Tijdens de herfstvakantie trof de storm Ciarán onze stad bijzonder hard. Er vielen twee dodelijke slachtoffers te betreuren: een volwassen vrouw in het Citadelpark en een jong kind tijdens de stedelijke speelpleinwerking aan het Henri Storyplein. De beide ongelukken leiden bij het publiek en in de pers tot heel wat kritische vragen. Op de ochtend van de storm werd de alarmcode voor onze provincie nog opgeschaald van geel naar oranje (circa 8u30). Een aantal andere Vlaamse steden – waarvoor nooit meer dan code geel gold – hadden in voorbereiding op de aangekondigde storm o.a. beslist hun parken te sluiten, maar Gent zoals bekend niet.
Het parket voert ondertussen een onderzoek naar de gebeurtenissen op het speelplein, terwijl het stadsbestuur van zijn kant een grondig onderzoek heeft gevraagd door de dienst interne audit – iets waar we als N-VA-fractie zelf ook vragende partij voor waren.
Vandaar mijn vragen:
Ik wil vooreerst nogmaals mijn diepste medeleven met de families van de slachtoffers die we moeten betreuren na de passage van storm Ciarán op donderdag 2 november uitdrukken. De menselijke tol is erg zwaar, in het bijzonder gezien twee mensen het leven gelaten hebben en anderen gewond geraakt zijn.
Het is des te tragischer als er een jong kind bij deze slachtoffers hoort én als dat gebeurt tijdens onze eigen speelpleinwerking. Dat raakt ons allemaal diep.
Het is evident dat wij met onze diensten en partners, vanaf dag één uitgebreide steun en begeleiding hebben voorzien voor het gezin van Matvii en van de Duitse dame. Er wordt contact gehouden met beide families.
De dag na dit tragische ongeval zaten onze stadsdiensten samen met de familie van Matvii om hen bij te staan, onder andere door hen te ondersteunen in de meest praktische behoeften en bijvoorbeeld de uitvaartplechtigheid te regelen. We hebben ook psychologische steun ingeroepen en alvast tijdelijke accommodatie voorzien zodat het gezin, dat verblijft in de collectieve opvang Schoonmeersen, in de mate van het mogelijke op adem kon komen en overgekomen familie kon ontvangen. Ik heb samen met een delegatie van het stadsbestuur en de algemeen directeur samengezeten met de familie, om ons medeleven te betuigen en hen te steunen.
Met het overlijden van Matvii wordt een hele gemeenschap geraakt. We leven ook mee met de voltallige Oekraïense gemeenschap in Gent, die al langer onze steun krijgt en zal blijven krijgen. We staan in nauw contact met hen en ondersteunen waar nodig.
Zoals u weet heeft het noodlot ook een 64-jarige Duitse dame, die samen met haar man en dochter onze zo uitnodigende stad bezocht, niet gespaard. Het Duitse gezin werd begeleid door de sociale dienst van het UZ Gent en is ondertussen teruggekeerd naar Duitsland maar blijft in contact met de verschillende betrokken instanties en is ingelicht over de mogelijkheden op vlak van slachtofferzorg.
Ik vergeet ook niet de verschillende terreinwerkers en ambtenaren die op die noodlottige donderdag 2 november paraat stonden, elk vanuit hun eigen discipline en werking. Als stad moeten we geregeld omgaan met onvoorziene, kritieke omstandigheden en daarin doen wat menselijk mogelijk is. Gent heeft hierin ervaring. Met professionele, loyale diensten die zich dagelijks voor ons inzetten. Ook zij worden met dit drama geconfronteerd. Ook die mensen zijn er het hart van in en krijgen onze steun. En laten we zeker ook de monitoren van de speelpleinwerking niet vergeten die de tragedie vanop de eerste rij hebben meegemaakt. Ook daar is de impact enorm.
Vanzelfsprekend begrijp ik jullie vragen over wat er die voormiddag precies is gebeurd. Dat leeft ook bij de bevolking. En wij - het college, de diensten - stellen ons die menselijke en terechte vragen ook. Jullie en de Gentenaars hebben recht op transparantie en antwoorden.
U weet, ik heb de opdracht gegeven om een interne audit te laten uitvoeren om onze processen, van begin tot einde, kritisch en met open geest te analyseren. Die audit loopt nu. Niet om een zondebok aan te duiden, maar om verbeterpunten bloot te leggen en als collectief te leren. Zoals geweten wordt de audit gerapporteerd aan het auditcomité, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen. Het is echter aan het auditcomité en niet aan ons, als commissie AFB of College, om uitspraken te doen over verdere stappen en wijze van bespreking. Daar gaat het Intern Audit Comité verder over. De audit zal mogelijks aanbevelingen opleveren, waarbij we het als college goed zouden vinden om deze samen in deze commissie te bespreken, weliswaar binnen de contouren die een gerechtelijk onderzoek ons op dat moment oplegt.
Daarnaast werden er met betrekking tot de gebeurtenissen op het Henri Storyplein en in het Citadelpark strafrechtelijke onderzoeken opgestart door het Parket van Oost-Vlaanderen. Dit betreft opsporingsonderzoeken onder leiding van de procureur des Konings waar de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van de Stad onderzocht zal worden. Vanuit de Stad zal volledige medewerking gegeven worden aan dat onderzoek, zodat de gerechtelijke autoriteiten in alle comfort hun werk kunnen doen.
Het strafonderzoek is geheim. Dit is wettelijk zo bepaald om wat er is gebeurd met de grootst mogelijke kans op slagen te reconstrueren zodat nabestaanden een allesomvattend antwoord kunnen krijgen op hun vele vragen. Daarom is het ook onze plicht om het gevoerde onderzoek, over alle politieke kleuren heen, de volle slaagkansen te geven en hier en nu geen verklaringen te doen die de rechten van anderen kunnen raken. Wij laten ons hierin bijstaan door een raadsman die erop toeziet dat die dunne grens bewaakt blijft. Hoewel we graag een debat zonder restricties zouden willen houden is dit op dit moment dan ook niet mogelijk.
We vragen daarom respect voor de twee sporen die lopen en begrip voor het feit dat er niet op elke vraag die vandaag gesteld wordt in deze fase een afdoend antwoord zal geformuleerd worden. Net daarom ook zullen eventuele bijkomende vragen gesteld op deze vergadering naderhand schriftelijk worden beantwoord, in de mate van het mogelijke en gelet op hetgeen ik zo pas uiteen heb gezet.
Ik dank u voor uw begrip.
wo 22/11/2023 - 08:21Op donderdag 2 november bereikte storm Ciaran ons land. In het hele land werden waarschuwingen uitgegeven voor zware rukwinden en stormachtig weer. De storm heeft uiteindelijk twee mensenlevens geëist. We leven dan ook, net als iedereen, intens mee met de nabestaanden, vrienden en familie van de slachtoffers.
Het is wel opmerkelijk dat beide dodelijke slachtoffers in België zich in Gent bevonden. Ter vergelijking, in Italië, een land met meer dan 60 miljoen inwoners en een uitgestrekt gebied, waren er slechts 5 doden te betreuren. Hieruit kunnen we concluderen dat er waarschijnlijk fouten zijn gemaakt, waarbij de verantwoordelijkheid de stad treft.
Wat er die dag precies gebeurde, tart alle verbeelding. De reacties op sociale media zijn dan ook, terecht overigens, kritisch ten opzichte van ons stadsbestuur. Steden zoals Antwerpen namen bijvoorbeeld voorzorgsmaatregelen. Ze sloten, net als vele andere steden en gemeenten, hun parken. Dit lijkt mij inderdaad een vanzelfsprekende maatregel wanneer er rukwinden worden voorspeld die bomen kunnen omverwerpen. Maar ons stadsbestuur besloot om dit toch niet te doen, en er viel dan ook een dodelijk slachtoffer in een stadspark. De stad probeert zich te verschuilen achter code geel, maar iedereen met gezond verstand begreep dat je de parken op voorhand moet sluiten en niet moet wachten tot het eventueel code oranje wordt. Naar mijn mening en de mening van veel andere Gentenaars heeft de stad hier duidelijk een ernstige fout gemaakt en heeft de burgemeester de veiligheidsrisico's niet goed ingeschat, met een dodelijk slachtoffer als gevolg.
