In de Beleidsnota Cultuur lezen we over de wijkbibliotheken dat deze legislatuur verder zou worden ingezet op automatisering. Hierdoor zouden de bibliotheken ook buiten de openingsuren toegankelijk kunnen zijn voor de burger.
Ik had van de schepen graag een antwoord gekregen op volgende vragen.
Een vraag die heel goed getimed is want er valt inderdaad nieuws te melden over het automatiseren van onze wijkbibliotheken. Vanaf november van dit jaar starten we namelijk met een eerste proefproject in de wijkbibliotheek van de Watersportbaan.
Ik verduidelijk eerst graag even de huidige werking van wijkbibliotheken. Vandaag zijn alle wijkbibliotheken negen uur per week open voor het grote publiek. We hebben recent de openingsuren van de wijkbibs gereorganiseerd in het kader van de besparingsoefeningen waardoor nu alle deelgemeenten even vaak beroep kunnen doen op de wijkbib. Ook werden de sluitingsdagen op elkaar afgestemd zijn. Als de wijkbib van Ledeberg gesloten is, is die van Gentbrugge open en ‘vice versa’.
Alle wijkbibliotheken hebben ook momenten – steeds tijdens de schooluren – waarop er op afspraak gewerkt wordt. Dat maakt het mogelijk om in alle rust met klasjes langs te komen in de wijkbibs. Dat is een belangrijk gegeven voor onze wijkbibs die toch vaak een heel jong publiek over de vloer krijgen, net omwille van die klasuren.
Het wijkfiliaal aan de Watersportbaan zal vanaf 6 november de eerste wijkbib zijn die zogenaamde ‘plus-uren’ krijgt. Dus openingsuren bovenop de huidige openingsuren. Het gaat dus voor alle duidelijkheid niet om uren die in de plaats komen van bemande uren of begeleid onthaal voor klassen. Heel concreet zal men tot 22u in het bibliotheekgebouw binnen kunnen, op een moment dat er geen personeel aanwezig is. Je kan er dan gebruik maken van de normale dienstverlening van de bib: materiaal uitlenen via de zelfluitleenbalie, materiaal terugbrengen, de catalogus raadplegen, internet gebruiken, studeren, enzovoort.
Door deze plus-uren komen we tegemoet aan de vragen van burgers om ook ’s avonds en in het weekend de wijkbibliotheek te kunnen gebruiken. Voor de Gentenaars betekent dat dat ze een bezoek aan de bib makkelijker kunnen inplannen.
Uiteraard zetten we de deuren van de wijkbib niet zomaar open. Wie gebruik wil maken van de dienst zal zich eerst moeten registreren. Dat gebeurt tijdens de bemande uren van de bib, waar je je kan laten registreren als plusbib-gebruiker. Iedereen vanaf een leeftijd van 12 jaar kan zich gratis inschrijven. Men krijgt dan een persoonlijke sleutelcode die men kan scannen aan de badgelezer aan de buitendeur en die toegang geeft tot de bib.
De Watersportbaan is één van de kleinste wijkbibliotheken, zowel qua locatie als qua aantal gebruikers. Dat maakt het een goede testlocatie. Het is de bedoeling om – indien positief geëvalueerd - de plus-uren later uit te rollen naar andere wijkbibliotheken. De eerstvolgende zou dan die van Drongen worden, wellicht in januari 2024.
Het systeem is niet uniek voor Gent. Ook andere steden en gemeenten (Bree, Assenede, Nazareth, Middelkerke,…) doen het al. Ook in Antwerpen werd hiermee recent gestart. In een stedelijke context is dit wel een vrij nieuw gegeven. Vandaar ook de testperiode.
Voor de wijkbibliotheek van de Watersportbaan betekent dat 49 uur extra openingsuren, bovenop de 9 bemande openingsuren en de 26 uur waarop op afspraak voor klassen wordt gewerkt.
wo 27/09/2023 - 16:27