Terug
Gepubliceerd op 27/09/2023

2023_GR_00771 - Nieuw subsidiereglement voor het sociaal innovatiefonds 2023-2027 - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 25/09/2023 - 19:00 Gemeenteraadzaal
Datum beslissing: ma 25/09/2023 - 22:18
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Subsidie, premie, erkenning.

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Astrid De Bruycker

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Evita Willaert, schepen; Rudy Coddens, schepen; Johan Deckmyn; Karin Temmerman; Gabi De Boever; Zeneb Bensafia, ondervoorzitter; Anne Schiettekatte; Stephanie D'Hose; Veli Yüksel; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Mehmet Sadik Karanfil; Gert Robert; Carl De Decker; Karlijn Deene; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Karla Persyn; Anneleen Van Bossuyt; Tom De Meester; Bert Misplon; Fourat Ben Chikha; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Patricia De Beule; Yüksel Kalaz; Stijn De Roo; Sonja Welvaert; Christiaan Van Bignoot; Caroline Persyn; Ronny Rysermans; Nicolas Vanden Eynden; Alana Herman; Els Roegiers; Helga Stevens; Jeroen Van Lysebettens; Martine Verhoeve; Anton Vandaele; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Afwezig

Sara Matthieu; Mattias De Vuyst; Adeline Blancquaert; Emilie Peeters

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00771 - Nieuw subsidiereglement voor het sociaal innovatiefonds 2023-2027 - Goedkeuring

Aanwezig

Christophe Peeters, Mathias De Clercq, Filip Watteeuw, Sofie Bracke, Tine Heyse, Astrid De Bruycker, Sami Souguir, Bram Van Braeckevelt, Isabelle Heyndrickx, Hafsa El-Bazioui, Evita Willaert, Rudy Coddens, Johan Deckmyn, Karin Temmerman, Gabi De Boever, Zeneb Bensafia, Anne Schiettekatte, Stephanie D'Hose, Veli Yüksel, Sven Taeldeman, Jef Van Pee, Mehmet Sadik Karanfil, Gert Robert, Carl De Decker, Karlijn Deene, Mieke Bouve, Cengiz Cetinkaya, Karla Persyn, Anneleen Van Bossuyt, Tom De Meester, Bert Misplon, Fourat Ben Chikha, Anita De Winter, Joris Vandenbroucke, Manuel Mugica Gonzalez, Patricia De Beule, Yüksel Kalaz, Stijn De Roo, Sonja Welvaert, Christiaan Van Bignoot, Caroline Persyn, Ronny Rysermans, Nicolas Vanden Eynden, Alana Herman, Els Roegiers, Helga Stevens, Jeroen Van Lysebettens, Martine Verhoeve, Anton Vandaele, Mieke Hullebroeck, Liesbet Vertriest
Stemmen voor 40
Sami Souguir, Tine Heyse, Filip Watteeuw, Karin Temmerman, Mathias De Clercq, Sofie Bracke, Bram Van Braeckevelt, Rudy Coddens, Sven Taeldeman, Mehmet Sadik Karanfil, Stephanie D'Hose, Zeneb Bensafia, Jef Van Pee, Veli Yüksel, Anne Schiettekatte, Astrid De Bruycker, Mieke Bouve, Cengiz Cetinkaya, Carl De Decker, Nicolas Vanden Eynden, Karla Persyn, Evita Willaert, Anton Vandaele, Patricia De Beule, Tom De Meester, Stijn De Roo, Anita De Winter, Yüksel Kalaz, Bert Misplon, Christiaan Van Bignoot, Joris Vandenbroucke, Sonja Welvaert, Manuel Mugica Gonzalez, Alana Herman, Hafsa El-Bazioui, Fourat Ben Chikha, Martine Verhoeve, Isabelle Heyndrickx, Jeroen Van Lysebettens, Christophe Peeters
Stemmen tegen 6
Helga Stevens, Karlijn Deene, Gert Robert, Els Roegiers, Ronny Rysermans, Anneleen Van Bossuyt
Onthoudingen 3
Johan Deckmyn, Gabi De Boever, Caroline Persyn
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00771 - Nieuw subsidiereglement voor het sociaal innovatiefonds 2023-2027 - Goedkeuring 2023_GR_00771 - Nieuw subsidiereglement voor het sociaal innovatiefonds 2023-2027 - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3.