Naast het openhouden van de parken heeft de stad ook een tweede dodelijk slachtoffer op haar geweten. Een 5-jarig jongetje dat was toevertrouwd aan de speelpleinwerking van de stad, werd tijdens een buitenactiviteit getroffen door een tak en overleed aan zijn verwondingen. Ik begrijp dat dit voorval nog grondig wordt onderzocht, maar het leert ons wel dat er geen of een zeer gebrekkige communicatie is bij de stad. Op het moment van het ongeval waren de monitoren buiten aan het spelen met de kinderen, in een woonwijk weliswaar. Het was op dat moment al code oranje en iedereen werd gewaarschuwd om zoveel mogelijk binnen te blijven. Blijkbaar hebben de monitoren van de stad hierover geen signalen ontvangen. De meeste stadsdiensten waren gesloten vanwege het verlengde weekend, en van verschillende mensen hoorden we dat er zelfs niemand beschikbaar was.
Hier kan de stad zich niet wegsteken achter een code geel. Er is niet of onvoldoende gecommuniceerd met de monitoren en verschillende diensten. In tijden dat men via berichten, telefoon, sociale media, kranten, tv, radio kan communiceren slaagt de stad hier blijkbaar niet in om bepaalde mensen te bereiken.
Naast het ontbreken van een deftig veiligheidsbeleid, een goede communicatie met de speelpleinwerking is er nog een derde aspect dat meegespeeld heeft. Het is namelijk zeer duidelijk dat er sprake is van een groen-dogmatische invulling van de taken bij de groendienst. In plaats van met netheid en veiligheid bezig te zijn, mogen onze stadsdiensten niet voldoende bomen in de lengte en breedte snoeien uit ‘respect voor de habitus’ van de bomen. Hierdoor groeien veel te veel bomen te hoog en dit zorgt voor meer omwaaiende bomen en takken.
Een voorbeeld hiervan zagen we in de Amand Casier de ter Bekenlaan in Mariakerke. Daar vielen maar liefst 2 grote bomen om en 1 werd er door de brandweer preventief omgezaagd. 1 straat verder, in de Rijakkerstraat is dan ook nog een boom omgewaaid. Hier hadden buurtbewoners al preventief gevraagd om de bomen te snoeien, omdat er vorig jaar ook al bomen omvielen. De bewoners kregen toen te horen wat ik zojuist heb verteld over de 'habitus' van de bomen. Voor degenen in de zaal die mijn woorden in twijfel trekken, ik heb het mailverkeer bijgehouden. De stad mag van geluk spreken dat niemand onder de bomen is terechtgekomen die daar zijn gevallen.
Ik weet dat dit voorval iedereen beroert en dat iedereen meeleeft met de nabestaanden. Om zulke drama’s in de toekomst te vermijden wil ik graag nog volgende vragen voorleggen aan de burgemeester en de bevoegde schepenen.
- Wie heeft de beslissing genomen om de parken niet af te sluiten?
- Waarom werden de parken niet afgesloten zoals in andere steden en gemeenten?
- Hoe zal men de sluiting van parken bij stormweer, in de toekomst regelen?
- Hoeveel begeleiders waren er die dag aanwezig bij de speelpleinwerking en hoeveel kinderen waren er?
- Was er een meerderjarige begeleider aanwezig?
- Zijn deze monitoren op een of andere manier verwittigd over het noodweer en de oproep om binnen te blijven? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke manier?
- Zal de groendienst vanaf nu meer kijken naar de veiligheid ipv naar de ‘habitus’ van de bomen?
- Heeft de stad zicht op straten of bomen die gesnoeid moeten worden om de veiligheid te garanderen?
Ik wil vooreerst nogmaals mijn diepste medeleven met de families van de slachtoffers die we moeten betreuren na de passage van storm Ciarán op donderdag 2 november uitdrukken. De menselijke tol is erg zwaar, in het bijzonder gezien twee mensen het leven gelaten hebben en anderen gewond geraakt zijn.
Het is des te tragischer als er een jong kind bij deze slachtoffers hoort én als dat gebeurt tijdens onze eigen speelpleinwerking. Dat raakt ons allemaal diep.
Het is evident dat wij met onze diensten en partners, vanaf dag één uitgebreide steun en begeleiding hebben voorzien voor het gezin van Matvii en van de Duitse dame. Er wordt contact gehouden met beide families.
De dag na dit tragische ongeval zaten onze stadsdiensten samen met de familie van Matvii om hen bij te staan, onder andere door hen te ondersteunen in de meest praktische behoeften en bijvoorbeeld de uitvaartplechtigheid te regelen. We hebben ook psychologische steun ingeroepen en alvast tijdelijke accommodatie voorzien zodat het gezin, dat verblijft in de collectieve opvang Schoonmeersen, in de mate van het mogelijke op adem kon komen en overgekomen familie kon ontvangen. Ik heb samen met een delegatie van het stadsbestuur en de algemeen directeur samengezeten met de familie, om ons medeleven te betuigen en hen te steunen.
Met het overlijden van Matvii wordt een hele gemeenschap geraakt. We leven ook mee met de voltallige Oekraïense gemeenschap in Gent, die al langer onze steun krijgt en zal blijven krijgen. We staan in nauw contact met hen en ondersteunen waar nodig.
Zoals u weet heeft het noodlot ook een 64-jarige Duitse dame, die samen met haar man en dochter onze zo uitnodigende stad bezocht, niet gespaard. Het Duitse gezin werd begeleid door de sociale dienst van het UZ Gent en is ondertussen teruggekeerd naar Duitsland maar blijft in contact met de verschillende betrokken instanties en is ingelicht over de mogelijkheden op vlak van slachtofferzorg.
Ik vergeet ook niet de verschillende terreinwerkers en ambtenaren die op die noodlottige donderdag 2 november paraat stonden, elk vanuit hun eigen discipline en werking. Als stad moeten we geregeld omgaan met onvoorziene, kritieke omstandigheden en daarin doen wat menselijk mogelijk is. Gent heeft hierin ervaring. Met professionele, loyale diensten die zich dagelijks voor ons inzetten. Ook zij worden met dit drama geconfronteerd. Ook die mensen zijn er het hart van in en krijgen onze steun. En laten we zeker ook de monitoren van de speelpleinwerking niet vergeten die de tragedie vanop de eerste rij hebben meegemaakt. Ook daar is de impact enorm.
Vanzelfsprekend begrijp ik jullie vragen over wat er die voormiddag precies is gebeurd. Dat leeft ook bij de bevolking. En wij - het college, de diensten - stellen ons die menselijke en terechte vragen ook. Jullie en de Gentenaars hebben recht op transparantie en antwoorden.
U weet, ik heb de opdracht gegeven om een interne audit te laten uitvoeren om onze processen, van begin tot einde, kritisch en met open geest te analyseren. Die audit loopt nu. Niet om een zondebok aan te duiden, maar om verbeterpunten bloot te leggen en als collectief te leren. Zoals geweten wordt de audit gerapporteerd aan het auditcomité, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen. Het is echter aan het auditcomité en niet aan ons, als commissie AFB of College, om uitspraken te doen over verdere stappen en wijze van bespreking. Daar gaat het Intern Audit Comité verder over. De audit zal mogelijks aanbevelingen opleveren, waarbij we het als college goed zouden vinden om deze samen in deze commissie te bespreken, weliswaar binnen de contouren die een gerechtelijk onderzoek ons op dat moment oplegt.
Daarnaast werden er met betrekking tot de gebeurtenissen op het Henri Storyplein en in het Citadelpark strafrechtelijke onderzoeken opgestart door het Parket van Oost-Vlaanderen. Dit betreft opsporingsonderzoeken onder leiding van de procureur des Konings waar de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van de Stad onderzocht zal worden. Vanuit de Stad zal volledige medewerking gegeven worden aan dat onderzoek, zodat de gerechtelijke autoriteiten in alle comfort hun werk kunnen doen.
