De stad Gent kampt al vele jaren met een hardnekkige kraakproblematiek. Tijdens de vorige legislatuur werd het probleem zo acuut dat het federale parlement – met tijdens de debatten veelvuldige verwijzingen naar de Gentse situatie – in 2017 een wetswijziging stemde die het optreden tegen krakers moest vergemakkelijken, zowel wat betreft het kraken van bewoonde als niet bewoonde panden (zie de wet van 17 oktober 2017 betreffende het onrechtmatig binnendringen in, bezetten van of verblijven in andermans goed).
Sindsdien kan er door de politie onmiddellijk opgetreden worden tegen krakers die een bewoond pand – waarvan de bewoners tijdelijk afwezig zijn omwille van bijvoorbeeld een hospitalisatie of een verblijf in het buitenland – bezetten. Voor niet bewoonde panden werd de procedure versoepeld en ook gevoelig versneld, maar er is – tenzij in geval van een heterdaadsituatie – nog steeds een rechterlijke beslissing nodig om de krakers te kunnen verwijderen. Daarbij dienen ook een aantal termijnen gerespecteerd te worden die onmiddellijk optreden verhinderen.
De voorbij weken en maanden is gebleken dat de kraakproblematiek in Gent terug is van nooit echt weggeweest. Enkele voorbeelden ter illustratie zonder de bedoeling exhaustief te willen zijn:
- In maart 2023 bleek dat enkele tientallen krakers van Oost-Europese herkomst al weken sociale appartementen in een flatgebouw van Thuispunt Gent in Nieuw Gent bezetten.
- In april 2023 kraakten personen van dezelfde origine sociale appartementen in Aloïs Jooststraat in de Rabotwijk.
- In juli bleken een tiental sociale woningen van Thuispunt Gent in de Geraniumstraat de Bloemekenswijk te zijn gekraakt.
- In augustus 2023 werden negen sociale appartementen van Thuispunt Gent in de Marseillestraat aan de Muide gekraakt door Roma.
- In september 2023 werden minstens negen sociale woningen van Dimensa in de Watersnepstraat in Wondelgem gekraakt.
In zowat alle gevallen gaat het om sociale woningen die tijdelijk niet bewoond zijn na renovatie, in afwachting van verhuur, of in afwachting van verbouwing of vernieuwbouw. Telkens opnieuw zorgt de aanwezigheid van krakers voor grote overlast voor de buurtbewoners (o.a. sluikstorten, geluidshinder en vandalisme). In meerdere gevallen werden buurtbewoners geïntimideerd en agressief benaderd, waarbij het zelfs tot vechtpartijen kwam.
De burgemeester heeft in de pers en in de voorbije commissie algemene zaken verklaard dat het zo niet verder kan. Zijn aangekondigde initiatief om over de problematiek te overleggen met het parket met het oog op het effectief vervolgen van krakers is een goede zaak, maar tijdens de voornoemde commissievergadering stelden zowel raadsleden van de meerderheid als van de oppositie dat er zich een nieuwe wijziging opdringt in de antikraakwetgeving. De burgemeester heeft herhaaldelijk verklaard geen afdoende mogelijkheden te hebben om efficiënt te kunnen optreden.
Niemand kan er voorstander van zijn dat – sociale of andere – panden die klaar zijn voor bewoning (na bijvoorbeeld bouw of renovatie, of tijdens een verkoopperiode, of tussen twee verhuringen in, of tussen twee verhuizen in) gekraakt worden. Daarom is het nodig dat er op federaal vlak de nodige maatregelen worden genomen om op lokaal niveau onmiddellijke en efficiënte actie tegen krakers van dit type panden mogelijk te maken.
Daarom, op voorstel van de N-VA-fractie, en na amendering door het college van burgemeester en schepenen,
De gemeenteraad neemt akte van de persmededeling van het parket dd. 20 september 2023, waarbij het parket vaststelt dat de huidige kraakwet, minstens in een grootstad als Gent, haar doel mist, vermits het geen effectief middel uitmaakt om snel en krachtdadig op te treden tegen krakers van onbewoonde panden
De gemeenteraad vraagt daarom dat de federale regering de nodige maatregelen zou nemen teneinde de parketten toe te laten weldegelijk efficiënt op te treden tegen krakers van onbewoonde panden.