Terug
Gepubliceerd op 27/09/2023

2023_GR_00762 - Subsidieovereenkomst voor de organisatie van een groepsgericht psycho-educatief aanbod voor werkingsjaren 2023-2025 - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 25/09/2023 - 19:00 Gemeenteraadzaal
Datum beslissing: ma 25/09/2023 - 19:17
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Rudy Coddens

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Evita Willaert, schepen; Rudy Coddens, schepen; Johan Deckmyn; Karin Temmerman; Gabi De Boever; Zeneb Bensafia, ondervoorzitter; Anne Schiettekatte; Stephanie D'Hose; Veli Yüksel; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Mehmet Sadik Karanfil; Gert Robert; Carl De Decker; Karlijn Deene; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Karla Persyn; Anneleen Van Bossuyt; Tom De Meester; Bert Misplon; Fourat Ben Chikha; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Patricia De Beule; Yüksel Kalaz; Stijn De Roo; Sonja Welvaert; Christiaan Van Bignoot; Caroline Persyn; Ronny Rysermans; Nicolas Vanden Eynden; Alana Herman; Els Roegiers; Helga Stevens; Jeroen Van Lysebettens; Martine Verhoeve; Anton Vandaele; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Afwezig

Sara Matthieu; Mattias De Vuyst; Adeline Blancquaert; Emilie Peeters

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00762 - Subsidieovereenkomst voor de organisatie van een groepsgericht psycho-educatief aanbod voor werkingsjaren 2023-2025 - Goedkeuring

Aanwezig

Christophe Peeters, Mathias De Clercq, Filip Watteeuw, Sofie Bracke, Tine Heyse, Astrid De Bruycker, Sami Souguir, Bram Van Braeckevelt, Isabelle Heyndrickx, Hafsa El-Bazioui, Evita Willaert, Rudy Coddens, Johan Deckmyn, Karin Temmerman, Gabi De Boever, Zeneb Bensafia, Anne Schiettekatte, Stephanie D'Hose, Veli Yüksel, Sven Taeldeman, Jef Van Pee, Mehmet Sadik Karanfil, Gert Robert, Carl De Decker, Karlijn Deene, Mieke Bouve, Cengiz Cetinkaya, Karla Persyn, Anneleen Van Bossuyt, Tom De Meester, Bert Misplon, Fourat Ben Chikha, Anita De Winter, Joris Vandenbroucke, Manuel Mugica Gonzalez, Patricia De Beule, Yüksel Kalaz, Stijn De Roo, Sonja Welvaert, Christiaan Van Bignoot, Caroline Persyn, Ronny Rysermans, Nicolas Vanden Eynden, Alana Herman, Els Roegiers, Helga Stevens, Jeroen Van Lysebettens, Martine Verhoeve, Anton Vandaele, Mieke Hullebroeck, Liesbet Vertriest
Stemmen voor 49
Johan Deckmyn, Gabi De Boever, Sami Souguir, Helga Stevens, Tine Heyse, Filip Watteeuw, Karin Temmerman, Mathias De Clercq, Sofie Bracke, Bram Van Braeckevelt, Rudy Coddens, Sven Taeldeman, Mehmet Sadik Karanfil, Stephanie D'Hose, Zeneb Bensafia, Karlijn Deene, Jef Van Pee, Gert Robert, Veli Yüksel, Anne Schiettekatte, Astrid De Bruycker, Mieke Bouve, Cengiz Cetinkaya, Carl De Decker, Nicolas Vanden Eynden, Karla Persyn, Els Roegiers, Evita Willaert, Ronny Rysermans, Anton Vandaele, Patricia De Beule, Tom De Meester, Stijn De Roo, Anita De Winter, Yüksel Kalaz, Bert Misplon, Caroline Persyn, Christiaan Van Bignoot, Anneleen Van Bossuyt, Joris Vandenbroucke, Sonja Welvaert, Manuel Mugica Gonzalez, Alana Herman, Hafsa El-Bazioui, Fourat Ben Chikha, Martine Verhoeve, Isabelle Heyndrickx, Jeroen Van Lysebettens, Christophe Peeters
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00762 - Subsidieovereenkomst voor de organisatie van een groepsgericht psycho-educatief aanbod voor werkingsjaren 2023-2025 - Goedkeuring 2023_GR_00762 - Subsidieovereenkomst voor de organisatie van een groepsgericht psycho-educatief aanbod voor werkingsjaren 2023-2025 - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

  • Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 1.

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

  • Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2.

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

Voorliggende subsidieovereenkomst voor de organisatie van een groepsgericht psycho-educatief aanbod met Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge (PCGS) - afdeling Beschut Wonen IPSO, kadert in één van de beleidsprioriteiten binnen de beleidsnota gezondheid 2020-2025, nl. het versterken van de mentale veerkracht van de Gentenaars, met extra focus op kwetsbare doelgroepen. Tegelijk zetten we via dit project ook in op het versterken van gezondheidsvaardigheden en het verhogen van toegankelijkheid van geestelijke gezondheidszorg. Deze voorliggende subsidieovereenkomst bouwt verder op de subsidieovereenkomst voor de organisatie van een groepsgericht psycho-educatief aanbod voor werkingsjaren 2021-2023.