Het strafonderzoek is geheim. Dit is wettelijk zo bepaald om wat er is gebeurd met de grootst mogelijke kans op slagen te reconstrueren zodat nabestaanden een allesomvattend antwoord kunnen krijgen op hun vele vragen. Daarom is het ook onze plicht om het gevoerde onderzoek, over alle politieke kleuren heen, de volle slaagkansen te geven en hier en nu geen verklaringen te doen die de rechten van anderen kunnen raken. Wij laten ons hierin bijstaan door een raadsman die erop toeziet dat die dunne grens bewaakt blijft. Hoewel we graag een debat zonder restricties zouden willen houden is dit op dit moment dan ook niet mogelijk.
We vragen daarom respect voor de twee sporen die lopen en begrip voor het feit dat er niet op elke vraag die vandaag gesteld wordt in deze fase een afdoend antwoord zal geformuleerd worden. Net daarom ook zullen eventuele bijkomende vragen gesteld op deze vergadering naderhand schriftelijk worden beantwoord, in de mate van het mogelijke en gelet op hetgeen ik zo pas uiteen heb gezet.
Ik dank u voor uw begrip.
wo 22/11/2023 - 08:19Tijdens de herfstvakantie vond een dodelijk ongeluk plaats op de speelpleinwerking van de Stad Gent aan het Henri Story-plein. Volgens de berichtgeving werd een vijfjarige jongen dodelijk getroffen door een zware tak die door het hevige stormweer losgerukt werd. Een tweede kind liep verwondingen op.
Veel mensen kunnen niet begrijpen dat een groep kinderen op dat moment nog aan het buiten spelen was op een terrein waar heel wat bomen aanwezig zijn. Rond 8u30 die ochtend was de alarmcode voor de provincie immers nog verscherpt van geel naar oranje. Iedereen kon ten andere ook met eigen ogen vaststellen dat bomen het door de zeer harde rukwinden erg te verduren hadden.
Het stadsbestuur heeft ondertussen een onderzoek gevraagd door de eigen dienst interne audit om na te gaan wat er is fout gelopen en welke maatregelen er kunnen genomen worden om een dergelijke tragedie in de toekomst zo veel mogelijk te proberen vermijden.
Vandaar mijn vragen:
Ik wil vooreerst nogmaals mijn diepste medeleven met de families van de slachtoffers die we moeten betreuren na de passage van storm Ciarán op donderdag 2 november uitdrukken. De menselijke tol is erg zwaar, in het bijzonder gezien twee mensen het leven gelaten hebben en anderen gewond geraakt zijn.
Het is des te tragischer als er een jong kind bij deze slachtoffers hoort én als dat gebeurt tijdens onze eigen speelpleinwerking. Dat raakt ons allemaal diep.
Het is evident dat wij met onze diensten en partners, vanaf dag één uitgebreide steun en begeleiding hebben voorzien voor het gezin van Matvii en van de Duitse dame. Er wordt contact gehouden met beide families.
De dag na dit tragische ongeval zaten onze stadsdiensten samen met de familie van Matvii om hen bij te staan, onder andere door hen te ondersteunen in de meest praktische behoeften en bijvoorbeeld de uitvaartplechtigheid te regelen. We hebben ook psychologische steun ingeroepen en alvast tijdelijke accommodatie voorzien zodat het gezin, dat verblijft in de collectieve opvang Schoonmeersen, in de mate van het mogelijke op adem kon komen en overgekomen familie kon ontvangen. Ik heb samen met een delegatie van het stadsbestuur en de algemeen directeur samengezeten met de familie, om ons medeleven te betuigen en hen te steunen.
Met het overlijden van Matvii wordt een hele gemeenschap geraakt. We leven ook mee met de voltallige Oekraïense gemeenschap in Gent, die al langer onze steun krijgt en zal blijven krijgen. We staan in nauw contact met hen en ondersteunen waar nodig.
Zoals u weet heeft het noodlot ook een 64-jarige Duitse dame, die samen met haar man en dochter onze zo uitnodigende stad bezocht, niet gespaard. Het Duitse gezin werd begeleid door de sociale dienst van het UZ Gent en is ondertussen teruggekeerd naar Duitsland maar blijft in contact met de verschillende betrokken instanties en is ingelicht over de mogelijkheden op vlak van slachtofferzorg.
Ik vergeet ook niet de verschillende terreinwerkers en ambtenaren die op die noodlottige donderdag 2 november paraat stonden, elk vanuit hun eigen discipline en werking. Als stad moeten we geregeld omgaan met onvoorziene, kritieke omstandigheden en daarin doen wat menselijk mogelijk is. Gent heeft hierin ervaring. Met professionele, loyale diensten die zich dagelijks voor ons inzetten. Ook zij worden met dit drama geconfronteerd. Ook die mensen zijn er het hart van in en krijgen onze steun. En laten we zeker ook de monitoren van de speelpleinwerking niet vergeten die de tragedie vanop de eerste rij hebben meegemaakt. Ook daar is de impact enorm.
Vanzelfsprekend begrijp ik jullie vragen over wat er die voormiddag precies is gebeurd. Dat leeft ook bij de bevolking. En wij - het college, de diensten - stellen ons die menselijke en terechte vragen ook. Jullie en de Gentenaars hebben recht op transparantie en antwoorden.
U weet, ik heb de opdracht gegeven om een interne audit te laten uitvoeren om onze processen, van begin tot einde, kritisch en met open geest te analyseren. Die audit loopt nu. Niet om een zondebok aan te duiden, maar om verbeterpunten bloot te leggen en als collectief te leren. Zoals geweten wordt de audit gerapporteerd aan het auditcomité, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen. Het is echter aan het auditcomité en niet aan ons, als commissie AFB of College, om uitspraken te doen over verdere stappen en wijze van bespreking. Daar gaat het Intern Audit Comité verder over. De audit zal mogelijks aanbevelingen opleveren, waarbij we het als college goed zouden vinden om deze samen in deze commissie te bespreken, weliswaar binnen de contouren die een gerechtelijk onderzoek ons op dat moment oplegt.
Daarnaast werden er met betrekking tot de gebeurtenissen op het Henri Storyplein en in het Citadelpark strafrechtelijke onderzoeken opgestart door het Parket van Oost-Vlaanderen. Dit betreft opsporingsonderzoeken onder leiding van de procureur des Konings waar de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van de Stad onderzocht zal worden. Vanuit de Stad zal volledige medewerking gegeven worden aan dat onderzoek, zodat de gerechtelijke autoriteiten in alle comfort hun werk kunnen doen.
Het strafonderzoek is geheim. Dit is wettelijk zo bepaald om wat er is gebeurd met de grootst mogelijke kans op slagen te reconstrueren zodat nabestaanden een allesomvattend antwoord kunnen krijgen op hun vele vragen. Daarom is het ook onze plicht om het gevoerde onderzoek, over alle politieke kleuren heen, de volle slaagkansen te geven en hier en nu geen verklaringen te doen die de rechten van anderen kunnen raken. Wij laten ons hierin bijstaan door een raadsman die erop toeziet dat die dunne grens bewaakt blijft. Hoewel we graag een debat zonder restricties zouden willen houden is dit op dit moment dan ook niet mogelijk.
We vragen daarom respect voor de twee sporen die lopen en begrip voor het feit dat er niet op elke vraag die vandaag gesteld wordt in deze fase een afdoend antwoord zal geformuleerd worden. Net daarom ook zullen eventuele bijkomende vragen gesteld op deze vergadering naderhand schriftelijk worden beantwoord, in de mate van het mogelijke en gelet op hetgeen ik zo pas uiteen heb gezet.
Ik dank u voor uw begrip.
wo 22/11/2023 - 08:19De storm Ciarán, die op 2 november door België raasde, heeft in onze stad twee dodelijke slachtoffers nagelaten. Een vrouw van 64 overleed door een losgekomen boom in het Citadelpark en een jongen van 5 liet het leven nadat hij werd geraakt door een vallende tak aan het Henri Storyplein.
Via de pers reageerde het stadsbestuur al dat ze hieromtrent protocollen volgden en er een interne audit zou worden opgestart. Ook werd vermeld dat medewerkers van de groendienst op het terrein aanwezig zijn, om onveilige situaties te identificeren.
De fatale gebeurtenissen van 2 november en procedures bij noodweer roepen verschillende vragen op:
Hoe evalueert het stadsbestuur de preventieve aanpak bij de storm van 2 november? Waarom werd er niet duidelijker gesignaleerd dat parken onveilig waren op die dag?
