.
Het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 490 § 3.
Het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 490 § 2 en 3.
Sociaal Verhuurkantoor Gent is een welzijnsvereniging in de zin van deel 3, titel 4, hoofdstuk 2 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (hierna: SVK Gent).
OCMW Gent is oprichtend lid van SVK Gent.
Artikel 485, 1e lid van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (hierna: DLB) bepaalt dat welzijnsverenigingen onderworpen zijn aan dezelfde regels aangaande het bestuurlijk toezicht als OCMW's.
Artikel 490, §2 van het DLB schrijft voor dat de algemene vergadering van welzijnsverenigingen zich vóór 30 juni dienen uit te spreken over de vaststelling van de jaarrekening van het voorgaand boekjaar en dat ze hiervan binnen de 20 dagen een afschrift dienen te bezorgen aan de betrokken OCMW's. OCMW Gent is het enige lid van SVK Gent.
Artikel 490, §3 van het DLB bepaalt dat de betrokken raad voor maatschappelijk welzijn advies kan uitbrengen over voormelde jaarrekening. Indien zij binnen de 50 dagen na ontvangst door het OCMW van voormelde jaarrekening geen advies uitbrengen bij de toezichthoudende overheid worden zij geacht positief te hebben geadviseerd.
Op 8 mei 2023 stelde de algemene vergadering van SVK Gent de jaarrekening van 2022 vast.
Bij gunstig advies bevestigt de raad voor maatschappelijk welzijn de jaarrekening van 2022 van welzijnsvereniging SVK Gent zoals vastgesteld door de algemene vergadering van SVK Gent van 8 mei 2023 als een getrouwe weergave van de financiële situatie van SVK Gent:
- SVK Gent voert een budgettaire en algemene boekhouding, overeenkomstig het DLB, het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids-en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (BVR BBC; artikel-81-93) en het Ministerieel Besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningen-stelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen (MB BBC).
- De boekhouding wordt eveneens gevoerd conform de Boekhoudrichtlijnen SVK OCMW-verenigingen en welzijnsverenigingen van Wonen in Vlaanderen en in lijn met de algemeen geldende boekhoudprincipes.
brengt een gunstig advies uit over de jaarrekening van 2022 van welzijnsvereniging SVK Gent zoals vastgesteld door de algemene vergadering van welzijnsvereniging SVK Gent van 8 mei 2023.
Het tariefreglement voor diensten aangeboden in de lokale dienstencentra, assistentiewoningen en woonzorgcentra werd goedgekeurd op 25 mei 2020 en laatst gewijzigd op de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2022.
De meeste belasting-, retributie- en tariefreglementen voorzien voor de hele legislatuur in een jaarlijkse stijging van de tarieven met 1,7%, dit als voorafname op de inflatie. Gezien de sterk gestegen inflatie in, vooral, kalenderjaar 2022 zijn de tarieven echter niet meer in verhouding tot de uitgaven. Het bestuur gaf daarom de opdracht om de tarieven in de loop van 2023 in totaal met 6,9% te laten stijgen, gevolgd door een aanpassing van het jaarlijks percentage van 1,7% naar 2%. Daarmee worden de gestegen uitgaven gedeeltelijk gecompenseerd, zonder dat de volledige inflatie aan de burger wordt doorgerekend.
Voor het betrokken reglement, werd eerder reeds voorzien in een eenmalige aanpassing van de tarieven vanaf september 2023 (start van activiteitenjaar 2023-2024).
De wijziging voorziet in een jaarlijkse stijging van de tarieven van 2%, een eerste keer toe te passen in september 2024 voor activiteitenjaar 2024-2025, een tweede maal in september 2025 voor het activiteitenjaar 2025-2026. De maximabedragen worden opgetrokken om de tarieven die daaronder vallen, de komende jaren op dezelfde wijze te laten evolueren.
Bijkomend wordt de grens voor het forfait van persoonlijk vervoer opgetrokken van 4,1 tot 6 km. Deze iets hogere drempel voor korte ritten werkt ontradend voor wie nog op een andere manier in het LDC kan geraken (maar is niet te hoog voor mensen die het vervoer wel écht nodig hebben). Nu merken we dat de LDC vragen krijgen naar vervoer van mensen die het strikt genomen niet nodig hebben, terwijl er een beperkte capaciteit is inzake aanbod. Conform de opdracht van de LDC willen we mensen net aanmoedigen om zo lang mogelijk actief te blijven. Met dit tarief kunnen de LDC makkelijker samenwerken met andere vervoersaanbieders. Momenteel zijn de LDC goedkoper dan de andere vervoersaanbieders in de social profit (zoals trivelo, Mobar). De LDC krijgen mensen daardoor niet naar een ander systeem (bijv. het meer duurzame Trivelo, per triofiets), als die duurder is dan een autorit met één van de LDC-vrijwilligers.
