Terug
Gepubliceerd op 14/09/2023

2023_MV_00457 - Mondelinge vraag van raadslid Els Roegiers: Toenemende populariteit ‘zombiedrug’ flakka

commissie algemene zaken, financiën en burgerzaken (AFB)
ma 18/09/2023 - 19:00 Hybride vergadering
2023_MV_00457 - Mondelinge vraag van raadslid Els Roegiers: Toenemende populariteit ‘zombiedrug’ flakka 2023_MV_00457 - Mondelinge vraag van raadslid Els Roegiers: Toenemende populariteit ‘zombiedrug’ flakka

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

-

Indiener(s)

Els Roegiers

Gericht aan

Mathias De Clercq

Tijdstip van indienen

di 12/09/2023 - 14:58

Toelichting

De afgelopen weken verschenen diverse artikels in de pers over de ook in ons land toenemende populariteit van de drug flakka, bijgenaamd de ‘zombiedrug’. Onlangs nog viel er een dodelijk slachtoffer te betreuren na een aanrijding door een chauffeur die onder invloed was van de ze drug. De drug zorgt er volgens artsen voor dat mensen helemaal buiten zichzelf geraken, zich onkwetsbaar wanen en buitengewoon roekeloos en gevaarlijk gedrag vertonen, met alle gevolgen van dien.

Wat Gent betreft maakten politie-inspecteurs zich in 2020 al zorgen over de opmars van o.a. deze nieuwe drug (naast ook bijvoorbeeld ‘crystal meth’), zoals bleek uit de toenmalige documentaire-reeks ‘Niveau 4’. 

Vandaar mijn vragen: 

  1. Wat zijn de ervaringen van de Gentse politie op het terrein: is er in onze stad een toename of een verhoogde zichtbaarheid merkbaar?
  2. Bestaat er een specifieke aanpak inzake het tegengaan van de verspreiding van deze drug of inzake het omgaan met mensen die onder invloed van deze drug zijn, al dan niet in samenwerking met andere politiezones of met de federale politie?