Hoe verloopt de communicatie met jeugdwerkers bij noodsituaties zoals een storm? Is er een vorm van directe communicatie naar jeugdwerkers?
Welke procedures bestaan er om de gezondheid van bomen in parken, begraafplaatsen en natuurgebieden na te gaan?
Wat is momenteel de staat van de parken, begraafplaatsen en natuurgebieden?
Zijn deze opnieuw - veilig - toegankelijk voor het brede publiek? Welke communicatie is hierover gebeurd door de Stad Gent?
Welke lessen trekt het stadsbestuur uit de aanpak van 2 november?
Ik wil vooreerst nogmaals mijn diepste medeleven met de families van de slachtoffers die we moeten betreuren na de passage van storm Ciarán op donderdag 2 november uitdrukken. De menselijke tol is erg zwaar, in het bijzonder gezien twee mensen het leven gelaten hebben en anderen gewond geraakt zijn.
Het is des te tragischer als er een jong kind bij deze slachtoffers hoort én als dat gebeurt tijdens onze eigen speelpleinwerking. Dat raakt ons allemaal diep.
Het is evident dat wij met onze diensten en partners, vanaf dag één uitgebreide steun en begeleiding hebben voorzien voor het gezin van Matvii en van de Duitse dame. Er wordt contact gehouden met beide families.
De dag na dit tragische ongeval zaten onze stadsdiensten samen met de familie van Matvii om hen bij te staan, onder andere door hen te ondersteunen in de meest praktische behoeften en bijvoorbeeld de uitvaartplechtigheid te regelen. We hebben ook psychologische steun ingeroepen en alvast tijdelijke accommodatie voorzien zodat het gezin, dat verblijft in de collectieve opvang Schoonmeersen, in de mate van het mogelijke op adem kon komen en overgekomen familie kon ontvangen. Ik heb samen met een delegatie van het stadsbestuur en de algemeen directeur samengezeten met de familie, om ons medeleven te betuigen en hen te steunen.
Met het overlijden van Matvii wordt een hele gemeenschap geraakt. We leven ook mee met de voltallige Oekraïense gemeenschap in Gent, die al langer onze steun krijgt en zal blijven krijgen. We staan in nauw contact met hen en ondersteunen waar nodig.
Zoals u weet heeft het noodlot ook een 64-jarige Duitse dame, die samen met haar man en dochter onze zo uitnodigende stad bezocht, niet gespaard. Het Duitse gezin werd begeleid door de sociale dienst van het UZ Gent en is ondertussen teruggekeerd naar Duitsland maar blijft in contact met de verschillende betrokken instanties en is ingelicht over de mogelijkheden op vlak van slachtofferzorg.
Ik vergeet ook niet de verschillende terreinwerkers en ambtenaren die op die noodlottige donderdag 2 november paraat stonden, elk vanuit hun eigen discipline en werking. Als stad moeten we geregeld omgaan met onvoorziene, kritieke omstandigheden en daarin doen wat menselijk mogelijk is. Gent heeft hierin ervaring. Met professionele, loyale diensten die zich dagelijks voor ons inzetten. Ook zij worden met dit drama geconfronteerd. Ook die mensen zijn er het hart van in en krijgen onze steun. En laten we zeker ook de monitoren van de speelpleinwerking niet vergeten die de tragedie vanop de eerste rij hebben meegemaakt. Ook daar is de impact enorm.
Vanzelfsprekend begrijp ik jullie vragen over wat er die voormiddag precies is gebeurd. Dat leeft ook bij de bevolking. En wij - het college, de diensten - stellen ons die menselijke en terechte vragen ook. Jullie en de Gentenaars hebben recht op transparantie en antwoorden.
U weet, ik heb de opdracht gegeven om een interne audit te laten uitvoeren om onze processen, van begin tot einde, kritisch en met open geest te analyseren. Die audit loopt nu. Niet om een zondebok aan te duiden, maar om verbeterpunten bloot te leggen en als collectief te leren. Zoals geweten wordt de audit gerapporteerd aan het auditcomité, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen. Het is echter aan het auditcomité en niet aan ons, als commissie AFB of College, om uitspraken te doen over verdere stappen en wijze van bespreking. Daar gaat het Intern Audit Comité verder over. De audit zal mogelijks aanbevelingen opleveren, waarbij we het als college goed zouden vinden om deze samen in deze commissie te bespreken, weliswaar binnen de contouren die een gerechtelijk onderzoek ons op dat moment oplegt.
Daarnaast werden er met betrekking tot de gebeurtenissen op het Henri Storyplein en in het Citadelpark strafrechtelijke onderzoeken opgestart door het Parket van Oost-Vlaanderen. Dit betreft opsporingsonderzoeken onder leiding van de procureur des Konings waar de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van de Stad onderzocht zal worden. Vanuit de Stad zal volledige medewerking gegeven worden aan dat onderzoek, zodat de gerechtelijke autoriteiten in alle comfort hun werk kunnen doen.
Het strafonderzoek is geheim. Dit is wettelijk zo bepaald om wat er is gebeurd met de grootst mogelijke kans op slagen te reconstrueren zodat nabestaanden een allesomvattend antwoord kunnen krijgen op hun vele vragen. Daarom is het ook onze plicht om het gevoerde onderzoek, over alle politieke kleuren heen, de volle slaagkansen te geven en hier en nu geen verklaringen te doen die de rechten van anderen kunnen raken. Wij laten ons hierin bijstaan door een raadsman die erop toeziet dat die dunne grens bewaakt blijft. Hoewel we graag een debat zonder restricties zouden willen houden is dit op dit moment dan ook niet mogelijk.
We vragen daarom respect voor de twee sporen die lopen en begrip voor het feit dat er niet op elke vraag die vandaag gesteld wordt in deze fase een afdoend antwoord zal geformuleerd worden. Net daarom ook zullen eventuele bijkomende vragen gesteld op deze vergadering naderhand schriftelijk worden beantwoord, in de mate van het mogelijke en gelet op hetgeen ik zo pas uiteen heb gezet.
Ik dank u voor uw begrip.
wo 22/11/2023 - 08:20Recent konden we in de krant de vrees lezen van een Antwerpse douanier en vakbondsman dat de drugsbendes die in de Antwerpse haven geweld gebruiken niet zullen aarzelen om dit ook in Gent te doen. Anonieme getuigenissen van Gentse douaniers spreken over een onveiligheidsgevoel. Men zou al verschillende malen gevraagd hebben om een betere uitrusting met onder andere een kogelwerende vest en een dienstwapen. Verder spreekt men ook over “een vraag van bovenaf om niet te hard naar drugs te zoeken omdat dit te gevaarlijk zou zijn”.
Op de aandeelhouderscommissie van North Sea Port begin deze maand werd een presentatie gegeven over de veiligheid van de haven. Wat me hier toch vooral opviel was dat men aan Nederlandse kant veel verder staat dan aan Gentse kant. Van de 6 projecten rond veiligheid aan Gentse kant zijn er nog maar 2 gerealiseerd.
Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:
Zoals u weet is North Sea Port een uitgestrekt gebied dat op het grondgebied ligt van zowel Belgische en Nederlandse gemeenten.
Het is de federale politie die prioritair bevoegd is voor het havengebied, meer bepaald de Scheepvaartpolitie geflankeerd door de Federale Gerechtelijke Politie. De lokale politiezones Gent, Puyenbroeck of Evergem leveren bijstand als hier vraag naar is.
Er is een goede samenwerking tussen de verschillende instanties, dat is zeer belangrijk, in de gezamenlijke strijd tegen onder andere de internationale drugshandel.
Sinds eind 2022 is de expertengroep reeds verschillende keren bijeen gekomen, een laatste keer begin september op uitnodiging van de Gouverneur in het Provinciehuis te Gent.
Tijdens dit overleg werd er een toelichting gegeven over het Port Security Plan dat operationeel is in de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Conclusie was dat dit plan veel mogelijkheden en potentieel heeft, maar ook een aantal beperkingen. Dit wordt nu verder bekeken.
Vanuit de expertengroep is er een consensus dat er nood is aan extra beveiliging door camera’s, sensoren en drones voor North Sea Port, maar hoe dat netwerk er exact moet uitzien en wie welke taak moet opnemen is nog niet bepaald.