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2.

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

Historiek

In 2007 werd er binnen de Stad Gent, in het kader van het Decreet Lokaal Sociaal Beleid, een signalenprocedure opgestart (tweejaarlijkse signalenbundel). Het Decreet Lokaal Sociaal Beleid stelt dat het lokaal bestuur het lokaal sociaal beleid moet coördineren. De signalenprocedure is één van de instrumenten die hiertoe bijdragen. Ze heeft als doel signalen uit het brede welzijnsveld te bundelen en aan te pakken, in samenwerking met sociale welzijnsactoren. 

Daarnaast werd er tussen 2015 tot 2020 binnen de regierol armoede gewerkt met een projectoproep armoede. Het brede sociale middenveld werd gericht gestimuleerd om flankerend te werken op doelstellingen uit het armoedebeleidsplan. Hiermee werd samenwerking in armoedebestrijding aangewakkerd op actuele thema’s, werden concrete hiaten aangepakt en/of draagvlak gecreëerd. Centraal stond het zoeken naar ingrijpen op structurele hefbomen in de strijd tegen armoede, eerder dan symptoombestrijding. Vanaf 2020 worden de armoedemiddelen geïntegreerd in het Sociaal Innovatiefonds. Op basis van de ervaringen en evaluatie van de projectoproep armoede, wordt voor dit fonds ook een traject voorzien waarin coaching en begeleiding rond sociale innovatie wordt uitgewerkt.


Sociaal Innovatiefonds

Sinds 2020 is het Sociaal Innovatiefonds een nieuw instrument om van meet af aan in te zetten op een concrete aanpak van deze structurele stadsbrede signalen. In het bestuursakkoord staat: “We stimuleren innovatie in de sociale en welzijnssector. We voorzien budget waarmee we ruimte creëren om in de brede welzijnssector innovatieve en creatieve modellen uit te werken, nieuwe samenwerkingsverbanden te verkennen en in te spelen op hiaten.”. De snelle veranderingen in het sociaal domein vragen om een andere benadering van burgers en hun vragen, en om nieuwe verhoudingen tussen burger, maatschappelijke organisaties, markt en overheid. Sociale innovaties zijn goed voor de samenleving als geheel én voor het welzijn van individuen, vooral voor mensen in een kwetsbare situatie.  

Met het Sociaal Innovatiefonds wil de Stad Gent oplossingen vinden voor knelpunten in de praktijk. De Stad wil het brede middenveld stimuleren om maatschappelijke uitdagingen op een vernieuwende manier concreet aan te pakken en samenwerkingen over domeinen en sectoren op te zetten. Kwetsbare doelgroepen worden actief betrokken in de uitrol van de projecten.

Voor de projectoproep 2020 kwamen alle signalen uit de signalenbundel 2018 in aanmerking en werden 10 projecten geselecteerd die in januari 2021 zijn opgestart. Voor de tweede projectoproep werden 3 prioritaire signalen gekozen voor het sociaal innovatiefonds, er werden 9 projecten geselecteerd die lopen tot eind 2024.

Naar analogie met de 2de oproep worden ook in deze 3de oproep 3 prioritaire signalen gekozen in samenspraak met het middenveld. 

Waarom wordt deze beslissing genomen?