Het Departement Gezondheid en Zorg is belast met de uitvoering van dit reglement.
Over de diverse betrokken diensten en diverse soorten prestaties (cafetaria, activieiten, vervoer, ...) wordt volgend effect op de inkomsten verwacht:
2024 | 4.293 |
2025 | 8.748 |
Totaal | 13.041 |
Vervangt de tarieftabellen in artikel 3 van het reglement 'Tarief voor diensten aangeboden in de lokale dienstencentra, assistentiewoningen en woonzorgcentra' met ingang van 1 september 2023 als volgt:
"§1.
Tarief in euro per activiteitenjaar | 2023-2024 | 2024-2025 | Vanaf 2025-2026 |
Type 1, per uur via abonnement | 3,00 | 3,10 | 3,10 |
Type 2, per contactmoment via abonnement | 3 | 3,10 | 3,10 |
Type 2, per contactmoment via 5-beurtenkaart of 10-beurtenkaart | 5,00 | 5,10 | 5,20 |
Type 3A, per keer | 3,50 | 3,60 | 3,60 |
Type 3B, per dagdeel | 5,00 | 5,10 | 5,20 |
Type 4, per les via abonnement | 3,50 | 3,60 | 3,60 |
Type 5, abonnement vanaf september | 30,00 | 31,00 | 31,00 |
Type 5, abonnement vanaf januari | 20,00 | 20,50 | 20,50 |
Type 5, abonnement vanaf mei | 10,00 | 10,50 | 10,50 |
Type 5, toeslag kermiek | 20,00 | 20,50 | 21,00 |
Keramiekoven eigen werk, per kg | 5,00 | 5,10 | 5,20 |
Carambole, per halfuur | 0,50 | 0,50 | 0,50 |
Tapbiljart, per spel | 0,20 | 0,20 | 0,20 |
§2.
Tarief in euro per activiteitenjaar | 2023-2024 | 2024-2025 | Vanaf 2025-2026 |
Wandelkaart, fietskaart | 12,00 | 12,00 | 12,00 |
Langdurende wandeling, per keer | 3,00 | 3,00 | 3,10 |
Fietstocht, per keer | 3,00 | 3,00 | 3,10 |
§3.
Uitstap | Maximum 115 euro |
Maaltijd tijdens uitstap | Maximum 45 euro |
Tea time uitstap | Maximum 15 euro |
Feestmaaltijden met animatie | Maximum 55 euro |
Feestmaaltijden georganiseerd door dienstencentrum | Maximum 40 euro |
§4.
Tarief in euro per activiteitenjaar | 2023-2024 | 2024-2025 | Vanaf 2025-2026 |
Klusje, per begonnen uur | 2,50 | 2,60 | 2,60 |
Kilometervergoeding klusje, per km* | 0,42 | 0,42 | 0,42 |
Boodschappenbus, per rit | 5,00 | 5,10 | 5,20 |
Boodschappenbus met kansentarief, per rit | 3,00 | 3,10 | 3,10 |
Gebruik van wasmachine of droogkast LDC, per beurt | 2,50 | 2,60 | 2,60 |
Thuiszorg overbruggingshulp, per uur | 6,00 | 6,10 | 6,20 |
Thuiszorg overbruggingshulp VT**, per uur | 3,50 | 3,60 | 3,60 |
Persoonlijk vervoer tot 6km, per rit | 2,50 | 2,70 | |
Persoonlijk vervoer vanaf 6km, per km* | 0,42 | 0,42 | |
SURPLUS 5 beurten | 5,50 | 5,60 | 5,70 |
SURPLUS basistarief | 1,10 | 1,10 | 1,10 |
§6.b.
Waters, frisdranken per stuk | Maximum 5 euro |
Warme dranken per stuk | Maximum 8 euro |
Aperitieven en geestrijke dranken, per stuk | Maximum 11 euro |
Bieren per stuk | Maximum 8 euro |
Wijnen per glas | Maximum 5 euro |
Wijnen en andere alcoholische dranken, per fles | Maximum 23 euro |
§6.c.
Snoep, koeken, roomijs per stuk | Maximum 3 euro |
Pattisserie, per stuk | Maximum 5 euro |
Specialiteiten, per stuk | Maximum 8 euro |
§7.
Behandelingen kapper | Maximum 60 euro |
Behandelingen pedicure/manicure | Maximum 40 euro |
Behandelingen gelaats- en lichaamsverzorging | Maximum 70 euro |
Neemt kennis van de gecoördineerde versie van het reglement 'Tarief voor diensten aangeboden in de lokale dienstencentra, assistentiewoningen en woonzorgcentra' zoals gevoegd in bijlage.