Ik ben er van overtuigd dat we moeten toewerken naar een consortium, die als taak heeft een goed uitgewerkt project op te zetten en te komen tot een goede samenwerking tussen de verschillende actoren.
Dit omvat zowel het havenbedrijf en de havenkapitein, de verschillende havenbedrijven, de Nederlandse buren, de lokale besturen, de lokale en federale politie en douane.
Het feit dat North Sea Port zich uitstrekt over twee landen, namelijk Nederland en België, maakt het uitwisselen van data nog net iets complexer gezien er verschillende nationale wetgevingen gerespecteerd moeten worden.
Het project zal ook moeten rekening gehouden met de capaciteit bij zowel douane als federale politie. We pleiten voor een weloverwogen inzet van mensen en middelen. Binnen het project zal het van belang zijn om protocollen uit te schrijven om efficiënt en effectief samen te werken en zo de veiligheid van onze internationale haven te verhogen.
In afwachting van de oprichting van een consortium bekijkt de expertengroep nu al wat er nodig is op vlak van middelen. Er werd reeds een eerste aanzet gegeven voor mogelijke oplossingen voor North Sea Port Gent.
De expertengroep onderzoekt de piste van cofinanciering vanuit North Sea Port, lokale overheden en Europese middelen. Vanuit het havenbedrijf wordt momenteel een studie uitgevoerd om het glasvezelkabelnetwerk in North Sea Port Flanders in kaart te brengen.
Op 6 november vond een speciale aandeelhoudersvergadering van NSP rond ondermijnende criminaliteit plaats waarop het Nederlands project Mainport werd toegelicht. Er wordt geïnvesteerd op 4 vlakken, zijnde infodeling, het opzetten van fysieke barrières, zoals camera’s en hekkens, inzetten op de weerbaarheid van havenpersoneel en het repressieve luik, meer bepaald de samenwerking tussen de politie, de douane en bestuurlijke overheden die een haven intelligence team vormen.
Dit Nederlands project heeft veel gelijkenissen met ons Belgisch voorstel. Vanuit de federale politie werd het Belgische luik ter verhoging van de veiligheid van NSP Gent opgebouwd rond 6 deelprojecten, die ik nu zal overlopen.
De federale politie deelt mij mee dat HAVIK, het meldpunt havenveiligheid, en de Digitale Havenwijzer, een Sharepoint pagina waar alle relevante informatie tussen de partners wordt gedeeld, gerealiseerd werden.
De screening van het personeel, de veiligheid van de haven, de controle op verdachte bedrijven en de controle op de schepen zijn projecten die deels gerealiseerd of in voorbereiding van realisatie zijn.
De nieuwe wet, u weet dit ook als federaal parlementslid, op Maritieme beveiliging is sedert 1 januari van dit jaar van kracht. De wet kreeg een grondige update op vlak van de beveiliging van de havens en havenfaciliteiten en biedt nu meer mogelijkheden aan bedrijven met betrekking tot de toegangscontrole en beveiliging van hun terreinen en kaaien.
Sinds de recente wetswijzigingen zijn ook betere en duidelijkere screenings van havenpersoneel mogelijk, zowel voor toekomstig personeel als voor het huidig bestaande havenpersoneel.
Hoewel veel van de bevoegdheden omtrent de veiligheid van de haven North Sea Port bovenlokaal en zelfs internationaal zijn, zie ik het absoluut als mijn taak om te blijven duwen op de bovenlokale overheden en actoren om onze haven hoog op de prioriteitenagenda te houden, vanuit de terechte vrees dat we het slachtoffer dreigen te worden van het waterbedeffect door de vele inspanningen die in Antwerpen worden gedaan op vlak van veiligheid.
Ik word hierbij geflankeerd door de gouverneur van Oost-Vlaanderen.
Vorige maand had ik gesprekken met het kabinet van de minister van Justitie en de Nationaal Drugcommissaris mevrouw Van Wymersch. Hier hebben we opnieuw onze noden kenbaar gemaakt en geduwd op het belang om te blijven investeren in onze haven, ook in de capaciteit van mensen en van middelen.
Uw vraag betreffende een betere uitrusting voor de douane-medewerkers valt onder de bevoegdheid van minister Van Peteghem en vraagt een nationale aanpak.
Collega’s tot slot nog antwoorden op een aantal specifieke vragen.
Het meldpunt HAVIK kon dankzij de financiële steun van de gouverneur opgestart worden en is al een jaar actief. Momenteel zijn er 22 concrete meldingen binnengekomen bij het AIK Oost-Vlaanderen via het meldpunt Havik. In opdracht van de Minister van Justitie en Noordzee is momenteel een nationaal meldpunt PORTWATCH in ontwikkeling. Het is de bedoeling om alle lokale meldpunten in de haven samen te brengen in één nationaal meldpunt.
Wat de bewering betreft dat van bovenaf de vraag zou zijn om niet te hard te zoeken naar drugs in onze haven, daar geeft de Federale Gerechtelijke Politie aan dat deze informatie niet gekend is, en ook zeker niet gevolgd zal worden.
Om te besluiten, we blijven als lokale overheid hier verder op wegen en dit onder de aandacht brengen zodat de nodige investeringen door alle instanties ook worden gerealiseerd om onze haven te wapenen tegen de internationale drugshandel.
wo 22/11/2023 - 08:17In het jaarverslag 2022 van Jong Gent In Actie (JGIA, onder de vleugels van vzw Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen/BMLIK), waarmee de Stad Gent een samenwerkingovereenkomst inzake jeugdwelzijnswerk heeft, staat onder meer volgende passage te lezen:
In de Wolterslaan wilden de jongeren lange tijd werken aan de vele politierazzia’s op het plein en de ethnic profiling van de politie. Het was (en is) een heet hangijzer en elk politiebezoek op het plein doet deze problematiek groeien. De eerste verkennende stappen leerden ons echter dat de kloof tussen beiden veel te diep is om daar op dit ogenblik rond te werken.
Een nieuwe kans om politiserend te werken deed zich voor met de bouw en inrichting van een jeugdhuis. Jongeren voelen zich geprikkeld om hun zeg te doen en zien dat hun stem invloed kan hebben. We blijven kansen zoeken en grijpen om de gasten op een constructieve manier in contract te brengen met politie, maar leggen de nadruk op dit moment eerst op hen een stem geven in het jeugdhuis.
De gebruikte termen (razzia, ethnic profiling, diepe kloof, …) geven aan dat de verhouding tot de politie gekenmerkt wordt door spanningen, toch zeker vanuit het perspectief van de jongeren. Nochtans heeft de Gentse politie de voorbije jaren zoals welbekend verschillende initiatieven ontplooid die er specifiek gericht zijn om een goede verstandhouding tot de Gentse jeugd te bewerkstelligen en eventueel wantrouwen weg te nemen (zie o.a. https://www.politie.be/5415/over-ons/jongeren-en-politie, https://www.politie.be/5415/over-ons/projecten/jongerenwerking, https://www.politie.be/5415/vragen/jongeren/de-jeugdinspecteur-het-aanspreekpunt-voor-de-gentse-jongeren).
Vandaar mijn vragen:
Het klopt dat de Politiezone Gent heel wat inspanningen levert om een goede relatie te hebben met jongeren in onze stad. Dat is niet altijd een even gemakkelijke opdracht maar het is belangrijk dat politie en jongeren elkaar kennen en minstens een vorm van wederzijds respect nastreven. Dit is mooi geïllustreerd geweest in de online reeks ‘Framed’.
Jongeren zijn een doelgroep waar politie Gent bijzondere aandacht aan besteedt en waar diverse diensten van het korps in betrokken zijn, denk maar aan de jeugdcoördinator, het Bureau Aanspreekpunt Scholen en de verschillende jeugdinspecteurs, één per hoofdcommissariaat. Door maximaal aanwezig te zijn in het straatbeeld hebben de jeugdinspecteurs een antennefunctie voor interne en externe diensten die met jeugdwerking en jeugdwelzijn bezig zijn.
Bijgevolg wordt er altijd nagegaan hoe de relatie tussen politie en jongeren verder kan verbeterd worden, ook voor de specifieke locatie van het Wolterspark en omgeving. Politie en Jeugddienst zijn hierover in afstemming met elkaar.
