-
Er werd me recent gemeld dat er geregeld nachtlawaai is in het begin van de Sint-Jacobsnieuwstraat (bekeken vanaf de Vlasmarkt) in de context van een daar gevestigde horecazaak en krantenwinkel. De horecacoach is bekend met de problematiek, één en ander werd ook doorgegeven aan de politie en de dienst economie, maar tot nog toe zou er geen of weinig verbetering zijn. De Sint-Jacobsnieuwstraat zou wel geselecteerd zijn als locatie voor een proefproject tegen nachtlawaai.
Vandaar mijn vragen:
De aanpak van de hinder is een gezamenlijke inspanning van de politie en de horecacoach. De betrokken overlastzaken worden regelmatig bezocht door de horeacoach en tevens onderworpen aan controles door politie, al dan niet met inzet van andere inspectiediensten.
De desbetreffende horecazaak wordt ook al geruime tijd opgevolgd door onze politiezone Gent, de horecacoach en dienst milieutoezicht, en dit wegens diverse klachten van geluidshinder door zowel de muziek als door cliënteel dat buiten aan de zaak blijft staan.
Ondanks de nodige inspanningen van de horecacoach om de uitbater en het personeel te sensibiliseren, werd de zaak in 2022 twee keer onderworpen aan een verplichte nachtelijke sluiting. Dit gebeurde in mijn opdracht naar aanleiding van overlast, en duurde respectievelijk 4 weken en 8 weken.
De uitbater werd reeds uitvoerig ingelicht over de regelgeving omtrent geluid. Hij werd er al uitdrukkelijk op gewezen dat zijn zaak, zonder ingrijpende professionele akoestische ingrepen gepaard gaat met een degelijk akoestisch onderzoek, absoluut ongeschikt is voor fuiven, feesten met een dj-set of live muziek. Het hoogst haalbare geluidsniveau in die zaak staat gelijk aan achtergrondmuziek.
Er is verhoogd toezicht op geluidshinder in die buurt door de politie. Tijdens de Gentse feesten van dit jaar werd een geluidsmeting uitgevoerd door dienst toezicht van de Stad Gent, waarbij een inbreuk werd vastgesteld. De zaak kreeg opnieuw een schriftelijke waarschuwing naar aanleiding van vaststellingen van geluidsoverlast.
Op 20/08/2023 om 00.01 uur werd er door de politie opnieuw geluidsoverlast door muziek vastgesteld afkomstig van de horecazaak. De uitbater werd geverbaliseerd en ik kreeg hiervan een bestuurlijk verslag. Op basis daarvan heb ik de uitbater een schrijven gericht met een voorstel tot maatregel zijnde de volledige sluiting gedurende 4 weken, gelet op de herhaling en de volharding. De juridische procedure schrijft nu voor dat de uitbater kennis neemt van het dossier en de mogelijkheid krijgt om een verweerschrift in te dienen.
Op basis van dat verweerschrift zal ik, na advies van de juridische dienst, beslissen of nieuwe bestuurlijke maatregelen nodig zijn.
Dan de krantenwinkel wordt deze al sinds 2017 regelmatig onderworpen aan controles, waaronder ook controles met de economische inspectie. Uit een eerdere controle bleek dat de dagbladhandel weliswaar veel dranken aanbiedt aan zijn cliënteel, maar toch voldoet aan de definitie van een dagbladhandel. Ze bieden de nodige productgroepen aan en kwamen aan de vereiste omzet van deze producten om te vallen onder een uitzondering binnen de wet openingsuren, zodat de winkel 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 mag uitgebaat worden. Dat is federale wetgeving.
In maart 2023 werd de uitbater geverbaliseerd voor het innemen van een stuk de openbare weg voor promotievlaggen zonder vergunning, waarna deze vlaggen weggehaald werden. Er staat ook een vuilbak waar klanten hun afval kunnen inwerpen ter preventie van zwerfvuil.
Op 25/03/2023 werd bij een controle samen met de kansspelcommissie vastgesteld dat de uitbater niet voldeed aan de strengere voorwaarden om sportweddenschappen uit te baten. De uitbater diende de kansspelvergunning in te leveren en de kansspelautomaten weg te halen.
Bij een nieuwe controle op 07/09/2023, dat is dus onlangs, werd door de politie gevraagd aan de uitbater om actief in te grijpen als er klanten aan zijn zaak lawaai maken en rekening te houden met de vele omwonenden in de buurt. De politie maakte de uitbater ook duidelijk dat er bestuurlijke maatregelen kunnen overwogen worden als er overlast op straat rechtstreeks gelinkt kan worden aan zijn zaak. Vorige week woensdag ging er opnieuw een controle door met de economische inspectie. Dus we zitten zeker op de hielen en nemen actie.
Wat uw laatste deelvraag betreft omtrent het proefproject. Vooraleer in te gaan op een stand van zaken, wil ik toch meegeven dat het proefproject geen voorstel is van de N-VA-fractie, het is een voorstel waar we als college zelf al aan de slag mee waren.
Bij de behandeling van het voorstel van raadsbesluit hebben we aangegeven dat er al gesprekken lopende waren tussen Gent en Leuven omtrent de Leuvense aanpak. Eind maart was er al een concreet EFRO-dossier ingediend samen met Leuven om via een proefproject te onderzoeken hoe we slimme technologie kunnen koppelen aan het fenomeen van nachtlawaai.
Het voorstel van raadsbesluit is dan ook om die redenen niet aanvaard geworden.
Binnen ons proefproject willen we onderzoeken welke preventiestrategieën uitgerold kunnen worden in doorgangsstraten van uitgaansgebieden naar woonzones, alsook het effect van evenementen op de omgeving.
Verschillende diensten worden hierbij betrokken waaronder Dienst Preventie voor Veiligheid, Milieudienst, Dienst Toezicht en Data en Analyse.
Voor onze stad werden de straten Sint-Jacobsnieuwstraat en Sint-Pietersnieuwstraat gekozen.
Eind oktober krijgen we het bericht of we de subsidie al dan niet hebben verworven. Het project kan dan starten in maart 2024 tot maart 2025.
De bedoeling is om in een eerste fase een nulmeting uit te voeren, waarbij we het doorgangsgeluid in kaart brengen om zo zicht te krijgen op welk type geluid, de pieken en of we bepaalde tendensen kunnen observeren. Dit geluid wordt gekwalificeerd maar niet opgenomen.
Vervolgens zal er samen met onderzoekers, verbonden aan de faculteit Criminologische wetenschappen van de Ugent, diverse nudgingstechnieken uitgetest worden om het doorgaansgeluid te verminderen.
di 26/09/2023 - 10:09