Terug
Gepubliceerd op 27/09/2023

2023_MV_00465 - Mondelinge vraag van raadslid Anneleen Van Bossuyt: Groenonderhoud speeltuintjes Oostakker

vragenuurtje
ma 25/09/2023 - 18:00 Gemeenteraadzaal
Datum beslissing: ma 25/09/2023 - 18:35
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Tine Heyse, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Rudy Coddens, schepen; Johan Deckmyn; Karin Temmerman; Gabi De Boever; Zeneb Bensafia; Anne Schiettekatte; Sara Matthieu; Stephanie D'Hose; Veli Yüksel; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Mehmet Sadik Karanfil; Gert Robert; Carl De Decker; Karlijn Deene; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Karla Persyn; Evita Willaert; Anneleen Van Bossuyt; Tom De Meester; Bert Misplon; Fourat Ben Chikha; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Patricia De Beule; Mattias De Vuyst; Yüksel Kalaz; Stijn De Roo; Sonja Welvaert; Christiaan Van Bignoot; Adeline Blancquaert; Caroline Persyn; Ronny Rysermans; Nicolas Vanden Eynden; Alana Herman; Els Roegiers; Jeroen Van Lysebettens; Emilie Peeters; Helga Stevens; Anton Vandaele; Mieke Hullebroeck

Secretaris

Mieke Hullebroeck

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2023_MV_00465 - Mondelinge vraag van raadslid Anneleen Van Bossuyt: Groenonderhoud speeltuintjes Oostakker 2023_MV_00465 - Mondelinge vraag van raadslid Anneleen Van Bossuyt: Groenonderhoud speeltuintjes Oostakker

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

/

Indiener(s)

Anneleen Van Bossuyt

Gericht aan

Astrid De Bruycker

Tijdstip van indienen

wo 20/09/2023 - 20:20

Toelichting

Ik ontvang klachten van bewoners uit Oostakker en heb jammer genoeg ook al zelf gezien dat het onkruid in bepaalde speeltuintjes in Oostakker echt wel enorm hoog staat. Verder kreeg ik ook een klacht van een bewoner in verband met zelf geplaatste voetbal doelen en een basketnet op een speelpleintje in Oostakker aan de Ivonna Nevejanstraat. Blijkbaar zouden de stadsdiensten deze niet veilig vinden.

Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:

  • Waarom staat het onkruid op de speeltuintjes in Oostakker zo hoog? Kan hier iets aan gedaan worden?
  • Waarom worden de voetbal doelen en het basketnet die de buurt er zelf plaats als onveilig ingeschat?

Bespreking

Antwoord

1.    Waarom staat het onkruid op de speeltuintjes in Oostakker zo hoog? Kan hier iets aan gedaan worden?

De Groendienst streeft naar aantrekkelijk en goed onderhouden openbare groenzones. Elk groenzone, gaande van verkeersgroen en woongroen tot parken en begraafplaatsen krijgen in principe een specifiek beheer met weloverwogen beheerfrequenties. De onderhoudsteams beheren al deze groenzones volgens een bepaalde volgorde en in vastgelegde periodes. 

In Oostakker hebben de vele plantvakken en -zones in de nieuw aangelegde straten op en rondom het dorpsplein van Oostakker echter veel aandacht gevraagd. Het is immers belangrijk om nieuwe plantvakken intensief te wieden en water te geven zodat ze sneller dichtgroeien. 

Door het bijzonder forse groeiseizoen (vochtig en warm) zijn planten bovendien overal veel krachtiger gegroeid en liep het beheer op bepaalde locaties wat achterstand op.  

De Groendienst wil zich hiervoor excuseren, maar garandeert dat ze het beheer zo goed mogelijk opvolgen.  

Het verantwoordelijke onderhoudsteam is nu bezig met het laatste achterstallig beheer systematisch weg te werken. Zo zal het speelpleintje aan de Ivonna Nevejanstraat (dat kapot gevoetbald was)  deze week opnieuw ingezaaid worden. 


2.    Waarom worden de voetbal doelen en het basketnet die de buurt er zelf plaatst als onveilig ingeschat?

Alle speel- en sporttoestellen moeten verankerd zijn in de grond zodat het omvallen van die toestellen kan vermeden worden.

Deze toestellen staan onbewaakt op het openbaar domein en moeten te allen tijde veilig zijn.

De buurt mag toestellen op het openbaar domein plaatsen onder toezicht van een volwassene, maar na het buitenspelen moeten deze terug worden verwijderd van het openbaar domein.

Dat dit geen overbodige voorzorgsmaatregel is mocht jammer genoeg twee weken geleden nog blijken in het West-Vlaamse Kemmel, waar een jongetje een dodelijk ongeval gehad heeft met een een voetbaldoel dat niet was verankerd in de grond.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/09/10/doel-kemmel/


di 26/09/2023 - 09:56