Voor de derde projectoproep 2023-2027 leggen we een nieuw reglement voor, met inwerkingtreding op 1 oktober 2023. De Stad legde na het prioriteren en bespreken van signalen uit de signalenbundel 2023, met feedback hierop vanuit het middenveld, 10 thema’s voor aan het sociaal middenveld. Hierop volgde opnieuw feedback vanuit het middenveld. Op basis van de input werden drie thema’s geselecteerd en omschreven voor de nieuwe projectoproep:

  1. Druk op de eerstelijn door digitalisering en door lagere personeelsbezetting
  2. Gebrek aan toegankelijke en cultuursensitieve hulpverlening
  3. Dak- en thuisloosheid

Concreet denken we bijvoorbeeld aan projecten (niet limitatief): 

  • rond het click-call-connect-principe
  • die de digitale vaardigheden van burgers verhogen
  • die digitale ondersteuning bieden aan burgers
  • die digitale inclusie stimuleren
  • die de zelfredzaamheid verhogen van ouderen/laaggeletterden
  • die de druk op de eerstelijn verlichten/aanpakken in een van volgende mogelijke sectoren: jeugdzorg, jeugdhulp, kinderopvang, woonzorgcentra tandartsen, huisartsen, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, palliatieve zorg, mindervalidenzorg,..
  • die ruimte creëren voor zorgverleners zodat hulpverleners extra inspanningen kunnen doen om taal- en cultuursensitief te werken
  • die omgaan met verschillende talen en culturen in de opleidingen van zorg- en hulpverleners binnenbrengen
  • die de toegang verhogen tot het zorg- en welzijnsaanbod voor mensen met en migratieachtergrond
  • die extra inzetten op begeleiding bij mensen in precaire woonsituaties, gezinnen met huurachterstallen, dreigende uithuiszettingen, enz… 
  • die een versterkte omkadering of aanbod aanbieden op kantelmomenten in het leven (life events zoals de overgang naar volwassenheid, terugvallen op 1 inkomen,  …) ter preventie van dak- en thuisloosheid

De belangrijkste krachtlijnen van het reglement zijn: 

- Doel: een project moet een antwoord bieden op één van de drie thema’s. De Stad wil het brede middenveld stimuleren om maatschappelijke uitdagingen op een vernieuwende manier concreet aan te pakken en samenwerkingen over domeinen en sectoren op te zetten. Kwetsbare doelgroepen worden actief betrokken in de uitrol van de projecten.  

- Procedure: het reglement voorziet 1 indieningsperiode van drie maanden met als deadline 15 januari 2024. In de indieningsfase van de projectvoorstellen wordt er ingezet op trajectbegeleiding sociale innovatie door een externe partner zodat minder voor de hand liggende partnerschappen kunnen ontstaan en er innovatieve methodieken naar voor geschoven worden in de projecten.

- Jurering: aan de hand van de in het reglement opgenomen criteria worden de aanvragen beoordeeld door een vertegenwoordiger Lokaal Sociaal Beleid, een vertegenwoordiger signalenbeleid Eerstelijnszone Gent vzw, een externe vertegenwoordiger middenveld, een extern expert lokaal sociaal beleid en een expert sociale innovatie. 

- Beperkende voorwaarden: elke vereniging zonder winstoogmerk (vzw), feitelijke vereniging of erkende coöperatieve vennootschap waarvan de werking zich op het grondgebied van Gent bevindt, van wie de doelgroep in Gent woont én die aan de hand van een project een concreet en innovatief antwoord kan geven op uitdagingen rond één van de drie thema’s, kan een aanvraag indienen. Elk projectvoorstel hanteert een sociaal innovatieve invalshoek en heeft als doelgroep mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie. 

De Dienst Lokaal Sociaal Beleid is belast met de controle van/het toezicht op de uitvoering van dit reglement. 

De info voor de organisaties (procedure, link naar aanvraagformulier, uitleg bij de signalen, hoe de begeleiding wordt georganiseerd enzovoort) zal verzameld worden op de webpagina van het sociaal innovatiefonds op de website van Stad Gent.

Activiteit

AC34003 Regisseren initiatieven op vlak van (Lokaal) welzijn

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Keurt goed het subsidiereglement voor het sociaal innovatiefonds 2023-2027, zoals gevoegd in bijlage, met inwerkingtreding op 1 oktober 2023.


Bijlagen