De Nederlandse taal is het bindmiddel bij uitstek van onze Gentse stadsgemeenschap. Dat is zeker ook zo voor onze Gentse kinderen en jongeren. Een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal is voor hen cruciaal om een succesvolle toekomst te kunnen uitbouwen.
Om de Nederlandse taal in de schijnwerpers te zetten worden in ons land en ook in onze stad al jaren nationale of lokale dictees georganiseerd. In Gent waren er bijvoorbeeld al het Klein Nederlands Dictee, het Groot Dictee van NT2, en natuurlijk – ter promotie van het Gentse dialect – het dictee van de Gentsche Sosseteit in samenwerking met het Willemfonds.
Op nationaal niveau is er sinds enkele jaren De Schrijfwijzen, de opvolger van het vroegere Groot Nederlands Dictee en een samenwerking tussen de vzw Creatief Schrijven, de VRT en talrijke Vlaamse bibliotheken. Lokaal kan hieraan een extra luik aan verbonden worden: de stad Kortrijk bijvoorbeeld organiseerde in 2022 voor het eerst een De Schrijfwijzen Scholencompetitie.
De taalvaardigheid van onze Vlaamse kinderen en jongeren gaat momenteel, zoals blijkt uit internationale onderzoeken, jammer genoeg achteruit en elke actie om het tij te keren is bijgevolg welkom. Het verbeteren van de Nederlandse taalkennis is meer dan ooit een prioriteit voor alle onderwijsverantwoordelijken.
Om onze Nederlandse taal extra in de kijker zetten en om kinderen en jongeren aan te moedigen en uit te dagen om uit te blinken zou een ‘Dictee van de Gentse scholen’ een mooi en waardevol lokaal initiatief kunnen zijn, onder het motto ‘alle beetjes helpen’.
De Stad Gent kan het voortouw nemen om in samenwerking met het Gentse onderwijsveld – en eventuele andere partners – zo’n ‘Dictee van de Gentse scholen’, al dan niet aansluitend bij andere initiatieven, op te zetten. Dat hoeft vanzelfsprekend geen klassiek (lees: een tikkeltje saai) dictee te zijn: taal biedt alle kansen om grappig, speels en creatief uit de hoek te komen.
Daarom, op voorstel van de N-VA-fractie,
De gemeenteraad draagt het college van burgemeester en schepenen op om in samenwerking met het Gentse onderwijsveld een ‘Dictee van de Gentse scholen’ te organiseren om het belang van een uitstekende Nederlandse taalvaardigheid in de kijker te zetten.