Terug
Gepubliceerd op 27/09/2023

2023_MV_00467 - Mondelinge vraag van raadslid Els Roegiers: Dag tegen Kanker

vragenuurtje
ma 25/09/2023 - 18:00 Gemeenteraadzaal
Datum beslissing: di 26/09/2023 - 18:26
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Tine Heyse, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Rudy Coddens, schepen; Johan Deckmyn; Karin Temmerman; Gabi De Boever; Zeneb Bensafia; Anne Schiettekatte; Sara Matthieu; Stephanie D'Hose; Veli Yüksel; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Mehmet Sadik Karanfil; Gert Robert; Carl De Decker; Karlijn Deene; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Karla Persyn; Evita Willaert; Anneleen Van Bossuyt; Tom De Meester; Bert Misplon; Fourat Ben Chikha; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Patricia De Beule; Mattias De Vuyst; Yüksel Kalaz; Stijn De Roo; Sonja Welvaert; Christiaan Van Bignoot; Adeline Blancquaert; Caroline Persyn; Ronny Rysermans; Nicolas Vanden Eynden; Alana Herman; Els Roegiers; Jeroen Van Lysebettens; Emilie Peeters; Helga Stevens; Anton Vandaele; Mieke Hullebroeck

Secretaris

Mieke Hullebroeck

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2023_MV_00467 - Mondelinge vraag van raadslid Els Roegiers: Dag tegen Kanker 2023_MV_00467 - Mondelinge vraag van raadslid Els Roegiers: Dag tegen Kanker

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

/

Indiener(s)

Els Roegiers

Gericht aan

Rudy Coddens

Tijdstip van indienen

wo 20/09/2023 - 20:21

Toelichting

Op 19 oktober organiseert Kom op tegen Kanker de 24e editie van de Dag tegen Kanker. Op deze dag tonen we allemaal dat je kanker nooit alleen draagt en dat we er als gemeenschap zijn voor mensen die lijden aan deze afschuwelijke ziekte.

Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:

 • Welke acties/activiteiten organiseert het OCMW en al haar instellingen (dienstencentra, woonzorgcentra,..) op deze belangrijke dag?

Bespreking

Antwoord

Vanuit het Departement Gezondheid en Zorg wordt de dag tegen kanker vooral ondersteund op communicatief vlak en op vlak van sensibilisering. Volgende zaken staan hierbij gepland:

 • Op de facebookpagina Gent plus 50 (2,7k volgers):
  1. Oproep om de KOTK plantenverkoop te steunen
  2. Oproep om op 19/10 het gele lintje te dragen
  3. Een post over de schenkingen die je kan doen
  4. Bovenstaande posts zullen gedeeld worden met de facebookpagina’s van de 11 lokale dienstencentra 
 • Interne communicatie:
  1. Oproep op het interne stadskanaal MIA om op 19/10 het gele lintje te dragen
 • Gezondheidsraad: dit netwerk komt bijeen op 9/10. Er wordt een groepsfoto gemaakt waarbij alle leden een geel lintje dragen. Deze foto zal worden gedeeld via de facebookgroep en nieuwsbrief van eerstelijnszone Gent. 
 • Daarnaast zijn er doorheen het jaar regelmatig advertenties van Kom op Tegen Kanker in het tweemaandelijkse Wijs-magazine van de lokale dienstencentra (zie de edities van mei/juni en juli/aug 23)

 

Stad/OCMW Gent zet in bredere zin ook in op de ondersteuning van mantelzorgers in het algemeen en onrechtstreeks dus ook op de ondersteuning van mantelzorgers van patiënten met kanker. In het kader van de uitbouw van het Gentse mantelzorgbeleid wordt er namelijk ondersteuning geboden aan de verschillende mantelzorgverenigingen en worden doorheen het jaar ook doorlopend tal van activiteiten georganiseerd.

Verder onderhouden we ook goede contacten met het Majin huis waar mensen met kanker en hun naaste omgeving ondersteund worden. We bekijken regelmatig hoe we het Majin-huis in contact kunnen brengen met verschillende (partner) diensten. Over het Majin-huis verscheen ook een artikel in WIJS (editie juli-augustus 2023).

Tenslotte gaat er doorheen het jaar bij het lokale dienstencentrum De Speltincx,  i.s.m. Kom op tegen Kanker, tweewekelijks op dinsdag een koffieochtend (informeel uitwisselingsmoment) door voor mensen met kanker en hun naasten. 

wo 27/09/2023 - 16:28