Terug
Gepubliceerd op 11/09/2023

2023_MV_00391 - Mondelinge vraag van raadsleden Christiaan Van Bignoot, Stijn De Roo: Sterrenregister voor stilgeboren kindjes

commissie algemene zaken, financiƫn en burgerzaken (AFB)
ma 18/09/2023 - 19:00 Hybride vergadering
2023_MV_00391 - Mondelinge vraag van raadsleden Christiaan Van Bignoot, Stijn De Roo: Sterrenregister voor stilgeboren kindjes 2023_MV_00391 - Mondelinge vraag van raadsleden Christiaan Van Bignoot, Stijn De Roo: Sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Het verlies van een kindje kort voor of na de geboorte is een hartverscheurende ervaring voor ouders. Voor het moeilijke verwerkingsproces is het belangrijk voor ouders en nabestaanden om een herdenkingsplek voor hun kindje te hebben. Dat kan in onze stad met een individueel kindergraf met gedenksteen, maar er zijn ook sereen ingerichte sterretjesweiden waar ter nagedachtenis van het stilgeboren kindje een lintje in de sterretjesboom kan gehangen worden.

Administratief gezien is de aangifte van een stilgeboren kindje verplicht vanaf een zwangerschapsduur van 180 dagen. Vanaf 140 dagen zwangerschap is een aangifte mogelijk, maar niet verplicht. Voor een zwangerschap korter dan 140 dagen is een wettelijke aangifte echter niet mogelijk.

Op het moment zelf lijken dit vooral administratieve beslommeringen, maar de emotionele en symbolische betekenis ervan mag toch niet onderschat worden. Een wettelijke aangifte biedt ouders de mogelijkheid hun stilgeboren kindje officieel te erkennen en een naam te geven en zo een plaats te geven in hun leven. Voor sterrenkindjes - bij een zwangerschap korter dan 140 dagen - is dit dus wettelijk gezien niet mogelijk.

De stad Oostende nam een initiatief om hieraan tegemoet te komen door een sterrenregister te openen. Hierin kunnen alle stilgeboren kindjes symbolisch geregistreerd worden, ongeacht de duur van de zwangerschap. Deze symbolische aangifte heeft geen juridische gevolgen, maar kan emotioneel een grote betekenis hebben voor ouders en nabestaanden van sterrenkindjes. Bovendien kan de aangifte online gebeuren zodat dit heel laagdrempelig en zonder onnodige administratieve overlast in orde gebracht kan worden.

Indiener(s)

Christiaan Van Bignoot, Stijn De Roo

Gericht aan

Isabelle Heyndrickx

Tijdstip van indienen

do 15/06/2023 - 14:09

Toelichting

  1. Kan ook in onze stad een sterrenregister geopend worden om ouders van sterrenkindjes de mogelijkheid te geven hun kindje symbolisch te erkennen?
  2. Op welke termijn kan dit gerealiseerd worden en kan hiervoor ook een online aangiftemogelijkheid voorzien worden?