Terug
Gepubliceerd op 28/09/2023

2023_MV_00419 - Mondelinge vraag van raadslid Johan Deckmyn: Vechtpartij buurtbewoners en Roma's

commissie algemene zaken, financiën en burgerzaken (AFB)
ma 18/09/2023 - 19:00 Hybride vergadering
Datum beslissing: ma 18/09/2023 - 22:54
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters; Mehmet Sadik Karanfil; Zeneb Bensafia; Anne Schiettekatte; Cengiz Cetinkaya; Caroline Persyn; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Anneleen Van Bossuyt; Rudy Coddens; Mathias De Clercq; Christiaan Van Bignoot; Fourat Ben Chikha; Alana Herman; Isabelle Heyndrickx; Els Roegiers; Jeroen Van Lysebettens; Gabi De Boever; Jeroen Paeleman; Ann Vanden Wyngaerd; Maaike Buyst; Sabine Deneef; Carlo Denorme-Vanhoutte; Geert Vergaerde; Tony Verschooten; Xavier Depauw; Neelke Vernaillen; Toon Van Laere; Eva Vanhullebusch; Kim Geenens; Koen Philippeth; Tom Van Damme; Jens De Pauw; Filip Van Tricht

Afwezig

Karin Temmerman; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Gert Robert; Karla Persyn; Adeline Blancquaert; Tom De Meester; Bert Misplon; Sonja Welvaert; Mieke Bouve; Helga Stevens; André Rubbens; Tom Van Dyck; Bart De Muynck; Anneleen Schelstraete; Emmanuelle Mussche; Bart Tembuyser

Verontschuldigd

Johan Deckmyn; Stephanie D'Hose; Stijn De Roo; Anita De Winter; Yüksel Kalaz

Secretaris

Jeroen Paeleman
2023_MV_00419 - Mondelinge vraag van raadslid Johan Deckmyn: Vechtpartij buurtbewoners en Roma's 2023_MV_00419 - Mondelinge vraag van raadslid Johan Deckmyn: Vechtpartij buurtbewoners en Roma's

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Op vrijdag 11 augustus is het in de wijk Muide tot een grote vechtpartij gekomen tussen buurtbewoners en krakende Romazigeuners. We weten dat de stad al jaren kampt met de problematiek van krakers, maar na het mislukte opvanginitiatief aan de Lübecksite is de situatie nog erger geworden.

Sinds de laatste Roma daar vertrokken zijn, en het stadsbestuur geen flauw benul had waar ze naar toe waren, is het probleem alleen maar groter geworden. We weten ondertussen allemaal waar ze naar toe zijn, ze kraken panden overal in Gent en zorgen daarbij voor overlast. Een recent voorbeeld is het buurthuis De Blomme die de deuren moest sluiten, omdat hun pand onbruikbaar werd gemaakt door krakers. Tot overmaat van ramp is de inboedel nu ook stuk of gestolen.

Naast het buurthuis moet ook de wijk Muide eraan geloven. De buurtbewoners klagen er over overlast die veroorzaakt wordt door krakende Romazigeuners. Dit gaat vooral over diefstallen en vandalisme.

Hoewel geweld nooit een gepaste oplossing is, versta ik wel de frustraties van de buurtbewoners. Je ziet plots in uw wijk dat er panden gekraakt worden en dat deze nieuwe bewoners overlast veroorzaken. De stad laat alles op zijn beloop en dan kan de situatie uiteraard ontaarden. De stad moet hard optreden tegen deze criminelen, want anders zullen er steeds meer van deze toestanden ontstaan.

Ik heb ook nog volgende vragen:

Indiener(s)

Johan Deckmyn

Gericht aan

Mathias De Clercq

Tijdstip van indienen

vr 18/08/2023 - 09:34

Toelichting

  • Welke acties heeft het stadsbestuur al ondernomen om deze krakers op te sporen? 
  • Zal de stad krakers uitzetten en bestraffen? 
  • Welke preventieve maatregelen voorziet de stad om dit in de toekomst te vermijden?
  • Heeft de stad contact opgenomen met de buurtbewoners in de wijken waar de problemen zijn? Zo ja, wat waren de resultaten van deze contacten? Zo neen, waarom niet?
  • Hoe kan het dat panden die ‘kraakveilig’ gemaakt worden, nog steeds gekraakt worden? 
  • Zijn er andere partners betrokken, bijvoorbeeld thuispunt Gent, politie, sociale diensten,…? 

Bespreking

Antwoord

Jullie vragen kaderen binnen eenzelfde bijzonder ergerlijk fenomeen namelijk het kraken van sociale woningen. Ik werd door de betrokken diensten in kennis gesteld van het kraken op beide locaties. 

Laat mij heel duidelijk zijn; ik ben dit grondig beu. Ik ben het beu dat een groep die zich van niets of niemand iets aantrekt andere mensen terroriseert en nog bewoonde panden of gebouwen kraakt. Ik ben het beu dat ze de sociale woningen die klaar gemaakt worden voor mensen die eveneens in grote woonnood zitten binnenbreken en vernielen, ik ben het beu dat ze blijven kiezen voor een illegale manier om te voorzien in een dak boven hun hoofd. 

