In het jaarverslag 2022 van Jong Gent In Actie (JGIA, onder de vleugels van vzw Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen/BMLIK), waarmee de Stad Gent een samenwerkingovereenkomst inzake jeugdwelzijnswerk heeft, staat onder meer volgende passage te lezen:
In de Wolterslaan wilden de jongeren lange tijd werken aan de vele politierazzia’s op het plein en de ethnic profiling van de politie. Het was (en is) een heet hangijzer en elk politiebezoek op het plein doet deze problematiek groeien. De eerste verkennende stappen leerden ons echter dat de kloof tussen beiden veel te diep is om daar op dit ogenblik rond te werken.
Een nieuwe kans om politiserend te werken deed zich voor met de bouw en inrichting van een jeugdhuis. Jongeren voelen zich geprikkeld om hun zeg te doen en zien dat hun stem invloed kan hebben. We blijven kansen zoeken en grijpen om de gasten op een constructieve manier in contract te brengen met politie, maar leggen de nadruk op dit moment eerst op hen een stem geven in het jeugdhuis.
De gebruikte termen (razzia, ethnic profiling, diepe kloof, …) geven aan dat de verhouding tot de politie gekenmerkt wordt door spanningen, toch zeker vanuit het perspectief van de jongeren. Nochtans heeft de Gentse politie de voorbije jaren zoals welbekend verschillende initiatieven ontplooid die er specifiek gericht zijn om een goede verstandhouding tot de Gentse jeugd te bewerkstelligen en eventueel wantrouwen weg te nemen (zie o.a. https://www.politie.be/5415/over-ons/jongeren-en-politie, https://www.politie.be/5415/over-ons/projecten/jongerenwerking, https://www.politie.be/5415/vragen/jongeren/de-jeugdinspecteur-het-aanspreekpunt-voor-de-gentse-jongeren).
Vandaar mijn vragen:
Het klopt dat de Politiezone Gent heel wat inspanningen levert om een goede relatie te hebben met jongeren in onze stad. Dat is niet altijd een even gemakkelijke opdracht maar het is belangrijk dat politie en jongeren elkaar kennen en minstens een vorm van wederzijds respect nastreven. Dit is mooi geïllustreerd geweest in de online reeks ‘Framed’.
Jongeren zijn een doelgroep waar politie Gent bijzondere aandacht aan besteedt en waar diverse diensten van het korps in betrokken zijn, denk maar aan de jeugdcoördinator, het Bureau Aanspreekpunt Scholen en de verschillende jeugdinspecteurs, één per hoofdcommissariaat. Door maximaal aanwezig te zijn in het straatbeeld hebben de jeugdinspecteurs een antennefunctie voor interne en externe diensten die met jeugdwerking en jeugdwelzijn bezig zijn.
Bijgevolg wordt er altijd nagegaan hoe de relatie tussen politie en jongeren verder kan verbeterd worden, ook voor de specifieke locatie van het Wolterspark en omgeving. Politie en Jeugddienst zijn hierover in afstemming met elkaar.
Dat de Wolterspark een locatie is die gericht werd opgevolgd, had te maken met het feit dat er zich daar een specifieke problematiek stelde. Er waren de afgelopen maanden gegronde vermoedens van druggebruik en drugverkoop op deze locatie. De politie stelde dan ook alles in het werk om de veiligheid en leefbaarheid daar te garanderen.
Deze sterke opvolging manifesteerde zich dan ook in meer controles. Zowel de ondersteunende diensten als de Wijkdienst gingen geregeld over tot patrouilles in de buurt, en er waren ook gerichte acties. Wie daar dan aanwezig was had dan ook meer kans om gecontroleerd te worden.
Dit alles leverde ook resultaten op. Voor de zomer heeft de politie een bende opgerold die drugs dealde in het Wolterspark.
De politie blijft deze buurt nu verder gericht opvolgen om de leefbaarheid en veiligheid, voor zowel de bewoners als de bezoekers, te blijven garanderen.
wo 22/11/2023 - 08:22