Terug
Gepubliceerd op 29/11/2023

2023_MV_00610 - Mondelinge vraag van raadslid Jef Van Pee: Rapport Jeugdlokalenonderzoek – resultaten voor Gent

vragenuurtje
ma 27/11/2023 - 18:00 Gemeenteraadzaal
Datum beslissing: di 28/11/2023 - 18:47
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Tine Heyse, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Rudy Coddens, schepen; Zeneb Bensafia; Veli Yüksel; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Stijn De Roo; Caroline Persyn; Ronny Rysermans; Els Roegiers; Anton Vandaele

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2023_MV_00610 - Mondelinge vraag van raadslid Jef Van Pee: Rapport Jeugdlokalenonderzoek – resultaten voor Gent 2023_MV_00610 - Mondelinge vraag van raadslid Jef Van Pee: Rapport Jeugdlokalenonderzoek – resultaten voor Gent

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Vorige week werden de resultaten van het jeugdlokalenonderzoek bekend gemaakt. De grootschalige bevraging werd uitgevoerd door de Vlaamse jeugdbewegingen (FOS Open Scouting, Chirojeugd Vlaanderen, KLJ, Scouts en Gidsen Vlaanderen en KSA) en werpt een grondige blik op de staat van de jeugdwerkinfrastructuur in Vlaanderen en Brussel in 2022.

Uit het onderzoek blijkt dat de lokalen van veel jeugdbewegingen in slechte staat verkeren. Ze zijn vaak erg verouderd, te klein en slecht geïsoleerd. Soms leidt dit tot mogelijk gevaarlijke situaties en moet er meer uitgeven aan energie dan nodig zou zijn bij een beter geïsoleerd jeugdlokaal. Leden haken door de vermelde problemen soms zelfs af.

Indiener(s)

Jef Van Pee

Gericht aan

Hafsa El-Bazioui

Tijdstip van indienen

do 23/11/2023 - 11:56

Toelichting

Ik had van de schepen graag een antwoord gekregen op volgende vragen.

  1. Wat zijn de grootste noden vandaag in Gent wat betreft jeugdwerkinfrastructuur?
  2. Wat staat er deze legislatuur nog op de planning rond jeugdlokalen?

Bespreking

Antwoord

We zijn ons goed bewust van de uitdagingen in de jeugdlokalen en werken daar al langer op.  De voorbije jaren werd in onze stad een grote inhaalbeweging gemaakt om de kwaliteit van de lokalen te verbeteren. 

We investeerden sterk in de lokalen die eigendom zijn van de Stad of SoGent. Voor de niet-stedelijke jeugdlokalen werd het reglement investeringssubsidies voor jeugdwerkinitiatieven in het leven geroepen. Goed voor 136 investeringsdossiers en een totaalbedrag van 5,7 miljoen euro (sinds 2007). 

In 2021 hebben we de maximumbedragen voor de jeugdverenigingen nog verdubbeld tot 230.000 euro omdat we zien dat verenigingen meer en meer naar een totaalaanpak evolueerden. Brandveiligheid, energie-efficiëntie en dus de algemene kwaliteit van de lokalen worden steeds meer gecombineerd. En dat is goed. 

Als gevolg van deze investeringen werd de brandveiligheid van de Gentse jeugdlokalen enorm verbeterd, al blijft dit een thema dat voortdurende aandacht en aangehouden investeringen vraagt gezien het groot aantal jeugdwerkaanbieders in onze stad. 

Naast de investeringssubsidies kunnen jeugdverenigingen ook beroep doen op de ‘karweidienst’ van Groep Intro, die gratis onderhoudswerken kunnen uitvoeren. Ook kunnen jeugdverenigingen jaarlijks tot 1.740 euro subsidie aanvragen voor kleine herstellingen aan hun lokalen en bood de Jeugddienst de afgelopen jaren gratis scans op aanwezigheid van asbest. 

Er komen echter nog zware investeringen op de jeugdlokalen af. Niet in het minst de nood om klimaatneutraal te werken. Initiatieven zoals de Gentse energiecoöperatie KnetterGent zullen hierbij ook meer dan nodig zijn om de doelen te halen. Deze coöperatie van en voor het Gentse jeugdwerk haalt geld op om daarmee zonnepanelen te plaatsen bij Gentse jeugdlokalen. 

In de pers lazen we ook over FOS De Kariboes. Ik kan u verzekeren dat we met deze groep, net zoals met anderen, heel actief werken aan een oplossing. 

wo 29/11/2023 - 11:48