Terug
Gepubliceerd op 29/11/2023

2023_MV_00606 - Mondelinge vraag van raadslid Anton Vandaele: Werken project Groenpool Wonderwoud

vragenuurtje
ma 27/11/2023 - 18:00 Gemeenteraadzaal
Datum beslissing: di 28/11/2023 - 18:38
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Tine Heyse, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Rudy Coddens, schepen; Zeneb Bensafia; Veli Yüksel; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Stijn De Roo; Caroline Persyn; Ronny Rysermans; Els Roegiers; Anton Vandaele

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2023_MV_00606 - Mondelinge vraag van raadslid Anton Vandaele: Werken project Groenpool Wonderwoud 2023_MV_00606 - Mondelinge vraag van raadslid Anton Vandaele: Werken project Groenpool Wonderwoud

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Het project Groenpool Wonderwoud is iets waar vele Gentenaren naar uitkijken. Gent heeft al grote onderscheidingen gekregen voor de hoeveelheid bomen die we hebben geplant maar we moeten blijven streven naar meer, divers en kwalitatief groen in onze stad. Ik citeer even van de webpagina rond dit project:

"De toekomstige groenpool wordt ca. 200 hectare groot (zo'n 250 voetbalvelden) en wordt vanaf augustus 2023 in verschillende fases gerealiseerd.

In de groenpool zal veel ruimte zijn voor recreatie. In dit wild groeiende bos komen heel wat spelmogelijkheden, belevingsplekken en een verrassende uitkijktoren vanwaaruit je de 3 torens van Gent kan zien! Verder zal je er kunnen wandelen, fietsen, in de zon liggen, van de natuur genieten, …

In de noordoostelijke arm van de groenpool zal de klemtoon op natuur liggen. Hier komt een nat bos. Het wordt een rustiger gebied waarin vogels aan hun trekken komen."

Op dit moment zijn er al heel wat van de werken gestart binnen fase 1 van het hele project,  goed dat de ontwikkeling verder gaat maar er leeft ongerustheid bij buurtbewoners en mensen die uitkijken naar de komst van deze extra natuur. Met name over het verwijderen van een aanzienlijke hoeveelheid bomen en het aanleveren van grote hoeveelheden aarde om dit project mogelijk te maken. Bij natuurontwikkeling en natuurherstel moet er soms helaas ook verstandig en selectief gekapt worden ten behoeven van de toekomstige biodiversiteit en soorten kwaliteit maar ik had hier graag nog enkele vragen over gesteld. 

Indiener(s)

Anton Vandaele

Gericht aan

Astrid De Bruycker

Tijdstip van indienen

do 23/11/2023 - 11:26

Toelichting

  1. Hoeveel bomen zijn en worden nog verwijderd voor de aanleg van de groenpool? Met welke reden worden die verwijderd en op basis van welke criteria geselecteerd?
  2. Waarom moet het terrein opgehoogd worden? Over welke oppervlakte en hoeveelheid aarde gaat het? Waar komt de aangevoerde aarde vandaan?

Bespreking

Antwoord

Het antwoord slaat op het volledige dossier wonderwoud fase 1. Dat zijn de werken die voor ANB (trekker van het dossier) én Stad Gent gebeuren op het grondgebied van de Stad (= gebied rond de visvijver, 6 ha) én Lochristi.

  1. Hoeveel bomen zijn en worden nog verwijderd voor de aanleg van de groenpool?  Met welke reden worden die verwijderd en op basis van welke criteria  geselecteerd? 

Tijdens de voorbereidende werken zijn er, naast het verwijderen van berken- en wilgenopslag, 35 bomen gekapt. 26 van deze stammen worden hergebruikt bij de inrichting. Bij de inrichtingswerken wordt voorzien om 130 bomen aan te planten. Andere zones in het Wonderwoud zullen verder spontaan verbossen. Dit alles is conform de omgevingsvergunning afgeleverd door de provincie Oost-Vlaanderen.

De kapwerken waren noodzakelijk om de vooropgestelde inrichting te kunnen uitvoeren nl. de aanleg van de beeldbepalende dijk en de gedeeltelijke opvulling van de vijver i.f.v. de realisatie van de rietoevers en de aanleg van de natuurlijke en avontuurlijke speelzone.

De meeste kapwerken zijn uitgevoerd tijdens de voorbereidingsfase. In functie van de aanleg van de rietoevers en zitplatformen zal er bijkomend alleen nog wat jonge bomenopslag verwijderd worden.

  1. Waarom moet het terrein opgehoogd worden? Over welke oppervlakte en   hoeveelheid aarde gaat het? Waar komt de aangevoerde aarde vandaan? 

Ook het grondverzet, opgenomen in het uitvoeringsdossier, staat in teken van de realisatie van de dijk en de realisatie van de gedeeltelijke opvulling van de vijver i.f.v. de realisatie van de rietoevers en de aanleg van de natuurlijke en avontuurlijke speelzone. De opvulling van de vijver gebeurt in functie van het verhogen van de natuurwaarde.

De totale aanvoer bedraagt 65.000 m3 grond. Het gaat om verschillende types grond. Enerzijds gaat het om schrale zandgrond voor de afdekking van de dijk en de afwerking van de speelzone – die grond is afkomstig van de aanwezige zandstocks van de voormalige ontginning op de site zelf. Anderzijds is er ook zogenaamde ‘bouwkundige bodem’ nodig om de stabiliteit van de kern van de dijk te kunnen garanderen. Die grond

 

is afkomstig van diverse locaties. Het grondverzet staat onder toezicht van de Grondenbank vzw, die controleert of de aangevoerde grond aan de vooropgestelde normering voldoet. De Grondenbank vzw is een erkende bodembeheerorganisatie en staat onder toezicht van de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM, Agentschap van de Vlaamse Overheid).

wo 29/11/2023 - 09:02