Dat de Wolterspark een locatie is die gericht werd opgevolgd, had te maken met het feit dat er zich daar een specifieke problematiek stelde. Er waren de afgelopen maanden gegronde vermoedens van druggebruik en drugverkoop op deze locatie. De politie stelde dan ook alles in het werk om de veiligheid en leefbaarheid daar te garanderen.
Deze sterke opvolging manifesteerde zich dan ook in meer controles. Zowel de ondersteunende diensten als de Wijkdienst gingen geregeld over tot patrouilles in de buurt, en er waren ook gerichte acties. Wie daar dan aanwezig was had dan ook meer kans om gecontroleerd te worden.
Dit alles leverde ook resultaten op. Voor de zomer heeft de politie een bende opgerold die drugs dealde in het Wolterspark.
De politie blijft deze buurt nu verder gericht opvolgen om de leefbaarheid en veiligheid, voor zowel de bewoners als de bezoekers, te blijven garanderen.
wo 22/11/2023 - 08:22Op donderdag 2 november maakte de passage van de storm Ciaran twee dodelijke slachtoffers in onze stad. Het parket onderzoekt deze twee ongevallen maar nu al kan de vraag gesteld worden of de algemene aanpak bij uitzonderlijke weersomstandigheden, i.c. hevig stormweer, vatbaar is voor verbetering. We vernamen reeds dat het stadsbestuur aan de Dienst Interne Audit gevraagd heeft om de processen en flows die van toepassing zijn bij dergelijke situatie van begin tot einde te auditeren met oog op aanbevelingen.
In die context heb ik alvast volgende vragen :
Ik wil vooreerst nogmaals mijn diepste medeleven met de families van de slachtoffers die we moeten betreuren na de passage van storm Ciarán op donderdag 2 november uitdrukken. De menselijke tol is erg zwaar, in het bijzonder gezien twee mensen het leven gelaten hebben en anderen gewond geraakt zijn.
Het is des te tragischer als er een jong kind bij deze slachtoffers hoort én als dat gebeurt tijdens onze eigen speelpleinwerking. Dat raakt ons allemaal diep.
Het is evident dat wij met onze diensten en partners, vanaf dag één uitgebreide steun en begeleiding hebben voorzien voor het gezin van Matvii en van de Duitse dame. Er wordt contact gehouden met beide families.
De dag na dit tragische ongeval zaten onze stadsdiensten samen met de familie van Matvii om hen bij te staan, onder andere door hen te ondersteunen in de meest praktische behoeften en bijvoorbeeld de uitvaartplechtigheid te regelen. We hebben ook psychologische steun ingeroepen en alvast tijdelijke accommodatie voorzien zodat het gezin, dat verblijft in de collectieve opvang Schoonmeersen, in de mate van het mogelijke op adem kon komen en overgekomen familie kon ontvangen. Ik heb samen met een delegatie van het stadsbestuur en de algemeen directeur samengezeten met de familie, om ons medeleven te betuigen en hen te steunen.
Met het overlijden van Matvii wordt een hele gemeenschap geraakt. We leven ook mee met de voltallige Oekraïense gemeenschap in Gent, die al langer onze steun krijgt en zal blijven krijgen. We staan in nauw contact met hen en ondersteunen waar nodig.
Zoals u weet heeft het noodlot ook een 64-jarige Duitse dame, die samen met haar man en dochter onze zo uitnodigende stad bezocht, niet gespaard. Het Duitse gezin werd begeleid door de sociale dienst van het UZ Gent en is ondertussen teruggekeerd naar Duitsland maar blijft in contact met de verschillende betrokken instanties en is ingelicht over de mogelijkheden op vlak van slachtofferzorg.
Ik vergeet ook niet de verschillende terreinwerkers en ambtenaren die op die noodlottige donderdag 2 november paraat stonden, elk vanuit hun eigen discipline en werking. Als stad moeten we geregeld omgaan met onvoorziene, kritieke omstandigheden en daarin doen wat menselijk mogelijk is. Gent heeft hierin ervaring. Met professionele, loyale diensten die zich dagelijks voor ons inzetten. Ook zij worden met dit drama geconfronteerd. Ook die mensen zijn er het hart van in en krijgen onze steun. En laten we zeker ook de monitoren van de speelpleinwerking niet vergeten die de tragedie vanop de eerste rij hebben meegemaakt. Ook daar is de impact enorm.
Vanzelfsprekend begrijp ik jullie vragen over wat er die voormiddag precies is gebeurd. Dat leeft ook bij de bevolking. En wij - het college, de diensten - stellen ons die menselijke en terechte vragen ook. Jullie en de Gentenaars hebben recht op transparantie en antwoorden.
U weet, ik heb de opdracht gegeven om een interne audit te laten uitvoeren om onze processen, van begin tot einde, kritisch en met open geest te analyseren. Die audit loopt nu. Niet om een zondebok aan te duiden, maar om verbeterpunten bloot te leggen en als collectief te leren. Zoals geweten wordt de audit gerapporteerd aan het auditcomité, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen. Het is echter aan het auditcomité en niet aan ons, als commissie AFB of College, om uitspraken te doen over verdere stappen en wijze van bespreking. Daar gaat het Intern Audit Comité verder over. De audit zal mogelijks aanbevelingen opleveren, waarbij we het als college goed zouden vinden om deze samen in deze commissie te bespreken, weliswaar binnen de contouren die een gerechtelijk onderzoek ons op dat moment oplegt.
Daarnaast werden er met betrekking tot de gebeurtenissen op het Henri Storyplein en in het Citadelpark strafrechtelijke onderzoeken opgestart door het Parket van Oost-Vlaanderen. Dit betreft opsporingsonderzoeken onder leiding van de procureur des Konings waar de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van de Stad onderzocht zal worden. Vanuit de Stad zal volledige medewerking gegeven worden aan dat onderzoek, zodat de gerechtelijke autoriteiten in alle comfort hun werk kunnen doen.
Het strafonderzoek is geheim. Dit is wettelijk zo bepaald om wat er is gebeurd met de grootst mogelijke kans op slagen te reconstrueren zodat nabestaanden een allesomvattend antwoord kunnen krijgen op hun vele vragen. Daarom is het ook onze plicht om het gevoerde onderzoek, over alle politieke kleuren heen, de volle slaagkansen te geven en hier en nu geen verklaringen te doen die de rechten van anderen kunnen raken. Wij laten ons hierin bijstaan door een raadsman die erop toeziet dat die dunne grens bewaakt blijft. Hoewel we graag een debat zonder restricties zouden willen houden is dit op dit moment dan ook niet mogelijk.
We vragen daarom respect voor de twee sporen die lopen en begrip voor het feit dat er niet op elke vraag die vandaag gesteld wordt in deze fase een afdoend antwoord zal geformuleerd worden. Net daarom ook zullen eventuele bijkomende vragen gesteld op deze vergadering naderhand schriftelijk worden beantwoord, in de mate van het mogelijke en gelet op hetgeen ik zo pas uiteen heb gezet.
Ik dank u voor uw begrip.
wo 22/11/2023 - 08:20Naar aanleiding van de storm Ciarán die op 2 november door Gent trok, had ik graag antwoord op volgende vragen.
Ik wil vooreerst nogmaals mijn diepste medeleven met de families van de slachtoffers die we moeten betreuren na de passage van storm Ciarán op donderdag 2 november uitdrukken. De menselijke tol is erg zwaar, in het bijzonder gezien twee mensen het leven gelaten hebben en anderen gewond geraakt zijn.
Het is des te tragischer als er een jong kind bij deze slachtoffers hoort én als dat gebeurt tijdens onze eigen speelpleinwerking. Dat raakt ons allemaal diep.
Het is evident dat wij met onze diensten en partners, vanaf dag één uitgebreide steun en begeleiding hebben voorzien voor het gezin van Matvii en van de Duitse dame. Er wordt contact gehouden met beide families.
