Het vernoemen van een straat of plein naar een persoon die historisch of maatschappelijk een belangrijke rol gespeeld heeft en een link met de betreffende stad of gemeente heeft, is een mooie manier om eerbetoon te brengen aan die persoon en de herinnering aan die persoon levendig te houden.
Ik breng graag heel specifiek enkele belangrijke figuren onder de aandacht die gelinkt zijn aan onze stad en het naar mijn mening zeker verdienen op deze manier geëerd te worden:
Daarnaast wil ik ook een suggestie doen die meteen over een heel concrete locatie gaat. In 2028 viert de Koninklijke Roeivereniging Sport Gent (KRSG) een dubbele verjaardag. KRSG zal dan 145 jaar bestaan en ook 70 jaar gevestigd zijn in het clubhuis aan de Watersportbaan. Het huidige adres van dit clubhuis is Kanodreef 1, waarmee KRSG meteen ook de enige “bewoner” is van deze zijstraat van de Watersportlaan.
Naar aanleiding van het jubileumjaar 2028 is KRSG vragende partij om de Kanodreef te hernoemen naar Roland Rombautdreef. Roland Rombaut was één van de pioniers van de roeisport, die een heel rijke geschiedenis kent in onze stad. Hij was ook medeoprichter van de Vlaamse Roeibond.
Om de Kanodreef niet kwijt te spelen, zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om een deel van de Yachtdreef (voorbij de aankomsttoren aan de overkant van de Watersportbaan) te hernoemen naar Kanodreef. Op die manier zou de Koninklijke Kano Club Gent – KCCG meteen ook het toepasselijke adres Kanodreef 1 krijgen.
Aangezien KRSG en KCCG meteen ook de enige “bewoners” van de respectievelijk hernoemde straten zijn, zouden de kosten voor deze wijziging heel beperkt blijven.
(Op het plannetje als bijlage wordt de voorgestelde nieuwe situatie geïllustreerd waarbij de nieuwe Roland Rombautdreef aangeduid is in het rood en de nieuwe Kanodreef in het oranje).
Bedankt voor uw vraag en ook voor uw suggesties van mogelijke straatnamen.
Ik wil ook meegeven dat iedereen steeds suggesties van namen kan doorgeven aan de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen. Op de website van de Stad Gent, onder de rubriek ‘plaatsnaamgeving’, staat alle praktische info opgenomen hoe suggesties kunnen worden doorgegeven.
Er gebeurt dan een eerste beoordeling, steeds een eerste screening om na te gaan of de gesuggereerde naam in aanmerking kan komen. Zaken die daarbij beoordeeld worden, zijn bv. de plaatselijke geschiedenis, de betekenis van deze figuur voor Gent of vanuit algemeen maatschappelijk oogpunt, of het voldoet aan de wetgeving hieromtrent, denk bijvoorbeeld maar specifiek aan de voorwaarde dat levende personen, behalve van het koningshuis, niet in aanmerking komen, het feit of een gelijkaardige achternaam al of niet reeds in voege is,…
Op basis van deze screening wordt een suggestie dan al of niet opgenomen in de lijst met potentiële straatnamen.
Wanneer en waar een weerhouden suggestie dan effectief kan ingevoerd worden, effectief in het straatbeeld te zien kan zijn, hangt af van een aantal factoren.
Ten eerste is er de procedure plaatsnaamgeving zoals voorzien in het decreet. Dit houdt in concreto in dat, bij de keuze van de namen, in principe eerst gezocht wordt in de toponymie, de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven en de volkskunde. Als hier geen bruikbare namen uit voortkomen, wordt vervolgens gezocht naar een passende persoonsnaam, met voorkeur voor vrouwennamen. U weet, het kadert in onze doelstelling om meer vrouwennamen in het straatbeeld te voorzien. We hebben daarvoor ook actief meegewerkt aan de campagne ‘Meer vrouw in de straat’, waar ook burgers heel wat suggesties hebben doorgegeven.
Daarnaast streven we er ook naar om te zoeken naar een logische inpassing. Zo is het onlogisch om in een omgeving met alleen maar namen uit fauna en flora een straat naar een persoon te noemen, of in een omgeving met namen van verzetsstrijders een straat naar een bv. een striptekenaar te noemen, … Er wordt gekeken bij persoonsnamen of er een link is met de buurt waarvoor een straatnaam wordt gezocht.
Om al die redenen kan er dus nooit aangegeven worden wanneer een weerhouden naam op de lijst effectief zal gebruikt kunnen worden. Dit hangt af van een aantal factoren die steeds in overweging worden genomen.
Voor de duidelijkheid dit kan dan vaak over een aantal jaren gaan vooraleer een suggestie effectief in procedure wordt gestoken.
Collega Peeters
Nu om nu in te gaan op uw heel interessant en specifieke vragen en voorstellen.
De suggesties Armand Pien en Hilda De Groote zullen worden toegevoegd aan de lijst waar in de toekomst kan uit geput worden. Bedankt hiervoor. Marc Sleen staat al op de lijst, Will Ferdy is al in een dossier, daar was ook burgerparticipatie aan gekoppeld, is naar voren geschoven, maar heeft het dan uiteindelijk niet gehaald. Maar het blijft dus op de lijst. Want ik deel wel wat u zegt. Ik was bovendien aanwezig in Antwerpen op de uitvaart van Will. Ik heb ook tijdens de Gentse Feesten een prachtige hommage gezien door 2 andere notoire Gentenaren, Luk De Bruycker en Koen Crucke.
U hebt ook een idee rond de Watersportbaan geopperd. Straatnaamwijzigingen worden enkel en alleen uitgevoerd uit veiligheidsoverwegingen. Bijvoorbeeld als er een gewijzigde verkeerssituatie is waarbij de aanrijroutes voor hulpdiensten geïmpacteerd worden, en het noodzakelijk is om de straatnamen te wijzigen.
De enige uitzondering op die regel was voor de Koning Leopold-II-laan, omgedoopt in de Floralielaan, maar dit kaderde in het traject van dekolonisatie.
Voor de Watersportbaan collega zijn er geen veiligheidsissues. De diensten stellen dan ook dat deze straten niet in aanmerking komen voor een al of niet gedeeltelijke straatnaamwijziging.
Wat de suggestie betreft van Roland Rombaut, stelt de dienst voor om de nodige persoonsinformatie over te maken aan hen, zodat dit verder kan bekeken worden of de persoonsnaam beantwoordt aan de eerder gestelde criteria. Het zou inderdaad wel mooi zijn.
Dus collega Peeters om te besluiten, als er in de verdere toekomst nog andere suggesties zijn van personen die in aanmerking zouden kunnen komen voor een straatnaam, laat zeker niet na om over te maken .
do 28/09/2023 - 08:27