Reeds voor de COVID-19-pandemie gaf een derde van de Vlaamse bevolking aan last te hebben van psychische problemen. Door de coronapandemie zijn de noden alleen maar groter geworden. De geestelijke gezondheid krijgt stilaan meer aandacht en middelen, maar naast nood aan meer en betere geestelijke gezondheidszorg, moet ook de positieve en toekomstgerichte preventie, de geestelijke gezondheidspromotie en de ondersteuning bij herstel goed doordacht worden uitgebreid, met name ook voor de meer kwetsbare burgers. Recent onderzoek (Zorgnet Icuro) toont aan dat mensen met milde psychische klachten nog te vaak op de 2e of 3e lijn terecht komen en dus te hooggespecialiseerd behandeld worden, dat preventie en vroegtijdige interventie op de eerste lijn moeten worden versterkt en dat we daarbij de focus van één-op-één consultaties moeten verleggen naar het creëren van een laagdrempelig groepsaanbod. 

Een goede geestelijke gezondheid vormt de basis voor gezondheid en welbevinden in het leven, maar levert ook grote maatschappelijke voordelen op zoals minder ziekte en uitval of een groter probleemoplossend vermogen. De Stad Gent wil voorzien in een laagdrempelig en regelmatig aanbod van psycho-educatieve groepssessies rond veel voorkomende milde psychische klachten, om escalatie tot psychische ziektebeelden te vermijden. Ook de ondersteuning van het herstelproces van mensen behoort hiertoe. Immers, psycho-educatie voorkomt ook herval. 

Een evidence based preventief groepsaanbod groeit met mondjesmaat, maar is nog beperkt. In het bijzonder geldt dit voor kwetsbare mensen omwille van diverse drempels. De Stad Gent wil, samen met haar gezondheids- en welzijnspartners het bestaande aanbod aanvullen, met daarbij oog voor maximale toegankelijkheid voor elke Gentenaar. 

Waarom wordt deze beslissing genomen?

Met deze subsidieovereenkomst wil de Dienst Regie Gezondheid en Zorg een traject verderzetten waarbij een groepsgericht aanbod rond veerkracht en herstel vanuit Herstelacademie Gent wordt aangeboden in Gent. Een aanbod dat maximaal vraaggestuurd wordt ingepland en in coproductie met de gezondheids- en welzijnspartners en de Stad wordt aangepast en vernieuwd. Herstelacademie blijkt hiervoor de meest geschikte partner, aangezien het hier een samenwerking betreft van diverse actoren binnen de geestelijke gezondheid en zij reeds heel wat ervaring hebben in het aanbieden van een laagdrempelig niet-commercieel psycho-educatief aanbod. In het kader van laagdrempelig werken, kenmerkt Herstelacademie zich ook door het feit dat professionele kennis en ervaringskennis een gelijkwaardige plaats innemen, en dat leren gebeurt door kennisoverdracht én door ervaringsleren in groep met destigmatisering als rode draad.

De voorbije jaren werden dankzij de incentive van Stad Gent grote stappen gezet in zowel meer laagdrempelig werken binnen de eigen werking als in samenwerking met verschillende gezondheids- en welzijnspartners binnen Gent. Herstelacademie Gent slaagt er in het thema Veerkracht en herstel bespreekbaar te maken ook in groepen waar dit geen evidentie is. Dit wordt onder meer mogelijk gemaakt door het feit dat elke cursus gegeven wordt door een professional én een ervaringsdeskundige, en door warme toeleiding en het meer op maat werken dankzij de samenwerkingen met diverse partnerorganisaties. 

Doel van dit traject is om: · een groepsaanbod rond veerkracht en herstel verder mogelijk te maken, · vanuit de noden van de Gentenaar · waarbij ruimte is voor kennisoverdracht en ervaringsleren in groep · en dit via coproductie en participatie met verschillende partnerorganisaties, via dewelke drempels voor kwetsbare doelgroepen stapsgewijs worden weggewerkt.

Hiertoe werd de subsidieovereenkomst voor de organisatie van een groepsgericht psycho-educatief aanbod met Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge vzw – Beschut Wonen IPSO,  Gent opgemaakt voor de periode van 1/10/2023 tot en met 31/12/2025, waarbij een subsidie wordt toegekend van 36.350 euro per jaar.

Overzicht van de uitgaven

De bedragen in deze tabel zijn incl. btw

Dienst* Regie Gezondheid en Zorg 
Budgetplaats 352140000 
Categorie* E subs 
Subsidiecode NIET_RELEVANT 
2023 32.715,00 
2024 37.001,03 
2025 12.201,50 
2026943,80 
Totaal 82.861,33 

Voorgestelde uitgaven

€ 82.861,33

Verwachte ontvangsten

€ 0,00

Activiteit

AC35214 Verhogen van het mentaal welbevinden

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Keurt goed de subsidieovereenkomst voor de organisatie van een groepsgericht psycho-educatief aanbod met Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge vzw – Beschut Wonen IPSO, Gent, voor werkingsjaren 2023 - 2025, zoals gevoegd in bijlage.