In 2019 opende het eerste transitiehuis in ons land in Mechelen. De opening van het tweede transitiehuis in de Leo Tertzweillaan in Gentbrugge was voorzien in 2023.
Volgens de plannen zullen zestien gedetineerden, die zich op het einde van hun straf bevinden, daar intensieve begeleiding krijgen bij hun re-integratie in de maatschappij.
Als antwoord op mijn mondelinge vraag (2022_MV_00558) in oktober 2022 liet de burgemeester weten dat er op 29 september 2022 een nieuwe omgevingsvergunningsaanvraag voor de Leo Tertzweillaan 58 te Gentbrugge werd ingediend in het omgevingsloket en dat de beslissing uiterlijk midden januari 2023 werd verwacht om dan voor de zomer het Transitiehuis van Gent te kunnen openen.
Ik had van de burgemeester graag een antwoord gekregen op volgende vragen.
Het transitiehuis in Gentbrugge, dat zal worden uitgebaat door Sterkhuis, dit is een samenwerkingsverband tussen G4S Care en Exodus Nederland, is in volle verbouwingen. Het gebouw wordt ontwikkeld tot een complex bestaande uit 16 individuele kamers, gemeenschappelijke binnenruimtes en een beperkte buitenruimte.
Het volledige complex is afgesloten en wordt omkaderd met de nodige beveiliging zoals camerabewaking, toegangscontrolesysteem, enzovoort.
De verbouwingswerken zijn, na het verkrijgen van de definitieve omgevingsvergunning, gestart in mei dit jaar. Volgens de huidige planning zullen de werken afgerond worden in september. De opening is voorzien in oktober.
Stad Gent en Sterkhuis organiseerden een eerste infomoment voor de buurt begin juli vorig jaar. Daarbij werd het project voorgesteld aan de omwonenden en werden de belangrijkste bekommernissen gecapteerd. Over het algemeen waren de reacties positief. De meest gehoorde bezorgdheden waren vooral stedenbouwkundig van aard.
Zoals nu voorzien, wordt er op 13 september een nieuw infomoment georganiseerd, deze keer vanuit Sterkhuis zelf. Als stad zullen we uiteraard aanwezig zijn met de betrokken partners. De exacte locatie is nog te bepalen maar buurtbewoners mogen een uitnodiging verwachten in de week van de Gentse Feesten.
Een opendeurdag, waarbij buurtbewoners het Transitiehuis zelf kunnen bezoeken, wordt eveneens nog voorzien in de toekomst. De verwevenheid tussen de deelnemers van het Transitiehuis en de buurt is één van de pijlers die wordt nagestreefd om hun re-integratie alle kansen te geven.
Tot hier de stand van zaken van het Transitiehuis.