Terug
Gepubliceerd op 14/09/2023

2023_MV_00453 - Mondelinge vraag van raadslid Christophe Peeters: Plaatsnaamgeving - en wijziging

commissie algemene zaken, financiƫn en burgerzaken (AFB)
ma 18/09/2023 - 19:00 Hybride vergadering
2023_MV_00453 - Mondelinge vraag van raadslid Christophe Peeters: Plaatsnaamgeving - en wijziging 2023_MV_00453 - Mondelinge vraag van raadslid Christophe Peeters: Plaatsnaamgeving - en wijziging

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Het vernoemen van een straat of plein naar een persoon die historisch of maatschappelijk een belangrijke rol gespeeld heeft en een link met de betreffende stad of gemeente heeft, is een mooie manier om eerbetoon te brengen aan die persoon en de herinnering aan die persoon levendig te houden.

Ik breng graag heel specifiek enkele belangrijke figuren onder de aandacht die gelinkt zijn aan onze stad en het naar mijn mening zeker verdienen op deze manier geëerd te worden:

  1. Armand Pien, die 37 jaar een gevestigde waarde was in elke huiskamer als weerman van de toenmalige BRT. Hij werd op 2 januari 1920 geboren in Gent, studeerde aan de Gentse Universiteit en bleef altijd nauw verbonden met onze stad.
  2. Striptekenaar Marc Sleen - de geestelijke vader van Nero - die op 30 december 1922 geboren werd in Gentbrugge en zijn geboortestad bewust regelmatig opvoerde in de avonturen van Nero. Hij was trouwens goed bevriend met Armand Pien.
  3. De pas vorig jaar overleden Will Ferdy. Ook hij werd geboren in Gent, op 9 maart 1927. Hij was uiteraard alom bekend als Vlaamse zanger, maar had ook een belangrijke maatschappelijke impact door zich in 1970 als eerste Vlaamse artiest te uiten als homoseksueel.
  4. Nog veel recenter - op 18 augustus 2023 - overleed Hilda De Groote. Deze Grande Dame van de opera werd 14 oktober 1945 geboren in onze stad en was al op 15-jarige leeftijd als sopraan te horen in de Gentse Opera. Het was de start van een prachtige carrière die zich vooral in Wenen afspeelde, maar ze bleef steeds onlosmakelijk verbonden met Gent.

Daarnaast wil ik ook een suggestie doen die meteen over een heel concrete locatie gaat. In 2028 viert de Koninklijke Roeivereniging Sport Gent (KRSG) een dubbele verjaardag. KRSG zal dan 145 jaar bestaan en ook 70 jaar gevestigd zijn in het clubhuis aan de Watersportbaan. Het huidige adres van dit clubhuis is Kanodreef 1, waarmee KRSG meteen ook de enige “bewoner” is van deze zijstraat van de Watersportlaan.

Naar aanleiding van het jubileumjaar 2028 is KRSG vragende partij om de Kanodreef te hernoemen naar Roland Rombautdreef. Roland Rombaut was één van de pioniers van de roeisport, die een heel rijke geschiedenis kent in onze stad. Hij was ook medeoprichter van de Vlaamse Roeibond.

Om de Kanodreef niet kwijt te spelen, zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om een deel van de Yachtdreef (voorbij de aankomsttoren aan de overkant van de Watersportbaan) te hernoemen naar Kanodreef. Op die manier zou de Koninklijke Kano Club Gent – KCCG meteen ook het toepasselijke adres Kanodreef 1 krijgen.

Aangezien KRSG en KCCG meteen ook de enige “bewoners” van de respectievelijk hernoemde straten zijn, zouden de kosten voor deze wijziging heel beperkt blijven.

(Op het plannetje als bijlage wordt de voorgestelde nieuwe situatie geïllustreerd waarbij de nieuwe Roland Rombautdreef aangeduid is in het rood en de nieuwe Kanodreef in het oranje).  

Indiener(s)

Christophe Peeters

Gericht aan

Mathias De Clercq

Tijdstip van indienen

ma 11/09/2023 - 16:55

Toelichting

  1. Wat is de procedure en welke criteria worden gehanteerd bij het (her)benoemen van namen van straten of pleinen in Gent?
  2. Komen mijn suggesties binnen dit kader in aanmerking om in overweging genomen te worden?