Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 en artikel 41, 9° en 14°
Het belastingreglement op het verstrekken van logies werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 december 2019 en laatst gewijzigd door de gemeenteraad van 23 mei 2022.
Bij de Budgetwijziging 2022 werd door het bestuur beslist tot een tariefstijging voor deze belasting, met een meeropbrengst van 1,1 miljoen euro. Van deze aanpassing van de tarieven wordt gebruik gemaakt om een differentiatie in de tarieven in te bouwen. Op die manier wordt ook deze logiesbelasting een beleidsinstrument, dat mee het beleid ondersteunt dat de stad wil voeren op vlak van toerisme en wonen.
Het tarief per overnachting wordt daarom aangepast naar gelang het type logies waarin de overnachting plaatsvindt. De forfaitbedragen worden uiteraard in dezelfde vehouding aangepast.
Daarmee worden twee doelstellingen gerealiseerd.
In onze stad wordt een laagdrempelig logiesaanbod voorzien in de vorm van campings (terreingebonden logies) en de hostels. Voor dit type logies wordt een lager tarief voorzien, dan in de meer comfortabeler logiestypes als hotels, B&B’s en vakantiewoningen. Door een lager tarief te voorzien voor de campings (terreingebonden logies) en de hostels, wordt aangesloten bij de idee dat de sterkste schouders de grootste bijdrage leveren.
Ook in het verleden bestond in het Gentse belastingreglement op logies een lager tarief voor kampeerterreinen (2009-2013). Het reglement was daarmee zeker geen uitzondering. Gezien er bij de vernieuwing van de reglementen vanaf 2014 werd vastgesteld dat er geen private kampeeruitbaters meer aanwezig waren in Gent, werd het tarief niet meer weerhouden.
Juridisch is dit echter nooit een probleem geweest, en ook andere Vlaamse lokale logiesbelastingen kennen dit onderscheid. Niet alleen (kleinere) Vlaamse gemeenten kennen al dergelijke differentiaties, er is ook positieve rechtspraak over deze differentiatie (zie o.m. Brussel 25 juni 2020, 2016/AF/7, FJF 2021, afl. 1, 29)
Anderzijds worden sommige logies uitgebaat in woningen, die ook voor vaste bewoning zouden kunnen gebruikt worden. Door een hoger tarief te hanteren voor deze woningen/logies, stelt de nieuwe tariefstructuur een ontradend effect in wat betreft dit gebruik van woningen. Het gaat dan over vakantiewoningen en andere kamergerelateerde logies.
Weliswaar bevat deze categorie ook een aantal woningen waar weldegelijk vaste bewoning is, maar waar de eigenaar/bewoner een of twee kamers heeft leegstaan (bvb na vertrek van de kinderen) en deze wenst te verhuren. Dat is een andere situatie dan wanneer woningen uitsluitend met oog op toeristisch verhuur worden gebruikt. Kamergerelateerde logies waar de uitbater wel zelf is ingeschreven (inclusief de klassieke B&B, in hun uitbatingsvoorwaarden is immers opgenomen dat dit de gebruikelijke en dagelijkse woning van de exploitant moet zijn) vervullen al hun rol als woning voor vaste inwoners. Er wordt voor gekozen om de vakantiewoningen en kamergerelateerde logies, waar de belastingplichtige ook ter plaatse is ingeschreven, aan het gemiddelde tarief te onderwerpen. Dit kan in principe eenvoudig worden nagekeken door de belastingadministratie.
Ook de hotels, die enerzijds niet uitgebaat worden in woningen en anderzijds bezwaarlijk gelijkgesteld kunnen worden met campings en hostels wat betreft comfort, vallen in die gematigde categorie.
De tariefstructuur kan dus samengevat worden als volgt:
Met het oog op de vlotte toepassing, werden de tarieven zo gekozen dat zij na toepassing van het door de aanbieder eventueel verschuldigde btw-tarief van 6% op afgeronde tarieven uitkomen.
De wijziging gaat in op 1 januari 2024. Op die manier wordt de nieuwe tariefstructuur ruim vooraf beslist en aangekondigd, zodat de uitbaters er in hun boekingen - die vaak ver vooruit worden vastgelegd - rekening mee kunnen houden.
Team Belastingen Wonen+ is belast met de toepassing van dit reglement.
De meeropbrengst van deze reglementswijziging werd reeds verwerkt in het Meerjarenplan bij Budgetwijziging 2022.
Vervangt artikel 2 van het reglement 'Belasting op het verstrekken van logies' als volgt:
"§1. Voor de toepassing van dit reglement gelden de definities zoals voorzien in het Logiesdecreet en haar uitvoeringsbesluiten. Er geldt een weerlegbaar vermoeden dat logies overeenstemmen met de categorie waaronder zij in het basisregister zijn aangemeld, voor zover van toepassing.
Er wordt toepassing gemaakt van 3 tariefcategorieën:
§2. De belasting wordt berekend per overnachting en per persoon vanaf 18 jaar, ongeacht of de concrete overnachting al dan niet betalend is. De belasting is verschuldigd per semester.
§3. In afwijking van § 2 wordt de belasting voor die uitbatingen die niet over de nodige permanentie beschikken om aan de registerplicht te voldoen, forfaitair berekend.
Het forfait is verschuldigd per slaapplaats per semester; vanaf de derde slaapplaats in eenzelfde verhuurbare entiteit is een aangepast forfait per slaapplaats van toepassing.
§4. De belasting bedraagt (in euro, excl. eventuele btw):
Categorie | Tarief per overnachting | Forfait 1e 2 slaapplaatsen | Forfait vanaf de derde slaapplaats |
1 | 1,42 | 77,50 | 38,50 |
2 | 3,30 | 180 | 90 |
3 | 5,66 | 310 | 155 |
"
De wijzigingen treden in werking op 1 januari 2024.
Neemt kennis van de gecoördineerde versie van het 'Reglement - Belasting op het verstrekken van logies' zoals gevoegd in bijlage.