Raadslid Anneleen Van Bossuyt diende een motie in, geagendeerd op de gemeenteraad van 25 september 2023, met als onderwerp: Motie aan de federale regering over de antikraakwet.
Er wordt in de motie aan de gemeenteraad gevraagd de hiernavolgende beslissing te nemen: "De gemeenteraad vraagt de federale regering om de nodige maatregelen te nemen – via een wetswijziging of anderszins – om het mogelijk te maken dat lokale overheden (burgemeester, politie, andere) voortaan ook onmiddellijk en efficiënt kunnen optreden wanneer krakers een pand bezetten dat klaar is voor bewoning (bijvoorbeeld na renovatie, tijdens een periode van verkoop of (her)verhuur, en dergelijke meer)."
Artikel 1 in het oorspronkelijk ingediende voorstel door N-VA verwijst impliciet naar Bestuurlijke Handhaving, in het bijzonder de Nieuwe Gemeentewet, waarbij de Burgemeester, om in dringende situaties snel te kunnen ingrijpen en de nodige bewarende maatregelen te kunnen nemen, kan kiezen voor de toepassing van artikel 135, §2 van de Nieuwe Gemeentewet.
De toepassing van deze bepaling is echter niet wettelijk blijkens het arrest van het Grondwettelijk Hof 39/2020 van 12 maart 2020, waar gesteld wordt dat het kraken van een onbewoonde woning het grondrecht op de bescherming van de privésfeer en de privéwoonst raakt. Het arrest stelt dat er geen uithuiszetting kan gebeuren zonder dat er een uitspraak is van een onafhankelijke onpartijdige rechter.
Er wordt derhalve geconcludeerd dat uithuiszetting van een woning op basis van enkel het kraken van de woning niet door middel van een Burgemeestersbesluit kan.
Een de facto aanpassing van artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet zoals bevat in de voorstel van raadsbesluit van N-VA is bijgevolg grondwettelijk niet mogelijk.
Om die reden wil het college van burgemeester en schepenen de ingediende motie amenderen.
Keurt goed het amendement op de motie van Anneleen Van Bossuyt, met als onderwerp "Motie aan de federale regering over de antikraakwet", door het schrappen van artikel 1 van de motie en deze te vervangen door de volgende 2 artikelen:
Art. 1: De gemeenteraad neemt akte van de persmededeling van het parket dd. 20 september 2023, waarbij het parket vaststelt dat de huidige kraakwet, minstens in een grootstad als Gent, haar doel mist, vermits het geen effectief middel uitmaakt om snel en krachtdadig op te treden tegen krakers van onbewoonde panden
Art. 2: De gemeenteraad vraagt daarom dat de federale regering de nodige maatregelen zou nemen teneinde de parketten toe te laten weldegelijk efficiënt op te treden tegen krakers van onbewoonde panden.