De dag na dit tragische ongeval zaten onze stadsdiensten samen met de familie van Matvii om hen bij te staan, onder andere door hen te ondersteunen in de meest praktische behoeften en bijvoorbeeld de uitvaartplechtigheid te regelen. We hebben ook psychologische steun ingeroepen en alvast tijdelijke accommodatie voorzien zodat het gezin, dat verblijft in de collectieve opvang Schoonmeersen, in de mate van het mogelijke op adem kon komen en overgekomen familie kon ontvangen. Ik heb samen met een delegatie van het stadsbestuur en de algemeen directeur samengezeten met de familie, om ons medeleven te betuigen en hen te steunen.
Met het overlijden van Matvii wordt een hele gemeenschap geraakt. We leven ook mee met de voltallige Oekraïense gemeenschap in Gent, die al langer onze steun krijgt en zal blijven krijgen. We staan in nauw contact met hen en ondersteunen waar nodig.
Zoals u weet heeft het noodlot ook een 64-jarige Duitse dame, die samen met haar man en dochter onze zo uitnodigende stad bezocht, niet gespaard. Het Duitse gezin werd begeleid door de sociale dienst van het UZ Gent en is ondertussen teruggekeerd naar Duitsland maar blijft in contact met de verschillende betrokken instanties en is ingelicht over de mogelijkheden op vlak van slachtofferzorg.
Ik vergeet ook niet de verschillende terreinwerkers en ambtenaren die op die noodlottige donderdag 2 november paraat stonden, elk vanuit hun eigen discipline en werking. Als stad moeten we geregeld omgaan met onvoorziene, kritieke omstandigheden en daarin doen wat menselijk mogelijk is. Gent heeft hierin ervaring. Met professionele, loyale diensten die zich dagelijks voor ons inzetten. Ook zij worden met dit drama geconfronteerd. Ook die mensen zijn er het hart van in en krijgen onze steun. En laten we zeker ook de monitoren van de speelpleinwerking niet vergeten die de tragedie vanop de eerste rij hebben meegemaakt. Ook daar is de impact enorm.
Vanzelfsprekend begrijp ik jullie vragen over wat er die voormiddag precies is gebeurd. Dat leeft ook bij de bevolking. En wij - het college, de diensten - stellen ons die menselijke en terechte vragen ook. Jullie en de Gentenaars hebben recht op transparantie en antwoorden.
U weet, ik heb de opdracht gegeven om een interne audit te laten uitvoeren om onze processen, van begin tot einde, kritisch en met open geest te analyseren. Die audit loopt nu. Niet om een zondebok aan te duiden, maar om verbeterpunten bloot te leggen en als collectief te leren. Zoals geweten wordt de audit gerapporteerd aan het auditcomité, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen. Het is echter aan het auditcomité en niet aan ons, als commissie AFB of College, om uitspraken te doen over verdere stappen en wijze van bespreking. Daar gaat het Intern Audit Comité verder over. De audit zal mogelijks aanbevelingen opleveren, waarbij we het als college goed zouden vinden om deze samen in deze commissie te bespreken, weliswaar binnen de contouren die een gerechtelijk onderzoek ons op dat moment oplegt.
Daarnaast werden er met betrekking tot de gebeurtenissen op het Henri Storyplein en in het Citadelpark strafrechtelijke onderzoeken opgestart door het Parket van Oost-Vlaanderen. Dit betreft opsporingsonderzoeken onder leiding van de procureur des Konings waar de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van de Stad onderzocht zal worden. Vanuit de Stad zal volledige medewerking gegeven worden aan dat onderzoek, zodat de gerechtelijke autoriteiten in alle comfort hun werk kunnen doen.
Het strafonderzoek is geheim. Dit is wettelijk zo bepaald om wat er is gebeurd met de grootst mogelijke kans op slagen te reconstrueren zodat nabestaanden een allesomvattend antwoord kunnen krijgen op hun vele vragen. Daarom is het ook onze plicht om het gevoerde onderzoek, over alle politieke kleuren heen, de volle slaagkansen te geven en hier en nu geen verklaringen te doen die de rechten van anderen kunnen raken. Wij laten ons hierin bijstaan door een raadsman die erop toeziet dat die dunne grens bewaakt blijft. Hoewel we graag een debat zonder restricties zouden willen houden is dit op dit moment dan ook niet mogelijk.
We vragen daarom respect voor de twee sporen die lopen en begrip voor het feit dat er niet op elke vraag die vandaag gesteld wordt in deze fase een afdoend antwoord zal geformuleerd worden. Net daarom ook zullen eventuele bijkomende vragen gesteld op deze vergadering naderhand schriftelijk worden beantwoord, in de mate van het mogelijke en gelet op hetgeen ik zo pas uiteen heb gezet.
Ik dank u voor uw begrip.
wo 22/11/2023 - 08:20Op 2 november trof de stormdepressie Ciarán onze regio erg zwaar. In West-Europa heeft dit noodweer in totaal 7 mensenlevens geëist. In onze stad, zijn er spijtig genoeg 2 dodelijke slachtoffers gevallen.
Onze fractie - en iedereen hier aanwezig uiteraard - wil in eerste instantie haar medeleven betuigen aan de nabestaanden, familie, vrienden en betrokkenen van de 2 slachtoffers.
We konden al vernemen dat er grondig onderzoek zal gebeuren naar het verloop van de verschillende gebeurtenissen op die dag.
Hierover werden door mijn collega commissieleden al heel wat vragen gesteld.
Onze fractie heeft hierover volgende bijkomende vragen:
Ik wil vooreerst nogmaals mijn diepste medeleven met de families van de slachtoffers die we moeten betreuren na de passage van storm Ciarán op donderdag 2 november uitdrukken. De menselijke tol is erg zwaar, in het bijzonder gezien twee mensen het leven gelaten hebben en anderen gewond geraakt zijn.
Het is des te tragischer als er een jong kind bij deze slachtoffers hoort én als dat gebeurt tijdens onze eigen speelpleinwerking. Dat raakt ons allemaal diep.
Het is evident dat wij met onze diensten en partners, vanaf dag één uitgebreide steun en begeleiding hebben voorzien voor het gezin van Matvii en van de Duitse dame. Er wordt contact gehouden met beide families.
De dag na dit tragische ongeval zaten onze stadsdiensten samen met de familie van Matvii om hen bij te staan, onder andere door hen te ondersteunen in de meest praktische behoeften en bijvoorbeeld de uitvaartplechtigheid te regelen. We hebben ook psychologische steun ingeroepen en alvast tijdelijke accommodatie voorzien zodat het gezin, dat verblijft in de collectieve opvang Schoonmeersen, in de mate van het mogelijke op adem kon komen en overgekomen familie kon ontvangen. Ik heb samen met een delegatie van het stadsbestuur en de algemeen directeur samengezeten met de familie, om ons medeleven te betuigen en hen te steunen.
Met het overlijden van Matvii wordt een hele gemeenschap geraakt. We leven ook mee met de voltallige Oekraïense gemeenschap in Gent, die al langer onze steun krijgt en zal blijven krijgen. We staan in nauw contact met hen en ondersteunen waar nodig.
Zoals u weet heeft het noodlot ook een 64-jarige Duitse dame, die samen met haar man en dochter onze zo uitnodigende stad bezocht, niet gespaard. Het Duitse gezin werd begeleid door de sociale dienst van het UZ Gent en is ondertussen teruggekeerd naar Duitsland maar blijft in contact met de verschillende betrokken instanties en is ingelicht over de mogelijkheden op vlak van slachtofferzorg.
Ik vergeet ook niet de verschillende terreinwerkers en ambtenaren die op die noodlottige donderdag 2 november paraat stonden, elk vanuit hun eigen discipline en werking. Als stad moeten we geregeld omgaan met onvoorziene, kritieke omstandigheden en daarin doen wat menselijk mogelijk is. Gent heeft hierin ervaring. Met professionele, loyale diensten die zich dagelijks voor ons inzetten. Ook zij worden met dit drama geconfronteerd. Ook die mensen zijn er het hart van in en krijgen onze steun. En laten we zeker ook de monitoren van de speelpleinwerking niet vergeten die de tragedie vanop de eerste rij hebben meegemaakt. Ook daar is de impact enorm.
Vanzelfsprekend begrijp ik jullie vragen over wat er die voormiddag precies is gebeurd. Dat leeft ook bij de bevolking. En wij - het college, de diensten - stellen ons die menselijke en terechte vragen ook. Jullie en de Gentenaars hebben recht op transparantie en antwoorden.
