Een van de nieuwe acties uit het vervoersarmoedeplan betreft een financiële tussenkomst vanuit de stad zodat één ouder zonder wettig verblijf voortaan tegen een minimale vergoeding een jaarabonnement Omnipas bij de lijn kan aanschaffen, om zoon- of dochterlief te vergezellen naar school tijdens de dagelijkse bus- of tramrit. Deze kinderen konden tot nu ook wel genieten van een Buzzy pas, maar het is een illusie om te denken dat heel jonge kinderen alleen tot op school geraken. Zij hebben daarbij – zoals ieder jong kind – best begeleiding van één van de beide ouders.
Vandaar heeft de Stad met de Lijn onderhandeld om dit te regelen.
Ik hoor in mijn omgeving lof voor deze nieuwe regeling, maar tegelijkertijd wordt betreurd dat deze nog niet in voege is.
Daarom volgende vragen:
Ik vind het erg jammer dat we hier niet mee konden starten op 1 spetember. Zoals u schetst hebben kinderen van deze gezinnen wel al recht op een gratis Buzzypas. Die buzzypas wordt niet altijd geactiveerd of gebruikt omdat de ouders de middelen niet hebben om mee te reizen met hun jonge kinderen. Mensen zonder wettig verblijf hebben momenteel immers geen recht op het sociaal tarief van De Lijn. Sommige kinderen gaan daardoor niet naar school. Dat moeten we absoluut vermijden.
Door moeizame onderhandelingen met De Lijn over de technische uitwerking en een personeelswissel bij De Lijn verliep dit project vertraging op. Vooral door het personeelsprobleem konden onderhandelingen recent pas heropgestart worden. Die lopen momenteel goed, maar technische en praktische voorwaarden moeten binnen verschillende afdelingen van De Lijn nog afgecheckt worden.
Alles wordt in het werk gesteld om te kunnen starten tenlaatste 1 december. We zijn, zoals ik net zei, wel afhankelijk van de interne werking bij De Lijn.
Tot we kunnen overschakelen op dit nieuwe systeem blijft alles bij het oude.
wo 27/09/2023 - 12:18