Voorliggende subsidieovereenkomst voor de organisatie van een groepsgericht psycho-educatief aanbod met Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge (PCGS) - afdeling Beschut Wonen IPSO, kadert in één van de beleidsprioriteiten binnen de beleidsnota gezondheid 2020-2025, nl. het versterken van de mentale veerkracht van de Gentenaars, met extra focus op kwetsbare doelgroepen. Tegelijk zetten we via dit project ook in op het versterken van gezondheidsvaardigheden en het verhogen van toegankelijkheid van geestelijke gezondheidszorg. Deze voorliggende subsidieovereenkomst bouwt verder op de subsidieovereenkomst voor de organisatie van een groepsgericht psycho-educatief aanbod voor werkingsjaren 2021-2023.
Reeds voor de COVID-19-pandemie gaf een derde van de Vlaamse bevolking aan last te hebben van psychische problemen. Door de coronapandemie zijn de noden alleen maar groter geworden. De geestelijke gezondheid krijgt stilaan meer aandacht en middelen, maar naast nood aan meer en betere geestelijke gezondheidszorg, moet ook de positieve en toekomstgerichte preventie, de geestelijke gezondheidspromotie en de ondersteuning bij herstel goed doordacht worden uitgebreid, met name ook voor de meer kwetsbare burgers. Recent onderzoek (Zorgnet Icuro) toont aan dat mensen met milde psychische klachten nog te vaak op de 2e of 3e lijn terecht komen en dus te hooggespecialiseerd behandeld worden, dat preventie en vroegtijdige interventie op de eerste lijn moeten worden versterkt en dat we daarbij de focus van één-op-één consultaties moeten verleggen naar het creëren van een laagdrempelig groepsaanbod.
Een goede geestelijke gezondheid vormt de basis voor gezondheid en welbevinden in het leven, maar levert ook grote maatschappelijke voordelen op zoals minder ziekte en uitval of een groter probleemoplossend vermogen. De Stad Gent wil voorzien in een laagdrempelig en regelmatig aanbod van psycho-educatieve groepssessies rond veel voorkomende milde psychische klachten, om escalatie tot psychische ziektebeelden te vermijden. Ook de ondersteuning van het herstelproces van mensen behoort hiertoe. Immers, psycho-educatie voorkomt ook herval.
Een evidence based preventief groepsaanbod groeit met mondjesmaat, maar is nog beperkt. In het bijzonder geldt dit voor kwetsbare mensen omwille van diverse drempels. De Stad Gent wil, samen met haar gezondheids- en welzijnspartners het bestaande aanbod aanvullen, met daarbij oog voor maximale toegankelijkheid voor elke Gentenaar.
Met deze subsidieovereenkomst wil de Dienst Regie Gezondheid en Zorg een traject verderzetten waarbij een groepsgericht aanbod rond veerkracht en herstel vanuit Herstelacademie Gent wordt aangeboden in Gent. Een aanbod dat maximaal vraaggestuurd wordt ingepland en in coproductie met de gezondheids- en welzijnspartners en de Stad wordt aangepast en vernieuwd. Herstelacademie blijkt hiervoor de meest geschikte partner, aangezien het hier een samenwerking betreft van diverse actoren binnen de geestelijke gezondheid en zij reeds heel wat ervaring hebben in het aanbieden van een laagdrempelig niet-commercieel psycho-educatief aanbod. In het kader van laagdrempelig werken, kenmerkt Herstelacademie zich ook door het feit dat professionele kennis en ervaringskennis een gelijkwaardige plaats innemen, en dat leren gebeurt door kennisoverdracht én door ervaringsleren in groep met destigmatisering als rode draad.
De voorbije jaren werden dankzij de incentive van Stad Gent grote stappen gezet in zowel meer laagdrempelig werken binnen de eigen werking als in samenwerking met verschillende gezondheids- en welzijnspartners binnen Gent. Herstelacademie Gent slaagt er in het thema Veerkracht en herstel bespreekbaar te maken ook in groepen waar dit geen evidentie is. Dit wordt onder meer mogelijk gemaakt door het feit dat elke cursus gegeven wordt door een professional én een ervaringsdeskundige, en door warme toeleiding en het meer op maat werken dankzij de samenwerkingen met diverse partnerorganisaties.
Doel van dit traject is om: · een groepsaanbod rond veerkracht en herstel verder mogelijk te maken, · vanuit de noden van de Gentenaar · waarbij ruimte is voor kennisoverdracht en ervaringsleren in groep · en dit via coproductie en participatie met verschillende partnerorganisaties, via dewelke drempels voor kwetsbare doelgroepen stapsgewijs worden weggewerkt.
Hiertoe werd de subsidieovereenkomst voor de organisatie van een groepsgericht psycho-educatief aanbod met Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge vzw – Beschut Wonen IPSO, Gent opgemaakt voor de periode van 1/10/2023 tot en met 31/12/2025, waarbij een subsidie wordt toegekend van 36.350 euro per jaar.
De bedragen in deze tabel zijn incl. btw
Dienst* | Regie Gezondheid en Zorg |
Budgetplaats | 352140000 |
Categorie* | E subs |
Subsidiecode | NIET_RELEVANT |
2023 | 32.715,00 |
2024 | 37.001,03 |
2025 | 12.201,50 |
2026 | 943,80 |
Totaal | 82.861,33 |