-
De afgelopen weken verschenen diverse artikels in de pers over de ook in ons land toenemende populariteit van de drug flakka, bijgenaamd de ‘zombiedrug’. Onlangs nog viel er een dodelijk slachtoffer te betreuren na een aanrijding door een chauffeur die onder invloed was van de ze drug. De drug zorgt er volgens artsen voor dat mensen helemaal buiten zichzelf geraken, zich onkwetsbaar wanen en buitengewoon roekeloos en gevaarlijk gedrag vertonen, met alle gevolgen van dien.
Wat Gent betreft maakten politie-inspecteurs zich in 2020 al zorgen over de opmars van o.a. deze nieuwe drug (naast ook bijvoorbeeld ‘crystal meth’), zoals bleek uit de toenmalige documentaire-reeks ‘Niveau 4’.
Vandaar mijn vragen:
Het zal u niet verbazen, maar het bestaan van flakka is gekend bij de Politie Gent en het parket. Het is volgens deze instanties geen nieuwe drug.
Het is de straattaal voor de stimulerende stof met de chemische benaming alpha-PVP, en behoort tot de Cathinone-klasse.
Het is een designerdrugs die niet vaak meer voor komt op straat.
Een aantal jaren geleden werd flakka beperkt aangetroffen op straat in het Gentse, doch de laatste jaren wordt de politie Gent er niet meer mee geconfronteerd. Volgens de veiligheidsdiensten is Gent dus hoegenaamd geen hotspot voor de drug flakka.
Verder verneem ik ook van het Gentse parket dat het product “flakka” maar weinig voorkomt in Gentse strafdossiers, zowel wat bezit als verkoop betreft. Het parket kan op basis van de beschikbare informatie, zowel kwalitatief als kwantitatief, zeker niet stellen dat het product in Gent aan een opmars zou bezig zijn of dat Gent één van de centra zou zijn waar deze drug aanslaat.
Dit neemt niet weg dat het parket, net zoals de politie, steeds bijzonder alert is voor nieuwe tendensen en producten. De recente gebeurtenis in Diksmuide en de prevalentie van het product in West-Vlaanderen heeft zeker de aandacht gewekt bij het parket, de politie, en inderdaad de hulpverlening en het straathoekwerk, om ook hier in Gent de vinger aan de pols te houden.
Wat uw vraag betreffende de aanpak van flakka betreft, stelt de korpsleiding dat het een product is dat vooral heroïnegebruikers aantrekt. Wanneer de politiediensten flakka aantreffen, wordt dezelfde politionele aanpak gehanteerd zoals bij het aantreffen van andere verboden verdovende middelen.
di 26/09/2023 - 10:01