Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 2.
Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 2.
Eind 2019 ondertekende de Stad Gent het Charter “Werken aan een toegankelijk Gent, nog voor de eerste stap”. Simultaan met dit charter, lanceerden we het actieplan Integrale Toegankelijkheid 2020-2022. Bij de opstart van het actieplan definieerden we 19 concrete acties, verdeeld over de hoofdstukken infrastructuur, communicatie en dienstverlening. Als een gevolg van de coronapandemie werden hier en cours de route 2 extra acties aan toegevoegd. Tenslotte gaf de gemeenteraad in april 2022 de opdracht aan de Stad “om te onderzoeken of, én op welke manier, toegankelijkheid als voorwaarde kan opgenomen worden in reeds bestaande stedelijke subsidielijnen, reglementen en vergunningen”. Dit engagement leidde tot een laatste, 22ste actie. 20 acties werden met succes afgerond. Bepaalde van deze acties werden ondertussen regulier beleid en kregen een structurele plek in de dagelijkse werking van de Stad. Andere acties krijgen een vervolg in het nieuwe actieplan integrale toegankelijkheid 2023 – 2025.
Het actieplan integrale toegankelijkheid 23-25, bouwt verder op de ervaringen uit het eerste actieplan. Net zoals in het eerste actieplan gaan we in aparte hoofdstukken in op toegankelijke infrastructuur, communicatie en dienstverlening.
Een eerste vernieuwing is dat we een aantal transversale acties definiëren die deze drie specifieke domeinen overschrijden. Het gaat dan over: (1) toegankelijkheid inschrijven in reglementen en subsidies van de Stad, (2) signalen naar bovenlokale overheden om de ambities van de Stad Gent te ondersteunen en (3) investeringen in quick fixes om op korte termijn meer impact te hebben op het terrein. Het feit dat we dit laatste doen, betekent niet dat we de baseline van het charter “Werken aan een toegankelijk Gent, nog voor de eerste stap”, overboord gooien. Integendeel, in het nieuwe actieplan vind je nog steeds heel wat voorbeelden van het integreren van toegankelijkheid in het ontwerp van nieuwbouw, dienstverlening en communicatie van de Stad (“eerste laag”), of van het ontwikkelen van nieuwe en innovatieve methodieken (“tweede laag”). Het investeren in concrete hulpmiddelen op het terrein, betekent dat we een nieuwe en “derde laag” aan het actieplan integrale toegankelijkheid toevoegen. Dit doen we om versneld tot resultaten te komen.
Een tweede vernieuwing, is dat we ieder hoofdstuk openen met een rubriek “dagelijkse werking”. In deze rubriek gaan we iets dieper in op kernactiviteiten van de Stad, zoals de adviesfunctie van de toegankelijkheidsambtenaren. Deze activiteiten vind je niet terug in de vorm van aparte actiefiches. Fiches zijn voorbehouden voor nieuwe acties. Toch vinden we het belangrijk om over de dagelijkse werking te rapporteren, omdat deze een grote impact heeft op het terrein.
De adviesraden werden tijdens de opmaak van dit actieplan reeds geconsulteerd en betrokken en gaven vervolgens hun advies op het ontwerpactieplan, waarna het actieplan gefinaliseerd werd.
Keurt goed het actieplan “Integrale toegankelijkheid 2023-2025", zoals gevoegd in bijlage.