Terug
Gepubliceerd op 29/11/2023

2023_MV_00609 - Mondelinge vraag van raadslid Christophe Peeters: bewust kiezen voor wijnen uit de korte keten

vragenuurtje
ma 27/11/2023 - 18:00 Gemeenteraadzaal
Datum beslissing: di 28/11/2023 - 18:52
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Tine Heyse, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Rudy Coddens, schepen; Zeneb Bensafia; Veli Yüksel; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Stijn De Roo; Caroline Persyn; Ronny Rysermans; Els Roegiers; Anton Vandaele

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2023_MV_00609 - Mondelinge vraag van raadslid Christophe Peeters: bewust kiezen voor wijnen uit de korte keten 2023_MV_00609 - Mondelinge vraag van raadslid Christophe Peeters: bewust kiezen voor wijnen uit de korte keten

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Op diverse gelegenheden  wordt  nog steeds wijn uit ver gelegen landen geschonken, zoals  Zuid-Afrika, Chili, Argentinië, … 

Het lijkt mij aangewezen om na te gaan of we in de keuze van wijn het principe van de korte keten kunnen hanteren.  In de onmiddellijke omgeving van Gent en zeker binnen de EU, zijn er uitstekende (biologische) wijndomeinen gevestigd. 

Op die manier kunnen we ook promotie voeren voor lokale, ambachtelijke producten van lokale ondernemers en beperken we de ecologische voetafdruk. 

Ik stelde hierover reeds in het verleden een vraag.  

 

Indiener(s)

Christophe Peeters

Gericht aan

Hafsa El-Bazioui

Tijdstip van indienen

do 23/11/2023 - 11:45

Toelichting

Zal de schepen dit principe  toepassen ?   

Bespreking

Antwoord

We streven met ons aankoopbeleid verschillende duurzaamheidsdoelstellingen na. We zijn als Stad namelijk ook consument en kunnen met bewuste keuzes het duurzame aanbod aanwakkeren door de duurzame vraag te vergroten. 

We kopen op dit moment bio-wijnen uit Europa en bio-Fair Trade wijnen van buiten Europa. 

Bio om de ecologische impact te beperken. De ecologische voetafdruk van producten wordt echter soms verward met het principe van voedselkilometers. In de ecologische voetafdruk wordt transport uiteraard meegerekend, maar in het geval van wijn is transport maar een klein deel daarvan. 

Italiaanse wijnen scoren niet noodzakelijk beter op vlak van de ecologische voetafdruk dan Chileense. Dat komt door de manier van produceren (in Chili is minder extra energie of bodemverrijking nodig om wijn te produceren dan in Europa) en door de manier van transporteren (transport in bulk en per boot is efficiënter dan in fles en per vrachtwagen). 

We hebben op dit moment ook een aanbod van Europese bio-wijnen in het aanbod, om de keuze te vergroten en deze sector te steunen. Dat u ze niet vaak ziet op activiteiten van de stad ligt bij keuzes die de organiserende diensten maken. De aankoopdienst beslist niet welke wijn wordt geserveerd.

U vraagt ook specifiek naar wijnen uit de onmiddellijke omgeving van onze stad. Daar zouden we dan een ander doel mee dienen dan het faire of ecologische: het ondersteunen van lokale ondernemers. 

Nobel op zich, maar niet zo makkelijk in het kader van de wet op overheidsaankopen. Die Europese wetgeving laat bijvoorbeeld niet toe om de kilometer-afstand tussen producent en consument in de afweging mee te nemen. We leven namelijk in een eengemaakte Europese markt. 

Zodra er uit onze regio ook biologische wijnen op de markt zouden zijn, kan dat wat mij betreft in de toekomst zeker om ze te laten opnemen in de catalogus. 

Ter aanvulling: nadat schepen El-Bazioui u mondeling antwoordde ontvingen we nog de informatie dat in het restaurant van de hotelschool de wijnen van wijndomein Waes in het opleidingstraject gebruikt worden.

wo 29/11/2023 - 11:46