Er werden de voorbije maanden heel wat inspanningen gedaan. Zowel door de politie, de sociale huisvestingsmaatschappijen en de verschillende betrokken stadsdiensten om dit kraken zo goed mogelijk tegen te gaan en indien het plaatsvindt ook onmiddellijk te reageren.  

Ik verwees in reeds gegeven antwoorden dat de politie beperkt is op vlak van wettelijke bevoegdheden. De kraakwet laat bijvoorbeeld niet toe iemand manu militari uit een gekraakte woning te zetten. Er zijn gerechtelijke procedures en termijnen die moeten gerespecteerd worden. Daarom hebben we met de sociale woningmaatschappijen rond de tafel gezeten met de vraag om zo veel als mogelijk te voorkomen dat die mensen binnen geraken in hun gebouwen.  

De politie doet verhoogd toezicht in de omgeving maar is geen private bewakingsfirma die in de gebouwen kan postvatten en kan krakers alleen uitzetten als ze een bevel van de rechter heeft. Daarenboven blijkt dat die mensen voor niets terugdeinzen en heel driest te werk te gaan. Wanneer ze worden aangesproken op hun gedrag door buren beginnen ze te dreigen, ze schuwen geen fysiek geweld. Vaak heerst er een schrikbewind in het gebouw.  

Als die mensen in een woning geraken en niet op heterdaad kunnen betrapt worden, wordt dit als beschermde woning beschouwd en moet onmiddellijk de gerechtelijke procedure opgestart worden. Als Stad procederen wij daarom altijd onmiddellijk als het onze gebouwen betreft, de huisvestingsmaatschappijen doen dat ook.  

De dreiging van uithuiszetting zorgt er soms voor dat de krakers vrijwillig vertrekken maar ik stel ook vast dat ze dan van het ene pand naar het andere trekken.  

Om een einde te maken aan dit kat en muisspelletje heb ik een overleg met het parket gevraagd, om krakers ook strafrechtelijk te  vervolgen. Er staan zowel geldboetes en gevangenisstraffen op het kraken, zeker als het herhaaldelijk gebeurd. We moeten deze vicieuze cirkel doorbreken. Hier moet een einde aan komen.  

Meer specifiek over de situatie aan de Muide delen de diensten mij mee dat er in april 2 noodwoningen van de Stad werden gekraakt. De Stad heeft toen de gerechtelijke procedure opgestart en de krakers werden uitgezet. 

Nadien werden er nog andere woningen gekraakt in de Marseillestraat, Patrijsstraat en Manchesterstraat. ThuispuntGent, die de eigenaar is van die panden was hier van op de hoogte en heeft de gerechtelijke procedure opgestart met een uithuiszetting tot gevolg eind augustus.  

Voor de uithuiszetting kon plaatsvinden kreeg de politie een melding van een vechtpartij. Deze was echter reeds voorbij op het moment dat ze zijn tussengekomen. Voor zowel het kraken van een bewoond pand als voor diefstal uit de woning werden de nodige processen-verbaal opgesteld en werd in het kader hiervan die dag iemand gearresteerd.  

Wat de Watersnepstraat betreft: deze woningen zijn eigendom van Dimensa (de vroegere Volkshaard) en worden nu ook geconfronteerd met kraken. Zij hebben ook onmiddellijk de nodige juridische stappen gezet. De maatschappij heeft een brief bezorgd aan de bewoners met meer info over de situatie. Zo werden de bewoners ingelicht over welke stappen Dimensa zet en wie ze kunnen contacteren bij verdachte situaties. 

Via onze diensten weten we dat van de krakers in de Watersnepstraat, één familie Roemeense Roma’s is die voormalige bewoners zijn van het project Post Mobiel Wonen. 

Beste raadsleden, ik herhaal nog even wat we als stad allemaal doen om kraken te voorkomen en bestrijden. 

  1. We procederen telkens onmiddellijk als een pand van de stad wordt gekraakt, we dringen ook aan bij huisvestingsmaatschappijen om dat onmiddellijk te doen. 
  2. Er is informatie uitwisseling met de sociale woningmaatschappijen zodat ieder geval van kraken op verschillende vlakken kan opgevolgd worden. 
  3. De politie doet verhoogd toezicht. Maar: zij moeten op heterdaad kunnen betrappen. Eens de krakers binnen zijn moet er een bevel zijn van de rechtbank om de krakers uit te zetten.
  4. We werken ook preventief door te trachten de krakers toe te leiden naar een ander leven. Dit gebeurt door Dienst Outreachend werk die de gezinnen opvolgt op verschillende levensdomeinen. 
  5. Om herhaaldelijk kraken een halt toe te roepen ga ik in overleg met het Parket met de vraag krakers ook strafrechtelijk te vervolgen.  

We hopen dat we door een combinatie aan maatregelen op zowel bestuurlijk als gerechtelijk vlak vat te krijgen op dit maatschappij ontwrichtend fenomeen. Ik vertrouw er op dat we met de hulp van justitie ook een kentering kunnen brengen in de straffeloosheid. 

di 26/09/2023 - 09:57