Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2.
Historiek
In 2007 werd er binnen de Stad Gent, in het kader van het Decreet Lokaal Sociaal Beleid, een signalenprocedure opgestart (tweejaarlijkse signalenbundel). Het Decreet Lokaal Sociaal Beleid stelt dat het lokaal bestuur het lokaal sociaal beleid moet coördineren. De signalenprocedure is één van de instrumenten die hiertoe bijdragen. Ze heeft als doel signalen uit het brede welzijnsveld te bundelen en aan te pakken, in samenwerking met sociale welzijnsactoren.
Daarnaast werd er tussen 2015 tot 2020 binnen de regierol armoede gewerkt met een projectoproep armoede. Het brede sociale middenveld werd gericht gestimuleerd om flankerend te werken op doelstellingen uit het armoedebeleidsplan. Hiermee werd samenwerking in armoedebestrijding aangewakkerd op actuele thema’s, werden concrete hiaten aangepakt en/of draagvlak gecreëerd. Centraal stond het zoeken naar ingrijpen op structurele hefbomen in de strijd tegen armoede, eerder dan symptoombestrijding. Vanaf 2020 worden de armoedemiddelen geïntegreerd in het Sociaal Innovatiefonds. Op basis van de ervaringen en evaluatie van de projectoproep armoede, wordt voor dit fonds ook een traject voorzien waarin coaching en begeleiding rond sociale innovatie wordt uitgewerkt.
Sociaal Innovatiefonds
Sinds 2020 is het Sociaal Innovatiefonds een nieuw instrument om van meet af aan in te zetten op een concrete aanpak van deze structurele stadsbrede signalen. In het bestuursakkoord staat: “We stimuleren innovatie in de sociale en welzijnssector. We voorzien budget waarmee we ruimte creëren om in de brede welzijnssector innovatieve en creatieve modellen uit te werken, nieuwe samenwerkingsverbanden te verkennen en in te spelen op hiaten.”. De snelle veranderingen in het sociaal domein vragen om een andere benadering van burgers en hun vragen, en om nieuwe verhoudingen tussen burger, maatschappelijke organisaties, markt en overheid. Sociale innovaties zijn goed voor de samenleving als geheel én voor het welzijn van individuen, vooral voor mensen in een kwetsbare situatie.
Met het Sociaal Innovatiefonds wil de Stad Gent oplossingen vinden voor knelpunten in de praktijk. De Stad wil het brede middenveld stimuleren om maatschappelijke uitdagingen op een vernieuwende manier concreet aan te pakken en samenwerkingen over domeinen en sectoren op te zetten. Kwetsbare doelgroepen worden actief betrokken in de uitrol van de projecten.
Voor de projectoproep 2020 kwamen alle signalen uit de signalenbundel 2018 in aanmerking en werden 10 projecten geselecteerd die in januari 2021 zijn opgestart. Voor de tweede projectoproep werden 3 prioritaire signalen gekozen voor het sociaal innovatiefonds, er werden 9 projecten geselecteerd die lopen tot eind 2024.
Naar analogie met de 2de oproep worden ook in deze 3de oproep 3 prioritaire signalen gekozen in samenspraak met het middenveld.
Voor de derde projectoproep 2023-2027 leggen we een nieuw reglement voor, met inwerkingtreding op 1 oktober 2023. De Stad legde na het prioriteren en bespreken van signalen uit de signalenbundel 2023, met feedback hierop vanuit het middenveld, 10 thema’s voor aan het sociaal middenveld. Hierop volgde opnieuw feedback vanuit het middenveld. Op basis van de input werden drie thema’s geselecteerd en omschreven voor de nieuwe projectoproep:
Concreet denken we bijvoorbeeld aan projecten (niet limitatief):
De belangrijkste krachtlijnen van het reglement zijn:
- Doel: een project moet een antwoord bieden op één van de drie thema’s. De Stad wil het brede middenveld stimuleren om maatschappelijke uitdagingen op een vernieuwende manier concreet aan te pakken en samenwerkingen over domeinen en sectoren op te zetten. Kwetsbare doelgroepen worden actief betrokken in de uitrol van de projecten.
- Procedure: het reglement voorziet 1 indieningsperiode van drie maanden met als deadline 15 januari 2024. In de indieningsfase van de projectvoorstellen wordt er ingezet op trajectbegeleiding sociale innovatie door een externe partner zodat minder voor de hand liggende partnerschappen kunnen ontstaan en er innovatieve methodieken naar voor geschoven worden in de projecten.
- Jurering: aan de hand van de in het reglement opgenomen criteria worden de aanvragen beoordeeld door een vertegenwoordiger Lokaal Sociaal Beleid, een vertegenwoordiger signalenbeleid Eerstelijnszone Gent vzw, een externe vertegenwoordiger middenveld, een extern expert lokaal sociaal beleid en een expert sociale innovatie.
- Beperkende voorwaarden: elke vereniging zonder winstoogmerk (vzw), feitelijke vereniging of erkende coöperatieve vennootschap waarvan de werking zich op het grondgebied van Gent bevindt, van wie de doelgroep in Gent woont én die aan de hand van een project een concreet en innovatief antwoord kan geven op uitdagingen rond één van de drie thema’s, kan een aanvraag indienen. Elk projectvoorstel hanteert een sociaal innovatieve invalshoek en heeft als doelgroep mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie.
De Dienst Lokaal Sociaal Beleid is belast met de controle van/het toezicht op de uitvoering van dit reglement.
De info voor de organisaties (procedure, link naar aanvraagformulier, uitleg bij de signalen, hoe de begeleiding wordt georganiseerd enzovoort) zal verzameld worden op de webpagina van het sociaal innovatiefonds op de website van Stad Gent.
Keurt goed het subsidiereglement voor het sociaal innovatiefonds 2023-2027, zoals gevoegd in bijlage, met inwerkingtreding op 1 oktober 2023.