Het college van burgemeester en schepenen heeft op 8 juli 2021 de aanvraag omgevingsvergunning voor het uitvoeren van omgevingsaanleg Portaal De Campagne - met openbaar onderzoek - Boskeetstraat, Gijzelstraat 12, 14 en Noordgijzelstraat 4A, 9031 Drongen goedgekeurd.
Binnen project Portaal De Campagne wordt de Gijzelstraat geknipt. Voor een efficiënte werking van bijvoorbeeld de hulp- en veiligheidsdiensten is het noodzakelijk dat Gijzelstraat gedeeltelijk wordt herbenoemd. Het totaal aantal geïmpacteerden op beide wegdelen ligt zeer dicht bij elkaar. Als gevolg hiervan werd gekeken naar de verhouding bewoners tov ondernemingen. Omdat een adreswijziging de grootste impact heeft op ondernemingen (aanpassen administratie, drukwerk, etc.) en het wegdeel tussen de Gavergrachtstraat en Noordgijzelstraat de minste ondernemingen telt, werd beslist dit wegdeel van naam te wijzigen.
Volgens artikel 1 van het Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen is alleen de gemeenteraad bevoegd om namen van openbare wegen en pleinen vast te stellen.
Archief Gent vond voor deze locatie geen bruikbare toponiemen maar adviseerde een suggestie uit de lokale geschiedenis, namelijk een oudere benaming van De Campagne: 'Opperhof'. In de inventaris van het onroerend erfgoed lezen we: 'Voormalig Opperhof, Kasteel Haemelinck of zogenaamd De Campagne, wordt heden ingericht als cultureel centrum; in omwald park met grillige vijver (18de-eeuwse tuinaanleg). Reeds vermeld in het landboek van 1694 als omwald goed met bijhorende hofstede of hoveniershuis. In het landboek van 1739 beschreven als respectievelijk "opperhof nu ghenaemt het casteel" en het "Jonckershof". In 1765 verkocht aan de heer Haemelinck, naar wie het goed toen genoemd werd. In 1903, toen reeds buitengoed zogenaamd "de campagne", van paters jezuïeten, uitgebreid met een refter, kapel, speelzaal en twee slaapzalen ten noorden en ten zuiden'. ln 1972-73 wordt het buitengoed door de gemeente aangekocht voor cultuur, sport- en recreatiecentrum. Bijgevolg wordt de naam 'Opperhofstraat' voorgesteld.
Over deze plaatsnaamgeving zal het advies van de Cultuurraad worden ingewonnen.
Conform het Decreet tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977, zal na de principiële vaststelling door de gemeenteraad een openbaar onderzoek worden georganiseerd.
Stelt de naam 'Opperhofstraat' principieel vast voor de gedeeltelijke straatnaamwijziging van Gijzelstraat voor het wegdeel tussen Gavergrachtstraat en Noordgijzelstraat te Drongen, zoals aangeduid met blauwe kleur op bijgevoegd situatieplan en plan nieuwe toestand.