Door een nieuwe maatregel van Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, kunnen kwetsbare jongeren tot en met 24 jaar vanaf 1 oktober gratis naar de dokter. Het gaat over jongeren die financieel kwetsbaar zijn en waar er in het gezin verhoogde tegemoetkoming is. Bijkomende vereiste is dat er een globaal medisch dossier is bij de huisarts. Zo worden jongeren ook goed opgevolgd door hun huisarts. Het gaat hier zowel over consultaties bij de huisarts maar ook bij specialisten. Het wegvallen van het remgeld betekent dat ze bij een geconventioneerde arts niets hoeven te betalen. Een niet-geconventioneerde arts kan wel nog supplementen aanrekenen. Dit is een belangrijke stap vooruit in het wegnemen van drempels naar een goede gezondheidszorg, want we weten dat zorg geregeld uitgesteld wordt om kosten te vermijden. Als zorg nodig is, moet de toegang er zijn. Voor alle jongeren.
- Hoe zorgen we ervoor in Gent dat de Gentse jongeren die financieel kwetsbaar zijn op de hoogte zijn van deze maatregel en hier gebruik van kunnen maken?
De nieuwe maatregel is inderdaad een belangrijke stap vooruit wat de toegankelijkheid van onze gezondheidszorg betreft. Bovendien gaat het in Gent toch over dik 17.200 kinderen en jongeren die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming. Die hebben dus ook recht op gratis gezondheidszorg.
Ongeveer 83% van die groep heeft een globaal medisch dossier bij de huisarts. Zij maken dus automatisch gebruik van dit recht en hoeven niets te doen.
Ongeveer 3.000 kinderen en jongeren hebben nog géén globaal medisch dossier bij hun huisarts. Die moeten daar dus eerst nog voor zorgen. Daarom is het belangrijk dat we die nieuwe maatregel goed bekendmaken; dat we die groep jongeren ook toeleiden naar een vaste huisarts.
Want gezondheidszorg wordt op die manier beter betaalbaar - en vooral ook: die groep jongeren hoeft dan de zorg die ze nodig hebben, niet meer uit te stellen wegens te duur.
Het is zoals minister Vandenbroucke afgelopen weekend nog zei in een groot kranteninterview: “Wat goed is voor de gezondheid, mag niet slecht zijn voor de portemonnee”.
De nieuwe maatregel is sinds 1 oktober 2023 in voege. Er is ondertussen al heel wat communicatie gebeurd, of die is ingepland. De communicatie is vooral gericht naar hulpverleners uit de sectoren gezondheid, welzijn en onderwijs. Bij de verspreiding lag een extra focus op organisaties die met kinderen, jongeren en gezinnen werken. Hun hulpverleners kunnen de maatregel bij die doelgroepen bekend maken. Ze kunnen de betrokkenen ook proactief vragen of ze al een vaste huisarts hebben, of niet.
De bekendmaking verloopt onder meer via de Gentse Gezondheidsraad, de zorgraad van de Eerstelijnszone Gent, de werkgroep toegankelijke gezondheidszorg, de beleidsgroep gezin, het netwerk Huis van het Kind, de jeugdhulporganisaties, het forum jeugdwelzijnswerk en het netwerk rond armoede in onze stad.
Zoals zo vaak doen we het dus sámen. We hébben een sterk middenveld in onze stad, we ‘gebruiken’ dat dus graag om samen te zorgen voor de gezondheid van toch meer dan 17.000 Gentse jongeren.
wo 29/11/2023 - 11:40