U weet, ik heb de opdracht gegeven om een interne audit te laten uitvoeren om onze processen, van begin tot einde, kritisch en met open geest te analyseren. Die audit loopt nu. Niet om een zondebok aan te duiden, maar om verbeterpunten bloot te leggen en als collectief te leren. Zoals geweten wordt de audit gerapporteerd aan het auditcomité, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen. Het is echter aan het auditcomité en niet aan ons, als commissie AFB of College, om uitspraken te doen over verdere stappen en wijze van bespreking. Daar gaat het Intern Audit Comité verder over. De audit zal mogelijks aanbevelingen opleveren, waarbij we het als college goed zouden vinden om deze samen in deze commissie te bespreken, weliswaar binnen de contouren die een gerechtelijk onderzoek ons op dat moment oplegt.
Daarnaast werden er met betrekking tot de gebeurtenissen op het Henri Storyplein en in het Citadelpark strafrechtelijke onderzoeken opgestart door het Parket van Oost-Vlaanderen. Dit betreft opsporingsonderzoeken onder leiding van de procureur des Konings waar de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van de Stad onderzocht zal worden. Vanuit de Stad zal volledige medewerking gegeven worden aan dat onderzoek, zodat de gerechtelijke autoriteiten in alle comfort hun werk kunnen doen.
Het strafonderzoek is geheim. Dit is wettelijk zo bepaald om wat er is gebeurd met de grootst mogelijke kans op slagen te reconstrueren zodat nabestaanden een allesomvattend antwoord kunnen krijgen op hun vele vragen. Daarom is het ook onze plicht om het gevoerde onderzoek, over alle politieke kleuren heen, de volle slaagkansen te geven en hier en nu geen verklaringen te doen die de rechten van anderen kunnen raken. Wij laten ons hierin bijstaan door een raadsman die erop toeziet dat die dunne grens bewaakt blijft. Hoewel we graag een debat zonder restricties zouden willen houden is dit op dit moment dan ook niet mogelijk.
We vragen daarom respect voor de twee sporen die lopen en begrip voor het feit dat er niet op elke vraag die vandaag gesteld wordt in deze fase een afdoend antwoord zal geformuleerd worden. Net daarom ook zullen eventuele bijkomende vragen gesteld op deze vergadering naderhand schriftelijk worden beantwoord, in de mate van het mogelijke en gelet op hetgeen ik zo pas uiteen heb gezet.
Ik dank u voor uw begrip.
wo 22/11/2023 - 08:21Bij de doortocht van storm Ciarán op 2 november vielen in onze Stad twee dodelijke slachtoffers te betreuren. Namens mijn fractie wil ik mijn medeleven betuigen met de nabestaanden.
Graag kreeg ik een antwoord op volgende vragen:
Ik wil vooreerst nogmaals mijn diepste medeleven met de families van de slachtoffers die we moeten betreuren na de passage van storm Ciarán op donderdag 2 november uitdrukken. De menselijke tol is erg zwaar, in het bijzonder gezien twee mensen het leven gelaten hebben en anderen gewond geraakt zijn.
Het is des te tragischer als er een jong kind bij deze slachtoffers hoort én als dat gebeurt tijdens onze eigen speelpleinwerking. Dat raakt ons allemaal diep.
Het is evident dat wij met onze diensten en partners, vanaf dag één uitgebreide steun en begeleiding hebben voorzien voor het gezin van Matvii en van de Duitse dame. Er wordt contact gehouden met beide families.
De dag na dit tragische ongeval zaten onze stadsdiensten samen met de familie van Matvii om hen bij te staan, onder andere door hen te ondersteunen in de meest praktische behoeften en bijvoorbeeld de uitvaartplechtigheid te regelen. We hebben ook psychologische steun ingeroepen en alvast tijdelijke accommodatie voorzien zodat het gezin, dat verblijft in de collectieve opvang Schoonmeersen, in de mate van het mogelijke op adem kon komen en overgekomen familie kon ontvangen. Ik heb samen met een delegatie van het stadsbestuur en de algemeen directeur samengezeten met de familie, om ons medeleven te betuigen en hen te steunen.
Met het overlijden van Matvii wordt een hele gemeenschap geraakt. We leven ook mee met de voltallige Oekraïense gemeenschap in Gent, die al langer onze steun krijgt en zal blijven krijgen. We staan in nauw contact met hen en ondersteunen waar nodig.
Zoals u weet heeft het noodlot ook een 64-jarige Duitse dame, die samen met haar man en dochter onze zo uitnodigende stad bezocht, niet gespaard. Het Duitse gezin werd begeleid door de sociale dienst van het UZ Gent en is ondertussen teruggekeerd naar Duitsland maar blijft in contact met de verschillende betrokken instanties en is ingelicht over de mogelijkheden op vlak van slachtofferzorg.
Ik vergeet ook niet de verschillende terreinwerkers en ambtenaren die op die noodlottige donderdag 2 november paraat stonden, elk vanuit hun eigen discipline en werking. Als stad moeten we geregeld omgaan met onvoorziene, kritieke omstandigheden en daarin doen wat menselijk mogelijk is. Gent heeft hierin ervaring. Met professionele, loyale diensten die zich dagelijks voor ons inzetten. Ook zij worden met dit drama geconfronteerd. Ook die mensen zijn er het hart van in en krijgen onze steun. En laten we zeker ook de monitoren van de speelpleinwerking niet vergeten die de tragedie vanop de eerste rij hebben meegemaakt. Ook daar is de impact enorm.
Vanzelfsprekend begrijp ik jullie vragen over wat er die voormiddag precies is gebeurd. Dat leeft ook bij de bevolking. En wij - het college, de diensten - stellen ons die menselijke en terechte vragen ook. Jullie en de Gentenaars hebben recht op transparantie en antwoorden.
U weet, ik heb de opdracht gegeven om een interne audit te laten uitvoeren om onze processen, van begin tot einde, kritisch en met open geest te analyseren. Die audit loopt nu. Niet om een zondebok aan te duiden, maar om verbeterpunten bloot te leggen en als collectief te leren. Zoals geweten wordt de audit gerapporteerd aan het auditcomité, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen. Het is echter aan het auditcomité en niet aan ons, als commissie AFB of College, om uitspraken te doen over verdere stappen en wijze van bespreking. Daar gaat het Intern Audit Comité verder over. De audit zal mogelijks aanbevelingen opleveren, waarbij we het als college goed zouden vinden om deze samen in deze commissie te bespreken, weliswaar binnen de contouren die een gerechtelijk onderzoek ons op dat moment oplegt.
Daarnaast werden er met betrekking tot de gebeurtenissen op het Henri Storyplein en in het Citadelpark strafrechtelijke onderzoeken opgestart door het Parket van Oost-Vlaanderen. Dit betreft opsporingsonderzoeken onder leiding van de procureur des Konings waar de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van de Stad onderzocht zal worden. Vanuit de Stad zal volledige medewerking gegeven worden aan dat onderzoek, zodat de gerechtelijke autoriteiten in alle comfort hun werk kunnen doen.
Het strafonderzoek is geheim. Dit is wettelijk zo bepaald om wat er is gebeurd met de grootst mogelijke kans op slagen te reconstrueren zodat nabestaanden een allesomvattend antwoord kunnen krijgen op hun vele vragen. Daarom is het ook onze plicht om het gevoerde onderzoek, over alle politieke kleuren heen, de volle slaagkansen te geven en hier en nu geen verklaringen te doen die de rechten van anderen kunnen raken. Wij laten ons hierin bijstaan door een raadsman die erop toeziet dat die dunne grens bewaakt blijft. Hoewel we graag een debat zonder restricties zouden willen houden is dit op dit moment dan ook niet mogelijk.
We vragen daarom respect voor de twee sporen die lopen en begrip voor het feit dat er niet op elke vraag die vandaag gesteld wordt in deze fase een afdoend antwoord zal geformuleerd worden. Net daarom ook zullen eventuele bijkomende vragen gesteld op deze vergadering naderhand schriftelijk worden beantwoord, in de mate van het mogelijke en gelet op hetgeen ik zo pas uiteen heb gezet.
Ik dank u voor uw begrip.
wo 22/11/2023 - 08:21